BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - jaki aku

Anonymous - 2005-01-23, 11:46
Temat postu: jaki aku
witam

jaki akumulaor jest dedykowany dla e30 318 i z 99 89r.? 55 Ah czy 60 Ah? Jaki poeinien być maksymalny prąd rozruchu?

center - 2005-01-23, 12:02

o kurde, e30 z 99...topowa wersja 8)
ja mam 74 ah i nie narzekam :)
a o akumulatorach juz troche bylo, poszukaj 8)

cinek_sw - 2005-01-23, 12:43

to ja siÄ™ podepne na chwilke....

czy są jakieś konsekwencje jeśli się ma akumulator mniejszy niż 55 Ah w 6-cio garowcu????? :shock:

Bawar - 2005-01-23, 12:51

Witam,widziałem katalog centry gdzie do Bmw 1.8 był przewidziany 55ah natomiast mniejszy może byc zbyt słaby w czasie rozruchu czy eksploatacji,natomiast duże pojeności około 70ah spokojnie bede krecic i bez wysiłku ale z tym ze przy tak duzej pojemnosci i czestym odpalaniu alternator może nie nadązyc z doładowaniem tak dużej pojemnosci.bo w końcu alternator i całe osprzet odpowiedzilny za ładowanie akumulatora tez jest obliczony na dane ładowanie konkretnego akumulatora.Ale to czysta teoria i wiem ze wkłada się rózne pojemności.Wiec od Ciebie zalezy czy idziesz po praktyce czy teori :wink: .Pozdrawiam
sarna1 - 2005-01-23, 12:59

ja mialem w 525 (gdzie powinien byc 72Ah) akumlator chyba 48Ah i od nowosci wytrzymal pol roku - ale jak kupowalem nowy to sprzedawca poinformowal ze najwazniejszy jest prad rozruchu - musi byc taki jak chce producent auta bo inaczej wyssie go w takim tempie jak u mnie.
henry - 2005-01-23, 13:08
Temat postu: Akumulator
Witam! Mniejszego niż przewiduje "fabryka" nie doradzam ,ale większy nawet o 20Ah jest całkowicie do przyjęcia.Układ ładowania z alternatorem jest oparty na regulacji napięcia i nawet akumulator o dość zwiekszonej pojemności w stosunku do "oryginału" zostanie doładowany do maksimum pod warunkiem odpowiednio długiej jazdy.Podstawowym parametrem powinien byc prąd rozruchu ,im wiekszy tym lepiej.
Czyli spokojnie można wstawic do 318 nawet 72 lub 76 Ah i będzie dobrze.
Pozdrawiam - henry

Bruner - 2005-01-23, 15:43

cinek_sw napisa³/a:
czy są jakieś konsekwencje jeśli się ma akumulator mniejszy niż 55 Ah w 6-cio garowcu????? :shock:

Ja mam w tej chwili 36Ah w M20B20 (kupilem samochod z tym akumulatorem, to nie moj pomysl), jezdze tak od lipca i nie widze zadnych problemow. Co prawda nie bylo jeszcze duzych mrozow, ale przy -6 spokojnie odpalal, jednak juz bylo slychac ze kreci wolniej. Jak temperatura spadnie ponizej -10 to nawet nie bede szedl na parking :wink: ale teraz nie ma zadnego problemu, zamierzam sie przekulac z tym akumulatorem do jesieni (nie licze na nastepna taka lagodna zime jak ta :wink: )

center - 2005-01-23, 16:03

z tego co ja wiem to w lutym ma byc nawet -15 -20 noca takze pomyslalbym nad nowym aku...
przezorny zawsze ubezpieczony 8)