| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e36] Stuk przy skręcie w prawo, potrzebna szybka pomoc.
TomekZG1 - 2009-07-21, 11:15 Temat postu: [e36] Stuk przy skręcie w prawo, potrzebna szybka pomoc. Witam
A wiec po przejechaniu 10 tys swoim bmw wystapila usterka, stukanie w prawym kole przy skrecie w prawo, pojechałem do mechanika diagnoza przegob do wymiany, wiec pojechałem do drugiego okazało sie ze jest luz na tylnym sworzniu przedniego wahacza zostało to wymienione wraz z guma pływajacą która sie tam znajduje, i tam koło tarczy, kosztowalo mnie to 160zł, przejechałem 120 km i problem sie powtorzył moze w mniejszym nasileniu ale przy skrecie w prawo słychac stuk, co to moze byc?
Pozdrawiam TomekZG1
MARAS - 2009-07-21, 12:26 Temat postu: Re: [e36] Stuk przy skręcie w prawo, potrzebna szybka pomoc. Hmm, to raczej dziwne jak dla mnie że tuleja do wymiany a zewnętrzny swożeń wachacza przedniego (dolny) jest cały, z doświadczenia wiem że zewnętrzne swożnie wachacza idą najszybciej w drugiej kolejności tuleja wachacza przedniego. na 99% przypadków do wymiany kwalifikują się zawsze i tuleja i swożeń zewnętrzny.
ale podwodów stukania może być więcej...luzy z powodu zużycia lub uszkodzenia:
- przegubu końcówki drazka kierowniczego,
- przegubu drążka kierwniczego,
- łożyska górnego mocowania amortyzatora
- gum mocowania lub łączników mocowania drążka stabilizatora przedniego
- amortyzator
podnieś auto za przód aby oba koła przednie były w powietrzu i dokłądnie posprawdzaj co jest powodem stuków a najlepiej szarpaki na stacji diagnostycznej
pozdro Maras
a moze przekładnia (maglownica) dziękuje powoli za współpracę, zazwyczaj pukniecie lub trzask jest słyszalny i odczuwalny na kole kierownicy w tym samym momęcie skręcania ale to wariant pesymistyczny bo regeneracja magla droga sprawa
TomekZG1 - 2009-07-21, 13:27
Zewnetrzny sworzen wahacza przedniego (dolny) tez zostal wymieniony, dzisiaj jeszcze zobacze to co mi napisales mam nadzieje ze nie bedzie mnie to kosztowac zbyt duzo. Jak problem sie rozwiaze to napisze co było przyczyna.
Pozdrawiam
Mamba - 2009-07-21, 13:36
U mnie też było słychać stuki przy skręcie w prawo, okazało się, że są luzy na maglu. Wymieniłem magiel i po problemie.
TomekZG1 - 2009-07-21, 15:57
a wiec byłem na stacji diagnostycznej na trzepakach i okazało sie ze do wymiany jest to co z prawej strony czyli guma tylna przedniego wahacza bo jest peknieta, i sworzen zewnetrzny dolny przedniego wahacza. W piatek mam umuwiona wizyte u mechanika po wymianie sie odezwe czy problem ustał.
Pozdrawiam TomekZG1
|
|