BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - BMW ////M diesel

maaaad - 2009-07-23, 14:00
Temat postu: BMW ////M diesel
http://moto.pl/MotoPL/1,8...z_dieslem_.html
slawo - 2009-07-23, 15:24

swiat schodzi na psy!
Tymon - 2009-07-23, 15:47

już dawno zszedł jak włozyli Diesla do Imprezy ;/
Marcin - 2009-07-23, 16:29

Pierd..... głupot. Nie traccie czasu na czytanie durnych portali.
TheKowal - 2009-07-24, 00:44

Eh...
Powinni nazwać inaczej tą serię,bo M kojarzy mi się z tym pięknym warkotem benzyniaczka.

Niemniej liczą się osiągi,czyli efektywność a nie środki nań użyte (przynajmniej dla mnie)

Artur C. - 2009-07-25, 09:05

Diesle już dawno mają przewagę nad benzyniakami - górują momentem obrotowym ,biją na łeb benzynowce gdy ciągamy przyczepy(choć M-ką nikt nie ciąga) , Przy tych samych mocach sa o niebo oszczędniejsze ,nie są już od dawna wolno obrotowe ,masa silnika nie odbiega znacząco od jednostki benzynowej, mniej hałasu robią na wysokich obrotach.

Same zalety więc o co krzyk.

mareks - 2009-07-25, 10:19

niedlugo i tak wszystko bedzie na prad wiec nie ma sie co ciskac :wink:

wtedy pewnie bedzie mozna wgrac sobie dowolny dzwiek imitujacy silnik i np jakis nastepca smarta bedzie wyl jak ferrari 8-)

Łukasz - 2009-07-25, 11:06

proponuję w ramach protestu zablokować Marszałkowską :lol:
urbi - 2009-07-25, 11:12

Łukasz napisał/a:
proponuję w ramach protestu zablokować Marszałkowską :lol:

albo znowu jakis dym pod KDT :P :mg:

mareks - 2009-07-25, 11:31

na zadyme zapraszają Cie
kupieckie domy towarowe kdt :gwizd:

:D

maaaad - 2009-07-25, 12:30

Artur C. napisał/a:
Diesle już dawno mają przewagę nad benzyniakami - górują momentem obrotowym ,biją na łeb benzynowce gdy ciągamy przyczepy

Kolego, porównaj sobie moment obrotowy diesla i benzyny na kołach, a się zdziwisz.

Artur C. - 2009-07-25, 17:07

maaaad napisał/a:
Artur C. napisał/a:
Diesle już dawno mają przewagę nad benzyniakami - górują momentem obrotowym ,biją na łeb benzynowce gdy ciągamy przyczepy

Kolego, porównaj sobie moment obrotowy diesla i benzyny na kołach, a się zdziwisz.

Jakieś przykłady - bo z tym momentem na kołach to tak ni z gruszki ni z pietruszki wyskoczyłeś . :roll:

ralfsc - 2009-07-25, 17:13

Zaraz się zacznie dyskusja o wyższości diesla na benzyna i odwrotnie :>
Moim zdaniem każdy jeździ czym chce i na co go stać także kolejna jazda na ten temat mija się z celem ;/

maaaad - 2009-07-25, 18:33

Artur C. napisał/a:
Jakieś przykłady - bo z tym momentem na kołach to tak ni z gruszki ni z pietruszki wyskoczyłeś .

Nie ni z gruszki, ni z pietruszki, tylko każdy zachwyca się momentem obrotowym turbodiesli. Ale sam silnik się nie porusza, moment trafia na koła przez skrzynię i dyferencjał, a wszystko to powoduje, że siła, z jaką naprawdę auto się "odpycha", zmienia się mocno po drodze z silnika na koła.
A przykład? Nie chce mi się liczyć, ale jak myślisz, dlaczego diesle mają "dłuższe" przeożenia główne? :-)
ralfsc napisał/a:
Zaraz się zacznie dyskusja o wyższości diesla na benzyna i odwrotnie

Fakt, kto co lubi. Ale do charakteru ////M diesel mi nie pasuje.

528_driver - 2009-07-25, 19:53

taa najpierw ///M-ka z dieslem a potem moze przedni naped ;/ tfu... hybrydy i inne takie gowna...popieprzeni ekolodzy sie mieszaja a klasyka gatunku idzie w odstawke niestety.....
center - 2009-07-26, 10:57

maaaad napisał/a:
Artur C. napisał/a:
Jakieś przykłady - bo z tym momentem na kołach to tak ni z gruszki ni z pietruszki wyskoczyłeś .

Nie ni z gruszki, ni z pietruszki, tylko każdy zachwyca się momentem obrotowym turbodiesli. Ale sam silnik się nie porusza, moment trafia na koła przez skrzynię i dyferencjał, a wszystko to powoduje, że siła, z jaką naprawdę auto się "odpycha", zmienia się mocno po drodze z silnika na koła.
A przykład? Nie chce mi się liczyć, ale jak myślisz, dlaczego diesle mają "dłuższe" przeożenia główne? :-)

a niby moc z benzyniaków trafia od razu z silnika na koła??
bo coś mi się wydaje że pokonuje identyczną drogę :)
marcin Ty jesteś najbardziej w temacie, napiszesz coś więcej o tych M-dieslach??