| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - bmw e30 318 is
tomasxr - 2009-08-31, 19:25 Temat postu: bmw e30 318 is mam jakieś podejrzane stuki w silniku nie wiem czego to morze być przyczyna stuki najbardziej są słyszalne przy obrotach około 2.5-3 tys.obr/min słychać je przy dodawaniu gazu jak i odejmowaniu jest to silnik b18 m42 na łańcuchu
co to morze być
-luz w główce korbowodu ?
-coś z łańcuchem
napinacz nowy
olej mobil 10w40
na zimnym silniku jest ciszej na mocno rozgrzanym nap......a tak ze mnie to drażni
Koko - 2009-08-31, 20:59
ten dźwięk jest słyszalny z góry silnika?? czy pojawił sie po wymianie oleju??
ja osobiście obstawiałbym samoregulatory cena za sztuke w aso 75zł w inter carsie około 20 złotych
Grzesiek - 2009-08-31, 21:07
na 1000000000000000000000000000000000000000000000000% masz Iuzny razrzad !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! miaiem tak w kadnym ISie ktorego posiadaIem i w kazdym usterke zlikwidowalem
318Albert - 2009-08-31, 21:35
Jeśli to regularne mocne jakby pojedyncze stuki to raczej panewa u mnie padły w M40 to wiem jak to się przejawia. Może jakiś filmik zrób i wrzuć na youtube to każdy sobie obczai i się wypowie
kavka - 2009-08-31, 22:29
| Grzesiek napisa³/a: | miaiem tak w kadnym ISie ktorego posiadaIem i w kazdym usterke zlikwidowalem |
Może podzielisz się z resztą IS-iarzy Czyżby magiczna pastylka
tomasxr - 2009-09-01, 19:51
czytałem coś na temat tajemniczej pastylki to nie panewka tylko rozrząd jestem tego pewien na 100% ale nie wiem jak to usunąć bo napinacz był wstawiony nowy i nie pomogło nic a nawet pogorszyło wiec postanowiłem podłożyć podkładki pod napinacz
- napinacz wstawiłem za 120 zł
-próbowałem zablokować napinacz mechanicznie i wtedy było ciszej ale nie do końca bo bałem się naciągnąć mocniej aby mi ślizgi się nie urwały
-po usunięciu ślizgu po miedzy wałkami była cisza morze nie do końca ale było duzo ciszej !
-samo regulatory nie czasami je słyszę z rana ale tylko czasami !
- po podłożeniu podkładek pod napinacz stuki się zmniejszyły to znaczy bez podkładek stuki od 1-około do 3 tyś obr... a po podłożeniu podkładek chyba 2 takie małe, stuki od 2.5 do nie całych 3 tys obr....
[ Dodano: 2009-09-01, 20:00 ]
silnik tak ładnie chodzi tylko coś z tym rozrządem poprzedni właściciel mówił mi ze wstawiał nowy łańcuch, zębatki , i ślizgi ja po zębatkach na wałkach mogę stwierdzić ze wyglądają jak nowe a łańcuch siedzi febi-ego napinacz ja wstawiałem nowy wiec nie mam pojęcia co mu jest . miałem już wyciągać miske i patrzyć tych główek korbowodowych .
ale nie wiem czy tak sie wyczuło by luz ...
[ Dodano: 2009-09-01, 20:06 ]
przy około 2.8 tyś obr/min stuki się tak przemieniają jak by jakaś blacha była luźna w silniku i raz stuka a raz nie a przy okazji jaki olej najlepiej zalać ? bo ten mobil to jakoś chyba się nie nadaje do is-a ja mysle zalać valvoline 10w60 ! co o tym myslicie ?
Cypisek - 2009-09-02, 07:49
| tomasxr napisa³/a: | | ja po zÄ™batkach na waÅ‚kach mogÄ™ stwierdzić ze wyglÄ…dajÄ… jak nowe |
Jaki kolor mają zębatki i jakie są łby zębów, ostre czy płaskie?
ciastek - 2009-09-02, 08:51
ja Ci powiem ze ten problem miałem tydzien temu - dokladnie tak samo
od 3 tys stukanie na zimnym mniejsze
ciśnienie oleju sie nie świeciło
tez obstawialiśmy rozrząd - ale panewka sie wysrała a dźwięk był tłoku spotykającego sie z zaworami
oby u ciebie to był rozrząd
globi - 2009-09-02, 11:55
łańcuszek trze o obudowę i po sprawie, zdejmij pokrywę i zobacz w jakim stanie on jest i jak wyglądają zębatki od wałków i będziesz miał jasność, sama wymiana napinacza nic nie zmieni.
tomasxr - 2009-09-02, 17:44
w tym sęk ze ciśnienie oleju wygląda dobrze bo jak zgaszę to nawet na mocno rozgrzanym silniku po zgaszeniu się nie zapala odrazu tylko po jakiejś chwili a to znaczy ze ciśnienie trzyma silnik dobre
zębatki są w dobrej kondycji tak jak pisałem wcześniej nie mają jakichś ostrych zebów ....
zaraz sie zabieram za sprawdzenie czy to nie tajemnicza pastylka wieczorem dam znać a panewka to raczej nie bo jezdze z tym dzwiekiem od maja i panewka juz dawno by sie obruciła tak mysle zaraz sie zabieram za to
PRINS - 2009-09-02, 18:49
Ja mialem to samo w moim iS. Powodem stukania byl napinacz(zacinal sie)
usterke usunolem ale zostalo dalej minimalne stukanie wymieniem olej z Mobila, nie wiem co za popaprance leja taki olej do beemek. Wlalem Castrola i wszsytko bylo ok.
Zalej Castrolem 10w40 zobabczysz kosmiczna roznice miedzy tym..... ktore miales wlane a tym co wlejesz. Silnik calkiem inaczej pracuje
Grzesiek - 2009-09-02, 20:17
| kavka napisa³/a: | | Może podzielisz siÄ™ z resztÄ… IS-iarzy Czyżby magiczna pastylka | ja zmieniaIem rozrzad
tomasxr - 2009-09-02, 20:59
no cóż koledzy a morze i koleżanki bo i tak morze być rozebrałem wsio z przodu a tu pastylka siedzi na swoim miejscu,zębatki mają kolor czarny zęby są w stanie idealnym bo mają kolor lekko jaśniejszy od koloru kółek ! dolnego kółka nie widziałem wiec nie wiem w jakim jest stanie ! no i nie wiem co dalej robić
[ Dodano: 2009-09-02, 21:06 ]
wydaje mi się ze to wina jest łańcuszka lub ślizgu albo oleju ponieważ ;
- postanowiłem podłożyć jeszcze podkładkę pod napinacz i stuki przeniosły się troszkę wyżej znaczy teraz zaczyna stukać od 3 tyś wzwyż a do ilu to nie wiem bo jeszcze nie z praktykowałem
[ Dodano: 2009-09-02, 21:21 ]
gość mnie zapewniał ze cały rozrząd siedzi nowy , i się zapierał przy swoim jak h......a
to wychodzi na to ze jest chyba łańcuch wypracowany i wpada w drgania i luzuje napinacz i dlatego są te stuki
w sumie nie dużo mi zostało do wymiany oleju to zaleje castrol 10w40 magnatec i zobacze zmiany a jeżeli nie pomorze to:
zdejmÄ™ miskÄ™ zobaczÄ™ :
stan panewek
luzy w główce korbowodowej
stan dolnej zębatki .
a następnie policzę ceny części dodam do siebie i jak wyjdzie sporo to :
sprzedam auto a tak fajne się jeździło i oczywiście poszukam drugiej takiej
[ Dodano: 2009-09-02, 21:31 ]
a najprościej było by to usunąć to w taki sposób :
m52 b28
i było by po stukaniu
[ Dodano: 2009-09-08, 21:07 ]
stuki się usunęły pogoniłem auto jakie auto kupić ? co polecacie ? co myślicie o tym?
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C9566320
|
|