BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e36]323i Po wymianie sprężyn ściąga w lewo czasem w prawo

DjAquaz - 2009-08-31, 15:15
Temat postu: [e36]323i Po wymianie sprężyn ściąga w lewo czasem w prawo
Witam.Założyłem sprężyny sportowe. Jak wiadomo trzeba rozbierać przód - amorki. Po zmianie sprężyn i montażu auto ściąga na lewo zazwyczaj ale jak skręcę max w prawo to ściąga w prawo a po chwili jak lekko przekręce kiere w lewo powraca ściąganie w lewo.Dziwne to jest maxa.Moje pytanie takie : czy łożysko McPersona ma być skręcone na śrubie amora do końca??? Czy może am być jakiś luz zachowany???Naprawdę nie mam pojęcia dlaczemu tak jest .Jutro jadę na ustawienie zbierzności tylnich i przednich kół.Ale jak dla mnie jak ściągać to w jedną strone powinno.Co jest powodem ściągania w drugą strone??? :| :| :| :|
bujonik - 2009-08-31, 15:21

byc może dlatemu:) Cie ściaga bo sprezyna wypada z mocowania na kielichu amortyzatora u dołu.na pewno dobrze jątam ułożyłeś?
ja tak kiedyś miałem w swojej jak sprezyna mi wypadła z tego wyżłobienia , w tedy ściagało podczas jazdy

DjAquaz - 2009-08-31, 19:29

No muszę to zobaczyć.Dzięki za rade na pewno skorzystam i sprawdzę.

[ Dodano: 2009-09-01, 12:34 ]
Boże co za pajace.Byłem dziś ustawiać zbieżność . Wczoraj pytałem na innym warsztacie czy nastawiają też tył. Powiedziałem że mam obniżone sprężyny na jednym warsztacie to koleś powiedział że odczyt będzie błędny że kąt się zmienił.Zajeżdżam dziś na warsztat obserwuje kolesia a on się bierze za nastawianie przodu.No to ja się pytam jaki sens jest nastawiania najpierw przodu jeśli nie jestem pewien czy tył patrzy jak należy.On mi na to że tylko przód nastawiają.Myślałem że mnie zaleje.Bariera językowa może i jest ale zapytałem czy tył i przód robią co w ich mniemaniu znaczy że tak bo zakładają skalę na tył przez co ustawiają przód.Powiedziałem mu aby ustawił przód bo ściągało niemiłosiernie wcześniej. Po obserwacji ich pracy dochodzę do wniosku że jest do nastawiania tył bo robili 3 razy jazdę testową i nastawiali koła przednie.PO zakończeniu operacji w miarę sie jeździ ale pozostaje chyba kwestia poprawienia sprężyny bo jedzie prosto ale jak mocniej skręcę w prawo ciągnie w prawo leciutko a jak mocniej w lewo to ciągnie w lewo minimalnie. Już mam dość powoli tego tematu. ;/

tomasxr - 2009-09-07, 18:34

prawdopodobnie masz walnięte łożysko na Macphersonie tam u góry .
skręcaj powoli w prawo i w lewo na postoju jeżeli będziesz słyszał jakieś trzaski typu:
przesuwająca się sprężyna . lub coś źle złożyłeś dałeś nie tam podkładkę co trzeba !

[ Dodano: 2009-09-07, 18:37 ]
a to ze ściąga auto w lewo lub w prawo nie odpowiada za to zbieżność kół tylko ich pochylenie!