| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - E30 - Wtyczka od gniazda diagnostycznego
Piotrek325 - 2009-08-12, 14:32 Temat postu: E30 - Wtyczka od gniazda diagnostycznego Jak niektórzy z was dobrze wiedzą, posiadam e30 m20b25 z problemem niskich obrotów/ oraz dziwnej historia z obrotomierzem (który "kończy się na 4 tys")
Wczoraj podłączałem (próbowałem) silnik pod komputer, niestety nie dało rady połączyć się. Być może miałem złą wersje Carsofta (6.5SP1) badz zle zainstalowana nie wazne.
nie mniej jednak zapomniałem założyć potem z powrotem tej "zaślepki" na to gniazdo, i zauważyłem ze samochód o wiele lepiej pracuje, nie kuleje na wolnych obrotach.
I mam pytanie bo w tej wtyczce jest jakiś mały obwodzik drukowany, i jak nie jest podłączony to nie działa obrotomierz w ogóle i ekonomizer, ale samochód wydaje się pracować lepiej. Za co odpowiada ten obwód w tej wtyczce ? Czy możliwe że np. komputer bez tej wtyczki, przechodzi w tryb awaryjny ? Albo ze po prostu ta wtyczka jest w jakiś sposób uszkodzona ?
http://bmwfans.info/parts...ng_connections/ chodzi o cześć numer 7
kamil.k - 2009-08-12, 22:31
według mnie to to nie jest gniazdo diagnostyczne tylko łaczenie wiązki silnik z wiązka samochodu
Koko - 2009-08-13, 08:22
| kamil.k napisa³/a: | | wedÅ‚ug mnie to to nie jest gniazdo diagnostyczne tylko Å‚aczenie wiÄ…zki silnik z wiÄ…zka samochodu |
jak dobrze spojrzysz nawet po opisie to własnie jest gniazdo diagnostyczne!!!
maaaad - 2009-08-13, 08:34
Poza tym, gdyby kolega zapomniał wiązki podpiąć, auto chyba by nawet nie odpaliło
318Albert - 2009-08-13, 10:05
Nr. 6 i 7 to jest na 100% gniazdo diagnostyki i raczej niema wpływu na prace komputera wtyczka tylko zwiera piny do zegarów w tym gniazdku jeszcze są wyprowadzone piny do kasowania inspecji, od modułu zapłonowego ,pompy paliwa, alternatora i dwa piny od ecu do diagnostyki.
kamil.k - 2009-08-13, 11:35
| Koko napisa³/a: | | kamil.k napisa³/a: | | wedÅ‚ug mnie to to nie jest gniazdo diagnostyczne tylko Å‚aczenie wiÄ…zki silnik z wiÄ…zka samochodu |
jak dobrze spojrzysz nawet po opisie to własnie jest gniazdo diagnostyczne!!! |
faktycznie na tym zdjeciu jest ta wtyczka co pisałem i to złącze diagnostyczne a wczoraj go nie widziałem
|
|