BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - wymiana silnika!!!???

ziolo56 - 2005-01-18, 12:11
Temat postu: wymiana silnika!!!???
witam..
moja m40 juz klekocze ale wcale sie jej nie dziwie ma juz przejechane 240tys km.. caly czas zastanawiam sie co zrobic czy poddac Ja calkowitej "odnowie" czy poprostu wymienic caly silnik i tutaj zwracam sie z pytaniem do forumowiczow:
co nalezy wymienic przy zmianie silnika??
dodam jeszcze ze posiadam silnik 1.8 M40 i chce zmienic go albo na 1.8is albo na jakas 6 cylindrowke..napiszcie prosze co sie bardziej oplaca..
pozdrawiam..

leon - 2005-01-18, 12:40

tez przylaczam sie do tego pytania
pudzian - 2005-01-18, 14:12

ziolo bylo tego juz troche na forum.ale jak chcesz wlozyc 6 grarow to bedziesz musial troche kasy wlozyc bedziesz musial wymienic ;
zawieszenie,pompe paliwa,cala elektronike,hamulce i jeszcze pare wiec lepiej se kup nowy silnik tak iajk masz albo zrub remont :wink:

ps.poszukaj na sobie na forum wiecej informacjii :D

sarna1 - 2005-01-18, 16:47

pudzian napisa/a:
ziolo bylo tego juz troche na forum.ale jak chcesz wlozyc 6 grarow to bedziesz musial troche kasy wlozyc bedziesz musial wymienic ;
zawieszenie,pompe paliwa,cala elektronike,hamulce i jeszcze pare wiec lepiej se kup nowy silnik tak iajk masz albo zrub remont :wink:

ps.poszukaj na sobie na forum wiecej informacjii :D

e tam - silnik ze skrzynia, osprzetem i wiazka to max 2000 pln z gwarancja - przy wlasnej robiciznie wlozenie 6cio garowki wyjdzie cie tyle samo co konkretny remont twojej obecnej jednostki - ale ja wychodze z zalozenia ze lepiej sprzeac to co masz i kupic 320/325 albo Ete i po klopocie :)

Pawel-e30 - 2005-01-19, 17:48

Pudzian powiec mi a poco wymieniać pompe paliwa? :mrgreen:
rogaś318 - 2005-01-19, 18:00

Chyba chodzi o to ze pompa od m40 nie da tyle paliwa zeby nakarmic 2 garnki wiecej.. :roll:
KWKPiotr - 2005-01-19, 18:21

Panowie - na Wasze pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi - to zależy w jakim stanie macie autka i czego od nich oczekujecie.
Najłatwiejsze niewątpliwie będzie wstawianie silnika który był fabrycznie montowany w danym modelu nadwozia.
Ja osobiście w przypadku zmiany na 6 szukał bym rozbitego auta ze sprawnym kompletnym układem napędowym - i wtedy nie ma dylematów przekładamy wszystko co sie tylko da.
A już na pewno nie polecam kupywania niekompletnych silników bo to może być ogromny problem a stan silnika może być niepewny. ( a i koszty też pewnie w rezultacie większe....).
Pozdro.

A R N I E30 - 2005-01-19, 21:51

Ja polecam 6 Garków i najlepiej coś w stylu m50
napewno jest to łatwiej kupić w dobrym stanie niż M20 .

To tylko taka moja drobna propozycja :wink:

nokerman - 2005-01-20, 06:59

Cytat:
To tylko taka moja drobna propozycja

słuchajcie drobnych propozycji ARNIEGO :!: :!: :!: :!:
on sie zna na rzeczy :wink:

Pawel-e30 - 2005-01-20, 07:23

Arni to może zdradz nam tajemnice jakie cię trudności spotkały przy włożeniu M50.
Czy silnik siedzi w komorze idealnie prosto od czego dałeś poduszki pod silnik?
Słyszałem że przy włożeniu M50B25 jedną poduszke trzeba dać inna i drugą inną żeby wogule weszło takie serducho i właśnie wtedy motor siedzi delikatnie pochylony bo przeszkadza bodajże serwo :lol:

Arni ile w tym prawdy jest? a moze bez problemu mieści się w komore silnika?

edit. czy dużo droższe jest utrzymanie M50 od M20 chodzi głównie o części eksplatacyjne :lol:

Anonymous - 2005-01-20, 12:45

Nie ma sensu zmieniać silnika na inny typ. Nikt ci tego nie zrobi dobrze, bo oprócz silnika należałoby wymienić mnóstwo innych rzeczy. A jeśli ktoś miałby to zrobić dobrze, to będzie to kosztować majątek i zajmie wiele czasu.

Proponuję dwa rozwiązania:
- zrobić remont silnika
lub
- sprzedać samochód i kupić inny z takim silnikiem, który ci odpowiada

loko - 2005-01-20, 12:58

a tam nikt ci tego nie zrobi dobrze..... bzdury i tyle.... i wcale nie trzeba wymieniac skrzyni zeby wsadzic m20.... skrzynia moze zostac od m40...
Anonymous - 2005-01-20, 13:26

[quote="loko"]a tam nikt ci tego nie zrobi dobrze..... bzdury i tyle.... i wcale nie trzeba wymieniac skrzyni zeby wsadzic m20.... skrzynia moze zostac od m40...[/quote]

Nie przeczytałeś całej mojej wypowiedzi. Oczywiście, że da się zamontować m20 zamiast m40, tylko że to dużo kosztuje, no chyba że robisz to sam i nie liczysz wartości własnego czasu.

loko - 2005-01-20, 13:32

wcale duzo nie kosztuje... w warsztacie obcym nie powinienes zaplacic wiecej jak 1000zl.... poza tym nie musisz wymieniac skrzyni.. moze zostac od m40... i wcale nie trzeba nic innego wymieniac... ot co... wiem to z doswiadczenia a nie dlatego ze gdzies wyczytalem... Drack z 316 zrobil 325 ktore ma niecale 15 na 400m...
Anonymous - 2005-01-20, 13:45

[quote="loko"]wcale duzo nie kosztuje... w warsztacie obcym nie powinienes zaplacic wiecej jak 1000zl.... poza tym nie musisz wymieniac skrzyni.. moze zostac od m40... i wcale nie trzeba nic innego wymieniac... ot co... wiem to z doswiadczenia a nie dlatego ze gdzies wyczytalem... Drack z 316 zrobil 325 ktore ma niecale 15 na 400m...[/quote]

Policz sobie ile kosztuje kompletny silnik M20, komputer, chłodnica, wydech, wał napędowy, sprzęgło, zawieszenie. Jak myślisz, ile to może kosztować?

pudzian - 2005-01-20, 13:58

najlepiej jak bys sobie przyprowadzil lekoo puknieta z takim silnikiem jak chcesz z raichu i bedziesz wszystko juz mial na przelozenie i tyle.
odp.do pawla pompa od 2litrow napeno wiecej pompuje niz od 1.6 :twisted:

Jacek E30 - 2005-01-20, 14:01

Przede wszystkim koszta i czas - musisz to sobie bardzo mocno przemyslec , a jak juz cos grzebac to dobrze i do konca .
Domel - 2005-01-20, 15:12

M40 1,8 1991 rok 130 tys przebiegu Tu masz silnik taki sam jak w twoim za 1200 zeta. tylko czy przebieg jest prawdziwy...?
Pawel-e30 - 2005-01-20, 17:47

Loko co do skrzyni od M40 to przeciesz u draka siedzi już skrzynia od M20 bo ta od m40 musiałą być jakoś pod kątem założona i się zesrała czy się myle???????? 8)

Ps.Jacek K. E30 325i widziałęm dzisiaj twoją bawarke na płycie w gazecie GT :lol:
Loko ciebie terz widziałem nawet jak dmuchałęś w balonik :P

Jacek E30 - 2005-01-20, 20:56

Dzieki , tylko powiedzcie mi czy to na 100 % moje auto , a poza tym co jest na tej płycie - tzn jakies zloty imprezy czy co ?? ?
Pawel-e30 - 2005-01-20, 21:28

Jacek K. E30 325i napisa/a:
Dzieki , tylko powiedzcie mi czy to na 100 % moje auto , a poza tym co jest na tej płycie - tzn jakies zloty imprezy czy co ?? ?

sory za ot: Na płytce jest ostatnia majówka kup sobie gazete GT i bedziesz wiedział dokładnie co i jak :wink:

Anonymous - 2005-01-24, 17:54

cze. kolejne podobne pytanie :? to zalezy od kasy twojej. jak chcesz zalozyc motor 6cyl to wiaza sie koszty dodatkowe: skrzynia biegow, dyfer. wal itp. jedno bedzie gutes to to ze bedziesz mial 6 garkow i to jest ladny silnik, dzwiek i kultura pracy cos wspanialego. ja mam ten sam motor co ty i jestem po wymianie p[anewke :/ ogolnie sadze ze ten silnik m40 jest jakis slabiutki i czesto zdarzaja mu sie wpadki. na twoim miejscu jak klekoszcze wyminilbym zawory oraz sprawdzil szkladnki i dla jaj wymien jeszcze pierscienie na tlokach to silnik odzyje. ja mialem ten sam dylemat i napiszer co zrobie. puki co bede swoim jezdzil a pozniej zmienie poprostu na inna beemke. zamiast bawic sie w przerobki wole zmienic samochod :/ e34 525 tds
loko - 2005-01-24, 19:40

nie musisz ani zmieniac zawiechy ani dyfra... na razie przynajmniej... zmienisz to sobie pozniej jak znowu odlozysz kase... to nie jest konieczne... zeby nie bylo problemow potrzebny ci bedzie silnik+osprzet czyli alternator, rozrusznik, kolektory, przeplywka, wiazka i komp no i skrzynia biegow + polowka walu od tego silnik (jesli silnik byl w tej samej budzie... ot co... wiecej nie trzeba.... a co do kosztu silnika to zalezy jaki kupisz... 2.5 to pewnie bedzie kosztowal od 2000 w gore.. za dobra ete/2.0 za komplet to okolo 1500zl...
Łukasz - 2005-01-24, 22:53

jak 318 to 318, a jak 325 to 325 i tyle....Wszystko można, nawet upchnąć silnik od tira w bagażniku e30, bo mały przecież nie jest... :twisted:
chodzi chopaki o to, ze każdy orze jak może i jak mu pogoda pozwala :twisted: ....
Mam 1.8 M40 i albo go sprzedam, albo będę jeździł choć i tak jest bomba....Jak lubisz pobawić sie silniczkami to prociem....Ale to żadne bzdury, ze zmienia się wiele rzeczy...Już nie będziesz miał beemkowego 50:50 rozkładu masy... oj,Nie będziesz.....Pozdro

drencrom - 2005-02-16, 19:15

rzeby wsadzic 6ke porzadnie trzeba przebudowac praktycznie wszystko od podstaw. akumulator wyrzucic do bagarznika itd. jezeli mialbym kiedykolwiek zmieniac silnik to tylko i wylacznie na m50b25 badztez na m30b35. m nie biore pod uwage bo sa poprostu piekielnie drogie. przebudowa na m20 nie oplaca sie, gdyz te silniki nie sa wiele lepsze od m40. maja podobne problemy, tylko nastepuja one nieco puzniej. pozatym zanlezienie naprawde dobrego m20b25 uwazam za czysta utopie. m50 i m30 to maszyny ktore wytrzymuja 2x wyzsze przebiegi niz m40 lub m20.
007 - 2005-02-16, 20:16

a moim zdaniem porzadny remont wystarczy... bo jak ktos nie mial do czynienia zbyt wiele z mechanika samochodowa to niech sie nie porywa z motyka na ksiezyc. Bez urazy jesli ktos to odebral jako obelga ale moja rada poparta jest jakotakim doswiadczeniem garazowym, kilkoma remontami silnikow oraz proba swapa w polskiej motoryzacji...
Zamiana silnika wcale nie jest taka banalna na jaka by to wygladalo. Pamietajcie ze obecne silniki to juz nie jest blok glowica + gaznik pare przewodow i w droge... u nas jest juz calkiem pokazna instalacja elektryczna sporo czujnikow i komputerek...
Drugie dno swapowania to fakt ze nie mamy 100% pewnosci czy silnik ktory kupimy bedzie smigal tak jak bysmy chcieli! Juz ktos na forum opisywal swoje przejscia z zakupem "dobrego" silnika... A robiac kapitalke wiemy czym jezdzimy, wiemy na co wydalismy swoje dukaty $$ i wiemy na ile nam to starczy.
Wg mnie kasa przy swapie jak i przy kapitalce bedzie ta sama jednak zadowolenie i zywotnosc naszego auta bedzie dluzsza po kapitalce.

pathrow - 2005-03-08, 12:17

Cze

Ja pozwole sobie dorzucić coś od siebie. Jeżdżę m 40 i wstawiałem ją w garażu z drugiej e30 (karoseria się pogniotła :twisted: :twisted: ) Zajęlo mi to z kolego jeden dobry dzień i teraz się jeździ silniczek ma 240 tysi i lata ładnie. Kiedy nic nie robimy w samochodzie to coś może się spieprzyc a przeszczepy są często odrzucane a to nie chodzi o koło tylko o serduszko i ja nie polecam zmian na inny model.

pozdro

PS. nie jestem mechanikiem i nie ponoszę odpowiedzialności jak ktoś się zasugeruje moimi uwagami :P

A R N I E30 - 2005-03-08, 12:30

Jeśli przeszczep robi dobry chirurg to musi sie udać .
Ja sie ciesze że samemu mi sie udało przeprowadzić SWAP-a.
A efekty było widać w Tarnowie jak pięknie sie prezentowało autko na płytach. :!:

A jeśli jestem w błedzie to .....

Baur - 2005-03-08, 15:50

O Boże, jakie problemy !! ! Jak masz np. m40 pod maską, i np. 4 tarcze i grube amory z przodu (tak jak w moim przypadku, to mając wszystkie potrzebne graty, troche umiejętności i cechyje Cię logiczne myślenie to SWAPa na m20 robisz w 2 dni !! ! A jak się uprzesz to i w 24 h. Sprawdziłem. Tylko podstawa to WSZYSTKIE POTRZEBNE GRATY !! ! Na m50 juz gorzej.. :D m30 jak masz spaware pod ręką, i spawacza dobrego, i dostanie nagłego ataku spawacza :D :D też zrobisz w miare szybko. Też bym wsadził najchętniej m30, przeraża mnie tylko jedno... jego masa, a raczej pózniejsze wyważenie auta.. choc jeżdze touringiem, i w nim wyważenie jest super...... Napiszcie coś o tym jak e30 z 3.5 m30 zachowuje się w dłużeszej ekspluatacji, jak daje o sobie znac przeciążenie przodu, tylko obiektywnie.. Wiem że :cenzura: ... konkretnie, i ta adrenalina przysłania potem użytkownikom obiektywne zdanie, he he... :D :D :D :D :D