BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E30] Chłodnica oleju w 323i

boguś - 2009-09-09, 12:54
Temat postu: [E30] Chłodnica oleju w 323i
MOD: Nie znalazłem podobnego tematu więc stawiam nowego posta, jak by co podepnijcie mnie.

Mam pytanko co do chłodnicy oliwy kto ma takową. Czy warto takie coś posiadać. Wasze opinie itp + i -.

Pytam bo składam sobie Baurka i zastanawiam czy warto zakładać taki gadżet czy też nie

przem - 2009-09-09, 13:18

moim skromnym zdaniem jeśli nie mieszkasz w mega upalnym klimacie, jeśli nie planujesz jakiś zaawansowanych modyfikacji, lub jeśli auto bardziej do lansu niż ostrej chłosty to nie ma takiej potrzeby.
z drugiej strony jeśli zdecydujesz się i zamontujesz to z pewnością nie zaszkodzi a zawsze może być na "zaś"
pozdrawiam

kamil.k - 2009-09-09, 18:40

jedna rzecz wiecej która może sie popsuc.potrzebna jest tylko i wyłacznie jesli ostro traktujesz auto

do wymiany chłodnicy trzeba wymienic pas i pewnie kilka innych rzeczy wiec wymiana to jakies 500zl a efekt żaden

Hroop - 2009-09-09, 23:06

Jeżeli planujesz używać auta ostrzej to jak najbardziej jest sens to montować. Niespecjalnie rozumiem co tam się może w razie czego popsuć.
Teorię opieram na własnym doświadczeniu:
Miałem m20, goniłem po wyrazowie od rana do wieczora i nic sie nie działo.
Teraz mam m30 i nie mam chłodnicy, grzeje się mocniej i na wyrazowie mimo że woda była w tolerancji jeszcze to panewka poszła bo olej się zgrzał, więc dla mnie nauczka jasna:
Chłodnica oleju + ciśn. i temp. musowo!

To tak jakby pytać czy zmieniać pasek w kupionym aucie - niby stary wygląda i pracuje ok, ale jak taki rozrząd walnie to generuje spore koszty.. :wink:
Pzdr

Artur C. - 2009-09-10, 10:16

Osobiście uważam że warto mieć chłodnicę oleju w M20B23 a takową miałem w wąskiej lampie zabudowaną przy M20B20 i niezmienionym pasie przednim (kwestia przedłużenia rurek).
Wystarczyło się przelecieć około 30 km 120 km/h przy temperaturze 25*C i już była gorąca czyli spełniała swoje zadanie nie dopuszczając do nadmiernego zagrzania i rozrzedzenia oleju.
Więc gatka że katowałem i nic nie było (bez monitorowania temperatury oleju) to nie jest dowód że naprawde było wszystko OK.

Polecam założenie chłodnicy- Umieszczasz ją przed chłodnicą wody pzredłużasz jedną albo dwie rurki metalowe i jazda.

boguś - 2009-09-10, 10:20

a kwestia oliwy dolewa się więcej czy nie ;/
Artur C. - 2009-09-10, 12:40

Za pierwszym razem lepiej zalać ją podczas zakładania -nie pamiętam ile ale coś około 0,5-0,7 litra a ilość oleju do wymiany bez zmian.
Podczas wymian oleju z chlodnicy się nie wypuszcza.