| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E30] wyjecie silnka ze skrzynia w 318is
Pablo_rally - 2009-07-22, 21:13 Temat postu: [E30] wyjecie silnka ze skrzynia w 318is Witam,
Wlasnie się zabieram za wymontowywanie silnika ze skrzynia ze swojego IS-a. Mam pytanko do tych co przerabiali temat. Na jaką wysokość +- trzeba wyciągnąć silnik ze skrzynią aby całość była już nad budą
Niestety mam niski garaż (2,20 licząc +- 50 cm na wyciągarke zostaje mi trochę ponad 1,5) i muszę się upewnić, że całość wyjdzie aby nie zostać z robotą w połowie
Z góry dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam
MARAS - 2009-07-23, 03:22
ma podobny garaż chyba nawet niższy. cieżko skoro wyciągarka ma aż 0,5m ale da radę nic nie zabraknie ja skracałem specjalnie uchwyty wyciagarki i mocowanie do belki pod sufitem i używałem łańcuchów przy adaptacji m50 do włożenia ze skrzynią a nie liny bo liny zawsze się wyciągają przybywa wtedy kilka centrymetrów w dół i było na styk silnik był 8cm nad krawędzią przodu w trakcie wkładania. Ale dam sobie jaja obciąc że przy garażu 2,2m jak zamocujesz krótkie ucho w suficie a silnik na trawersie podwiesisz to silnik będzie wisiał jak podciagneisz na maxa wyciągarkę przynajmniej 30cm nad przodem auta. Raz wyjmowałem m40 na słupku ogrodzeniowym z kumplem wystarczyło że stanęliśmy na palcach i rura na ramię i silnik przechodzi przez przód. A w Garażu to i m30 ze skrzynia wyrywałem bez problemu. Kiedyś bawiłem się i wyjmowałem dołem wystarczyłoże przerobiłem mocowania i mam po kłopocie
A jak nie jesteÅ› pewien to oblicz
zamocuj wyciagrkę pod sufitem zmierz ile masz od jej zaczepu do podłogi potem wysokość silnika plus mocowanie dodaj do tego długość wysiagarki i wysokość krawędzi przodu auta i odejmij to od wysokości garażu będizesz miał odległość jaka będize od dołu michy nad krawędz przodu bawary.
Piotrek325 - 2009-07-23, 12:34
a tak sie podpne, czy pas przedni w E30 jest przykręcony czy wspawany? bo zdjęcie go bardzo upraszcza całą operacje
wojtaq - 2009-07-23, 12:57
jest spawane całe wzmocnienie i niestety nie da się go zdemontować co bardzo utrudnia sprawe
Szajbaa - 2009-07-23, 13:23
spawane jest cale wzmocnienie, ale po co je ruszac? to tlyko 4 cylindry...
MARAS - 2009-07-23, 20:46
| Piotrek325 napisa³/a: | a tak sie podpne, czy pas przedni w E30 jest przykrÄ™cony czy wspawany? bo zdjÄ™cie go bardzo upraszcza całą operacje |
Nawet gdyby było przykręcone to zanim porozkręcałbyś przód zdemontował lampy grill zderzak to 3 razy szybciej wyciągnałbyś siilnik ze skrzynią od dołu odkręcajac cały zawias z belką
Pablo_rally - 2009-07-23, 22:01
Wielkie dzieki za odpowiedz MARAS. Jutro mam zamiar zabrac sie za wyciaganie wiec licze ze nie bedzie problemow
|
|