| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
Nasze Śmigiełka - [E30] maya
majeszczak - 2009-08-29, 23:24 Temat postu: [E30] maya Cześć, idąc śladem kolegi, dzięki jego cierpliwość, chęci pomocy, udało mi się zrealizować jedno ze swoich marzeń .
Po wielu gorących dniach cieknącego po czole potu i brzydkich słów, za każdym razem jak 13'nastka ześliznęła się z nakrętki UDAŁO SIĘ doprowadzić wszystko do końca.... ale dość pie.dolenia i do rzeczy .
Mój samochód to BMW e30 325is m20b25 turbo. Szacowana moc 260 bhp / 360Nm
Co zostało zrobione :
model : e30 325is
pakiet : pełny m-technic II (oryginalny)
silnik : m20b25
dolot : stock
wydech : custom home made - kwas + wm
wydech* : barany china factory
pompa paliwa : WALBRO GSS 342 Pompa High Performance 255
wtryski : 320cc
świece : Champion F5DPOR
koła : 16' 215x40 225x40
sprzęgło : sachs
dyferencjał : 3.73 25%
fotele : kubły / red
liczniki : Autogauge / smoke ( ciśnienie oleju, egt, boost )
filtr paliwa : z 3.5l stock
filtr powietrza : jacky
światła : xenon
turbo : t3
doładowanie : 0.6bar
intercooler : x
zawieszenie : koni -40
ecu : zestrojone na DET III + map sensor ( już bez przepływomierza )
lakier : 2008r
audio : sony + pioneer x6, tweetery w lusterkach (nic na czym można grać głośno, za to można grać czysto)
inne : rozpórka przód custom, kamera cofania, plug&play
ps. dzięki DOMINIK za pomoc !
tak więc mniej więcej tak to wygląda :
i nowe zdjęcia..zapraszam do oceny
hebr - 2009-08-30, 00:36
piekne autko pokaz filmik jak to lata:) no i poprosze wiecej fotek
Stammek86 - 2009-08-30, 02:06
widze ze została ori przeplywka,na czym jest to wysterowane?
majeszczak - 2009-08-30, 08:40
filmy i zdjęcia w swoim czasie , wysterowana mechanicznie... czasem kicha, prycha, gaśnie... aleee co tam... ecu w drodze .
kamil.k - 2009-08-30, 11:10
| majeszczak napisa/a: | filmy i zdjęcia w swoim czasie , wysterowana mechanicznie... czasem kicha, prycha, gaśnie... aleee co tam... ecu w drodze . |
masz wskażnik AFR bo jak tak bedziesz lekceważył kichanie to zajeżdzisz silnik
czekam na jakies filmy
felgi i wydech lipa troche ale to twoje auto
MAJSU - 2009-08-30, 18:46
Czekam na wykres bo pod maską widzę kurnik...
TomeX500 - 2009-08-30, 19:15
No pod maską troche drut, ale z zewnątrz wygląda pięknie, choć nie gustuję w sedanach, wąskiej lampie i mt2
A poza tym, co to znaczy 325is?
jackx - 2009-08-30, 19:29
| TomeX500 napisa/a: | | choć nie gustuję w sedanach, wąskiej lampie i mt2 |
aaaa gdzie ty widzisz wąską lampe
| TomeX500 napisa/a: | | A poza tym, co to znaczy 325is? |
to jest oznaczenie na USA "wypasa" po całości zwykłej 325 na EU, choc sądząc po fotach to troche "MU" brakuje do maxa wypasa
TomeX500 - 2009-08-30, 21:06
| jackx napisa/a: | | TomeX500 napisa/a: | | choć nie gustuję w sedanach, wąskiej lampie i mt2 |
aaaa gdzie ty widzisz wąską lampe
| TomeX500 napisa/a: | | A poza tym, co to znaczy 325is? |
to jest oznaczenie na USA "wypasa" po całości zwykłej 325 na EU, choc sądząc po fotach to troche "MU" brakuje do maxa wypasa |
Tfu oczywiście chodziło mi o szeroką
majeszczak - 2009-08-30, 23:32
... kurnik, drut, wydech i felgi do ... uwielbiam ciepłe przywitania, lubię też zimne piwo po ciężkiej pracy i odgłos zaworu spustowego, a is jest z dowodu, że niby co jest w is czego tutaj nie ma? ac?
ps. zazwyczaj nie wystawiam się nigdzie, bo nie robię tego dla ludzi tylko dla siebie, i widzę, że co człowiek nie zrobi, to zaraz chcą więcej i większości nie pasuje
TomeX500 - 2009-08-31, 00:48
Ja po prostu lubię jak silnik jest dopieszczony, ale widzę, że Twój jest jeszcze nie skończony Przy tak dobrym wyglądzie z zewnątrz i w kokpicie, spodziewałbym się, że i pod maską się świeci. Nie masz założonego intercoolera? Dawaj jakiś filmik z BOV'em
jackx - 2009-08-31, 06:03
| majeszczak napisa/a: | | że niby co jest w is czego tutaj nie ma? ac? |
zrób pożadne foto wnetrza , bez zadnej obróbki to pewnie paru chłopaków wyliczy braki
ja na szybko moge podac ze 3-4 aa moze nawet i 5 elementów
| majeszczak napisa/a: | | bo nie robię tego dla ludzi tylko dla siebie |
taaaa dokładnie wszyscy tu tak robią
Łukasz - 2009-08-31, 09:10
nie zrażaj się - jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził.
Bywa tak - wstawisz zdjęcia - brudne auto, wstawisz umyte - daj dokładniejsze foty, chcesz się postarać i wrzucisz po obróbce - daj bez obróbki bo nic nie widać... I tak w kółko Macieju.....
Mi się podoba idea i trzymam kciuki.
MAJSU - 2009-08-31, 09:39
| majeszczak napisa/a: | | ... kurnik |
Napisałem tak bo strony wizualnej tuningu wolałbym nie komentować a kurnik pod maską nie wygląda i wróży za dobrze dla całej reszty... Jak zobaczę wynik z hamowni to pewnie zmienię zdanie.
| majeszczak napisa/a: | ...
ps. zazwyczaj nie wystawiam się nigdzie, bo nie robię tego dla ludzi tylko dla siebie, i widzę, że co człowiek nie zrobi, to zaraz chcą więcej i większości nie pasuje |
Jeżeli się to robi na "sztuke" i pokazuje ekspertowi to chyba normalne że nie będzie pasować...
slawo - 2009-08-31, 10:18
| majeszczak napisa/a: | ... kurnik, drut, wydech i felgi do ... uwielbiam ciepłe przywitania, lubię też zimne piwo po ciężkiej pracy i odgłos zaworu spustowego, a is jest z dowodu, że niby co jest w is czego tutaj nie ma? ac?
ps. zazwyczaj nie wystawiam się nigdzie, bo nie robię tego dla ludzi tylko dla siebie, i widzę, że co człowiek nie zrobi, to zaraz chcą więcej i większości nie pasuje |
nie sluchaj glupich opinii osob ktore tylko gadaja, a sami marza o Tbo.
Ten projekt to moje ciche marzenie od dawna, wiem ze Dominik nadal walczy ze sterowaniem, oraz ile problemow sie spotyka w trakcie prac
Z mojej strony szacunek! i bardzo kibicuje i czekam na kolejne wiesci!
Pozdro
Jancza - 2009-08-31, 10:57
| jackx napisa/a: |
| majeszczak napisa/a: | | bo nie robię tego dla ludzi tylko dla siebie |
taaaa dokładnie wszyscy tu tak robią |
sugerujesz ze niby Ci co kochaja np. e30 nie robia tego dla siebie tylko na pokaz czy jak bo nie rozumiem ?
adams - 2009-08-31, 13:36
kolor i idea malowania jakoś do mnie nie przemawia, ale podziwiam wkład pracy, a jeśli robiłeś to wszystko sam to jestem naprawde pod wrażeniem. uturbić auto jest ciężko (wystarczy poszukać dobrze uturbionych BMW w PL) a m20 pewnie jeszcze ciężej, szczególnie głowico-pękające b25 masz foty bez obróbki
| MAJSU napisa/a: |
Jeżeli się to robi na "sztuke" i pokazuje ekspertowi to chyba normalne że nie będzie pasować... |
jesteś ekspertem w dziedzicie turbodoładowanych M20? ciekawe od czego ekspertem jeszcze jestes...
kkowalsky - 2009-08-31, 14:16
chłopie wywal tą szarą taśmę
majeszczak - 2009-08-31, 14:19
| MAJSU napisa/a: | | majeszczak napisa/a: | | ... kurnik |
Napisałem tak bo strony wizualnej tuningu wolałbym nie komentować a kurnik pod maską nie wygląda i wróży za dobrze dla całej reszty... Jak zobaczę wynik z hamowni to pewnie zmienię zdanie.
Jeżeli się to robi na "sztuke" i pokazuje ekspertowi to chyba normalne że nie będzie pasować... |
sorry, ale nie mam zamiaru ani Tobie ani innemu ekspertowi udowadniać niczego, może jeszcze zrobie Ci zdjęcia macro, żebyś sobie mógł pooceniać niedokładności plaszczyzny lakieru? a może policzymy ile śrub jest w samochodzie nie z bmw? weźcie wyluzujcie trochę chłopaki bo Was głowy od braków w moim samochodzie jeszcze zaczną boleć , dzięki reszcie za dystans
MAJSU - 2009-08-31, 14:39
| adams napisa/a: | | jesteś ekspertem w dziedzicie turbodoładowanych M20? |
Nie A co to ma tu do rzeczy ?
| majeszczak napisa/a: | może jeszcze zrobie Ci zdjęcia macro, żebyś sobie mógł pooceniać niedokładności plaszczyzny lakieru? a może policzymy ile śrub jest w samochodzie nie z bmw? weźcie wyluzujcie trochę chłopaki bo Was głowy od braków w moim samochodzie jeszcze zaczną boleć , dzięki reszcie za dystans |
Wystarczy mi widok komory silnika...
Pzdr
tylmanek88 - 2009-08-31, 14:52
Krytyka jest dla ludzi wiec nie ma co sie wkurzac panowie. nie ma samochodow idealnych i jesli komus cos nie pasuje i to mowi to jest poprostu szczery, a za szczerosc nie mozna sie obrazac. jesli ktos mowi ze wszystko jest pieknie, zero wad itp to trzeba traktowac z przymruzeniem oka, bo na tym swiecie nie ma rzeczy idealnych!
moje zdanie: jestem zwolennikiem orginalu, dlatego turbo w e30 do mnie nie przemawia. ale co musze przyznac, jest to ladny samochod bardzo zadbany. widac ze masz swoja wizje do ktorej dazysz i chcesz cos zrobic z tym samochodem tak trzymaj i przyjmuj krytyke ze spokojem
pozdrawiam
===KOZA=== - 2009-08-31, 15:23
| adams napisa/a: | szczególnie głowico-pękające b25 |
Jak się tylko robi szlif góry(głowica) ... a dół (Blok) zostaje taki jaki był to na pewno pęknie i do tego dziesiątki wydmuchanych uszczelek z nie wiadomego powodu
i wcale nie jestem twojego zdania, że głowice b25 są słabe a raczej mechanicy którzy je próbują naprawić
slawo - 2009-08-31, 16:54
wyglad to sie robi na koncu, kazdy kto dlubie sam w aucie o tym wie,zreszta kogo obchodzi jak wyglada ... ma zapier....
czekam na fotorelacje!!!
gratki za podjecie wyzwania!
Kargul - 2009-08-31, 17:42
auto wystrój tym:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=727629701
Ogarnij trochę kabelki i kup nową gumę znajdującą się między przepływką a kolektorem (w ASO jakieś 70zł).
Więcej niż 0,6 bara przepływka już nie ogarnie, pewnie masz problem z wolnymi obrotami, a raczej z ich brakiem.
majeszczak - 2009-08-31, 18:59
| Kargul napisa/a: | auto wystrój tym:
Ogarnij trochę kabelki i kup nową gumę znajdującą się między przepływką a kolektorem (w ASO jakieś 70zł).
Więcej niż 0,6 bara przepływka już nie ogarnie, pewnie masz problem z wolnymi obrotami, a raczej z ich brakiem. |
czekam na kumpla jeszcze, on sprawdza temat, poczekam i powalczymy razem, gumka wzmacniana wg. własnego patentu, a nie wkurzam się na krytykę, bo się jej nie boje, wkurzam się jak ktoś nie szanuje czyjejś pracy, nie sztuką jest wejść i pieprzyć, zamiast coś poradzić, albo podpowiedzieć. jak komuś nie pasuje, nie musi oglądać przecież
kamil.k - 2009-08-31, 19:42
| majeszczak napisa/a: | | Kargul napisa/a: | auto wystrój tym:
Więcej niż 0,6 bara przepływka już nie ogarnie, pewnie masz problem z wolnymi obrotami, a raczej z ich brakiem. |
czekam na kumpla jeszcze, on sprawdza temat, poczekam i powalczymy razem, gumka wzmacniana wg. własnego patentu, a nie wkurzam się na krytykę, bo się jej nie boje, wkurzam się jak ktoś nie szanuje czyjejś pracy, nie sztuką jest wejść i pieprzyć, zamiast coś poradzić, albo podpowiedzieć. jak komuś nie pasuje, nie musi oglądać przecież |
co do wolnych obrotów to widziałem że w projektcie m3 turbo który jest opisany na sr.pl był włożony regulator obrotów od m20 na l-jetronicu wiec może to jest jakis trop
a co do pękania głowic 6 cyl. nie tylko BMW to może niektórym się wydaje że głowica pęka na pół i jest to wina krzywego bloku mi się wydaje że głowica pęka od przegrzenia a raczej przekroczona zostaje wytrzymałość zmęczeniowa po ilus tam nagrzaniach/ostygnięciach (cos jak z wyginaniem drutu żeby go złamac ) a pękniecie jest jakby skurczem wewnątrz
Jancza - 2009-08-31, 21:05
smieszy mnie ta krytyka tutaj, chcesz sie wypowiedziec to cos podpowiedz sesnownego bo narzekac to potrafi (lubi?) kazdy polak, jak sie ma 25tys to mozna zrobic wypasione M20 turbo ale jak sie robi samemu to jest cos, czlowiek sie uczy na wlasnych bledach. ile tego jest w PL ??? gratuluje odwagi w projekcie i wierze ze czas bedzie uczyl a projekt bedzie z czasem doskonalszy
318Albert - 2009-08-31, 21:30
Fajne auto widać że sporo pracy i kasy jest włożone, wprawdzie jest kilka niedociągnięć pod maska, ale w parę godzin można to bez problemu ogarnąć. Zastanawia mnie oznaczenie bo 325is powinno mieć silnik S14B25, a tu jest............. M20 dziwne.Zapodaj jakieś filmik jak to wygląda w akcji i jak mruczy
slawo - 2009-08-31, 21:32
| 318Albert napisa/a: | | Zastanawia mnie oznaczenie bo 325is powinno mieć silnik S14B25, a tu jest |
cos Ci sie pokrecilo i mylisz temat z wloskim 320is a 325is nie ma z nim nic wspolengo
318Albert - 2009-08-31, 21:50
Faktycznie jest 325is 6-cio cylindrowe => http://www.wroom.pl/dane,...,1991;2490.html a S14b20, S14b23, S14b25 to jakie oznaczenia ma wtedy auto, M3 było z trzema różnymi silnikami
slawo - 2009-08-31, 21:54
s14b20 bylo w 320is
w m3 evo byl s14b25
dzidzia24 - 2009-08-31, 22:48
Kocham takie projekty .Aby udało się to dobrze wystroić i oby długo śmigało bezawaryjnie Tak jak niektórzy pisali-To auto ma na trójce gubić trakcję a nie wyglądać.Choć nie twierdzę że jest brzydkie.....nooo ewentualnie felgi bym zmienił.
adams - 2009-08-31, 23:48
| ===KOZA=== napisa/a: | | adams napisa/a: | szczególnie głowico-pękające b25 |
Jak się tylko robi szlif góry(głowica) ... a dół (Blok) zostaje taki jaki był to na pewno pęknie i do tego dziesiątki wydmuchanych uszczelek z nie wiadomego powodu
i wcale nie jestem twojego zdania, że głowice b25 są słabe a raczej mechanicy którzy je próbują naprawić
|
pewnie masz sporo racji, nie jestem znawcą m20 bo mimo że te silniki mają piękny dzwięk, to nie jeżdzą, nie licząc zdrowych b25 lub podłubanych set, no ale to troche inny temat. wiem, że lubią se pęknąć, a że nie pękają bez powodu, to inna sprawa, alr przy turbo nie trudno o przegrzanie, dlatego mówiłem, że pewnie nie jest to proste. czekam na wyniki po wystrojeniu i gratuluje samozaparcia
majeszczak - 2009-09-03, 11:19
dzięki za wsparcie..
urbi - 2009-09-03, 12:03
sraj na pieprzenie innych !
masz wyjatkowy projekt ! m20 turbo !
zrobienie pozadku to kwestia 2 dni milej pracy a zalozenie turbo to kwestia tygodni a jak i nie miesiecy + niezlej kasy i wiedzy dlatego szacun !
ale fele to mogly by byc deko inne
pozdro !
TomeX500 - 2009-09-03, 14:13
Czy tylko mi nieprzeszkadzają te felgi? Chyba wszyscy są zgodni co do jednego... chcemy usłyszeć i zobaczyć to w akcji
majeszczak - 2009-09-03, 21:57
mam wrażenie, że większość użytkowników w szczególności e30 i e36, uważa że jak nie BBS, AZEV, albo coś innego niż widzi się na wszystkich e30 i e36, to już jest zło... te felgi wyglądają po prostu dobrze, są praktyczne, nie trą jak próbujesz przewieść jedną osobę wiecej niż tylko siebie, zawias działa normalnie... etc. jak macie ochotę możecie sobie pie.dolnąć felgi 1500zł za sztukę, ja narazie osiągnąłem swój cel, jak mi się coś odmani to kupię inne
slawo - 2009-09-03, 22:35
olac kola....daj jakis film jak to swiszcze!
blagamy!!! hiiihh
voyfix - 2009-09-04, 19:14
| majeszczak napisa/a: | zazwyczaj nie wystawiam się nigdzie, bo nie robię tego dla ludzi tylko dla siebie, i widzę, że co człowiek nie zrobi, to zaraz chcą więcej i większości nie pasuje |
Dito - 2009-09-05, 20:10
Chłopaki jesli chodzi o oznaczenie 325is to tak jak ktos tu juz napisał jest to wersja USA z pelnym mozliwym wyposazeniem na dany rok + silnik m20b25
Wiem,bo jestem w posiadaniu oryginalnego 325is
A projekcik bardzo fajny.
pozdrawiam
|
|