BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - bmw e36 korozja progów

bujonik - 2009-09-28, 17:01
Temat postu: bmw e36 korozja progów
mam takie pytanie do was pisałem w dziale "warsztaty" ale nikt nie odpowiedzial na moje pytanie... wiec zapytam tutaj i moze zechce mi ktoś doradzic...
skorodowały mi progi ( w miejscach na lewarek) przy wszystkich 4 tych "otworach" jest korozja, od spodu auta a także w miejscach na oryg. lewarek...korozja jest w stanie zaawansowanym... co radzicie łatac te progi? czy wstawic po całosci zdrowe progi wycięte z innego auta?
i teraz pytanie ile miej więcej powinienem zapłacic za robocizne blacharzowi?
proszę także o namiary do zaufanego majstra gdyż samochód robie dla siebie nie na handel i zalezy mi na fachowej robocie,
jedyny mankament mojej e36 :( ((

[ Dodano: 2009-09-28, 17:08 ]
ahaa z okolic warszawy najlepiej namiary na majstra...

Rafibeemwu - 2009-09-28, 17:33

Jak juz robisz dla siebie to radze wymienic na nowe progi bo po co za jakis czas znowu do tego wracac.. :)
Zadzwon sobie pod ten numer 500843500 Koleszka jest z ZÄ…bek co do ceny mozna sie zawsze z nim dogadac z tym ze nie wiem jak on tam czasowo teraz stoi bo dzialalnosc zlikwidowal robi gdzies u kogos w warsztacie a wieczorami sobie dorabia u siebie. Zadzwon najlepiej i sie dogadaj :) POLECAM

bujonik - 2009-09-28, 18:27

no własnie nowe i tu jest problem bo nowe sa tylko zamienniki:( ich jakosc pewnie pozostawia wiele do zyczenia...;/
pabello - 2009-09-28, 22:26

bujonik napisa³/a:
no własnie nowe i tu jest problem bo nowe sa tylko zamienniki:( ich jakosc pewnie pozostawia wiele do zyczenia...;/

nie sądze. progi to progi, ważne żeby były dobrze wspawane i zakonserwowane. Pozdro!

MAJSU - 2009-09-28, 22:32

Bez sensu wycinać cały próg jak wystarczą same łaty.
southOFheaven - 2009-09-28, 23:29

ja robilem u siebie progi (rdza zjadala od podwozia, nie z boku)- szlifierka wycialem dziury do zdrowego miejsca, wspawalem kawalki blach, wyrownalem szpachla, zapokladowalem, nalozylem kilkukrotnie baranek (w otwory do lewarka zaaplikowalem wurth do ochrony profili zamknietych) i przez 2 lata jest na razie dobrze..

jezeli masz dziury na wylot z boku progu (pod drzwiami) to bedzie ciezko latac gdyz ta blacha jest profilowana.. problemu estetycznego nie bedzie jesli dolozysz plastikowe progi mpakiet.

niestety ale z 1990-1992 sa najgorsze e36 pod wzgledem podwozia..

Rafibeemwu - 2009-09-28, 23:41

Tez uwazam ze nowe to nowe i wszystko zalezy od tego jak sie to zabezpieczy itd..
Jasiek1 - 2009-09-29, 09:30

Moja druga e36 i ten sam problem w obydwu przypadkach.
Ja u siebie wyciąłem kawałki z zardzewiałą blachą aż do zdrowego mięsa (z tyłu w końcu progu wyjąłem pare kilo mokrego błota) wstawiłem porządne łaty z blachy 1,5mm, po zewnatrz zamalowałem grubo farbą pokładową i załozyłem progi M-Pakiet, a do wewnątrz kupiłem smar w sprayu i przez otwory trzymające listwy progowe napsikałem tego smaru do srodka. Również w otwory tam gdzie lewarek od spodu nalałem smaru.
PS: szukałem odpływu wody z szyberdachu i wężyki odprowadzajace ta wodę przechodzą obok głośników i wyprowadzone sa własnie do progów - stąd te ich gnicie :/

bujonik - 2009-09-29, 14:53

w czwartek jade do blach mistrza, zdam relacje z wizyty u niego dzieki za zainteresowanie...
ps nie zalezy mi na estetyce gdyż mam nakładki m3 oryg. zalezy mi by to było naprawde solidnie zrobione lubie to auto bardzo z reszta co ja bede pisac ... sami wiecie jak to jest:)