BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - stuki stukanie tylne zawieszenie e30

madcar - 2009-09-29, 22:26
Temat postu: stuki stukanie tylne zawieszenie e30
od jakos roku czasu stuka mi cos w tylnym zawieszeniu...a przynajmniej slychac te stuki z tylnej prawej strony ;/

powoli wymienialem wszystkie elementy ale nie przyniosilo to rezultatu:
-wszystkie tuleje na poliuretany (tylna belka, wahacze)
-łaczniki staba + gumy staba

dzis wymienilem na nowe gorne mocowania amorkow + dodatkowo dolozyłem gume od amorka z malucha w celu jeszcze wiekszego usztywnienia...

ale nadal mi cos stuka...
szczegolnie przy przejezdzaniu tylnym prawym kolem pod "próg zwalniajacy" albo kraweznik...czesto tez stuka na małych wybojach...np na "kocich łbach"
:help:

ma ktos jeszcze jakies pomysły?
szczerze to zostały mi juz do wymiany tylko amorki chyba...ale jak dzis je zdemontowalem to sa w dobrym stanie i raczej nic w nich nie stuka...
:help:

lysy174 - 2009-09-29, 22:56

A moze to poprostu sie amortyzator skonczyl i on stuka :?: :?: :?:
madcar - 2009-09-29, 23:01

kilka razy go w rękach scisnąłem i rozciągał sie dobrze sam (gazowo-olejowy)...zadnych stuków w tym czasie nie było słychac...ale nie wykluczam tego bo amorki maja juz nalatane ok 20tys od nowości... ;/
G-R-Z-E-Ś - 2009-09-30, 08:56

A sprawdzałeś dyfer może on się popuścił i tak stuka :?:
madcar - 2009-09-30, 11:18

niestety to nie dyfer...ost byl sciagany...i zwrocilem uwage przy montazu by bylo wszystko na tip-top dokrecone...
kurcze jakies czary?
:x

ralfsc - 2009-09-30, 21:06

Tez to przerabiałem swego czasu w swoim kredensie, u mnie były to poduszki amorów, no ale ty je wymieniłeś :| proponowałbym wycieczke na diagnostyke i na szarpakach jak zacznie pukać to zloaklizuj.
Rafibeemwu - 2009-09-30, 21:40

A sprawdzałeś poduszke mostu.. Mi walnęła niedawno też myślałem ze to poduszki bo oprócz tego wszystko wymieniałem poduszki zostały. Okazało sie żę poduszka w moście mi poszła.. ;/
bujan21 - 2009-09-30, 22:08

Amorek potrafi mieć luz także na boki, ja nazywam to "golenią" i też potrafi stukać. Ja miałem tak w mojej e30 ale ogarnąłem bagażnik i jak nic nie lata to nic nie stuka :lol:
madcar - 2009-09-30, 22:17

pojechalem dzis na stacje diagnostyczna...
przetrzepalem cale zawieszenie tylne z mechanikiem i diagnosta...

przyczyna "stukania" jest jedna tuleja wahacza a dokaldnie tylna prawa zewnetrzna...
cos z nia jest nie tak...albo sruba albo tulejka w poliuretanie jest nie tego wymiaru co powinna...bo na tym jest luz...

jutro bede to sciagal i sie okaze czy to wina sruby...czy olkusz nawalil...i akurat te jedna tulejke wewnetrzna "spierdzielil" i dal o wew srednicy wieksza niz pozostale ;/