BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E30 pytanie o obniżenie

Rafibeemwu - 2009-10-05, 10:44
Temat postu: E30 pytanie o obniżenie
Mam pytanko odnosnie obnizenia E30. Mialem kiedys obnizona swoja e30 nie wiem dokladnie o ile ale zauwazylem ze scina opony z tylu. Jak popadalo i jechalem z osobami siedzacymi z tylu to strasznie mi tyl uciekal. musialem bardzo uwazac. Wrocilem do seryjnych sprezyn ale to juz nie ta sama jazda i brakuje mi tego obnizenia i frajdy z jazdy :cry: Na seryjnych nic mi nie scina. Slyszalem ze tak podobno generalnie jest. I teraz nasuwa mi sie pytanie czy mozna temu jakos zaradzic zeby nie scinalo z tylu tych opon :?:
Kruczek - 2009-10-05, 13:41

jak bardzo ścina te opony? może krzywa belka lub coś podobnego ??
Rafibeemwu - 2009-10-05, 13:49

Kruczek napisa³/a:
jak bardzo ścina te opony? może krzywa belka lub coś podobnego ??

Tak scinalo ze od wewnatrz az do lysego... Z tym ze jak mowie po zmianie na seryjne sprezyny jest ok.. Opony sa cale.. Moze po wymianie wszystkich elementow gumowych w zawieszeniu bedzie w pozadku bo wymienialem niedawno? Geometri sie chyba w e30 nie da ustawic z tylu?

Kruczek - 2009-10-05, 16:16

nie da się nic ustawić z tyłu
u mnie przy -30 od wewnątrz bieżnika brak, a od zewnątrz około 2-3 mm, z tym że u mnie szpera 100% więc nie zwracam na to uwagi :D

slawo - 2009-10-05, 16:24

Rafibeemwu napisa³/a:
Geometri sie chyba w e30 nie da ustawic z tylu?

seryjnie sie nie ustawia, mozna kupic cambery do tylu ;) ale cena spooora

przem - 2009-10-05, 16:37

albo dłubać coś samemu na ten wzór, powinno być taniej.
tak wyglÄ…da kit do kupienia: camber nad toe kit

lub próbować samodzielnie to wystrugać na śrubach z tylnego zawieszenia e39 (tez nie są najtańsze), 11+12+13= jedna kompletna śruba : śruby z e39

żeby mieć pełną regulacje potrzebuje 4 śruby, otrzymujemy możliwość regulacji pochylenia i zbieżności.

Rafibeemwu - 2009-10-05, 17:21

Czyli co wychodzi na to ze normalne jest takie scinanie opon tylnych od wewnatrz przy obnizeniu ;/ :?:
slawo - 2009-10-05, 17:25

Rafibeemwu napisa³/a:
Czyli co wychodzi na to ze normalne jest takie scinanie opon tylnych od wewnatrz przy obnizeniu ;/ :?:

bardzo normalne, u mnie tnie okrutnie ;)

przem - 2009-10-05, 17:34

tak jak sławo pisze, a wynika to po prostu z niezbyt skomplikowanej budowy tylnego zawieszenia, a nie z jego niesprawności.
Pawel735 - 2009-10-05, 18:12

To ze scina opony z tyłu przy glebie to normalka.Im niżej tym robi się większy negat i tym bardziej tnie opony. Podobnie im są szersze tym bardziej je tnie od środka. Taka jest konstrukcja zawieszenia tylnego w e30 .
ChriS - 2009-10-05, 18:57

Po prostu częściej trzeba zmieniać opony i tyle :)
Za to prowadzenie obniżonej e30 z negatywem w zakrętach...malina :mg:

luzi - 2009-10-05, 19:22

normalka przy glebie, mi tnie zdrowo :) da się przeżyć, w e30 i tak szybciej zużywa się oponki niż w innych autach :D :D sama przyjemność hehe :D no i nie wiem jak wy, ale jeśli chodzi o efekt wizualny to sama słodycz :D dupka w negatywie i na 9 calach lub wiecej to jest to :)
Rafal_e30 - 2009-10-05, 21:18

luzi napisa³/a:
no i nie wiem jak wy, ale jeśli chodzi o efekt wizualny to sama słodycz :D dupka w negatywie i na 9 calach lub wiecej to jest to :)

piękny widok :D u mnie też na -40 strasznie idą gumy od wewnątrz ale tak jak już przedmówcy napisali to normalne w negatywie. Jednak wrażenia z jazdy dużo lepsze, łatwiej boka wychaczyc na zakręcie :wink: U mnie jeszcze jak śmigał 1.6 to na 9/16 cali z tyłu i oponce 215/40 można było się poobracac :] to w połączeniu z efektem wizualnym powoduje, że już na stałe negatyw zagościł w mojej e30 :wink:

Rafibeemwu - 2009-10-05, 22:32

Co fakt to fakt bo jak juz pisalem mialem obnizony zawias ale rozwalilem dwie michy ;/
Frajda z jazdy jest elegancka :D A jeszcze ze tak sie was zapytam nie wozi wam tylu jak popada :?: Mowie tutaj o takim niestabilnym prowadzeniu bo ja tak mialem ale moze to bylo spowodowane zuzytymi elementami gumowymi tylnego zawieszenia.. Wszystko zostalo wymienione i myslicie ze teraz powinno byc lepiej :?:

kamil.k - 2009-10-06, 08:39

u mnie nic sien ie dzieje przy glebie.rzuca tylem wtedy kiedy chce :lol:
lijo1979 - 2009-10-06, 09:33

Hejka,

Ścinanie wynika z wielkości felg. Ja mam swojego touring'a 4 lata i śmigam na 15 na obniżeniu -40 i powiem Wam ze mi nic nie ścina!! Ani z przodu ani z tyłu!!
Felga to 7HJ15 ET25 a guma to 205/55R15.

Przede wszystkim pamiętajcie że producent nigdy nie przewidywał do E30 felg większych niż 15 i tak było projektowane zawieszenie.

Pozdr

MaxxxS - 2009-10-06, 09:59

ja mam 9,5 i tnie z obu :D
Rafibeemwu - 2009-10-06, 14:20

MaxxxS napisa³/a:
ja mam 9,5 i tnie z obu :D

To co ile zmieniasz opony :?: :wink:

[ Dodano: 2009-10-06, 15:03 ]
lijo1979 napisa³/a:
Hejka,

Ścinanie wynika z wielkości felg. Ja mam swojego touring'a 4 lata i śmigam na 15 na obniżeniu -40 i powiem Wam ze mi nic nie ścina!! Ani z przodu ani z tyłu!!
Felga to 7HJ15 ET25 a guma to 205/55R15.

Przede wszystkim pamiętajcie że producent nigdy nie przewidywał do E30 felg większych niż 15 i tak było projektowane zawieszenie.

Pozdr

wrzuc jakies foty jak to wyglada :]

slawo - 2009-10-06, 15:14

Rafibeemwu napisa³/a:
To co ile zmieniasz opony

w seoznie co 2 miechy hehee

marcinek_89 - 2009-10-06, 16:36

Rafibeemwu napisa³/a:
Co fakt to fakt bo jak juz pisalem mialem obnizony zawias ale rozwalilem dwie michy ;/
Frajda z jazdy jest elegancka :D A jeszcze ze tak sie was zapytam nie wozi wam tylu jak popada :?: Mowie tutaj o takim niestabilnym prowadzeniu bo ja tak mialem ale moze to bylo spowodowane zuzytymi elementami gumowymi tylnego zawieszenia.. Wszystko zostalo wymienione i myslicie ze teraz powinno byc lepiej :?:

U mnie woziło trochę na mokrym asfalcie, ale to była wina opon :wink: Były już dość mocno ścięte od wewnątrz i auto zachowywało się jak poduszkowiec :]

Pawel735 - 2009-10-06, 17:57

Kolego jeżeli masz łyse opony z tyłu to nie dziw się ze po deszczu dupę Ci nosi bo przy słabych oponach robi się klin wodny między oponą a asfaltem.
Rafibeemwu - 2009-10-07, 10:23

marcinek_89 napisa³/a:
Rafibeemwu napisa³/a:

U mnie woziło trochę na mokrym asfalcie, ale to była wina opon :wink: Były już dość mocno ścięte od wewnątrz i auto zachowywało się jak poduszkowiec :]

:spoko: Wlasnie mialem tak samo az w rowie sie znalazlem ktoregos pieknego deszczowego dnia :shock: :lol: Na szczescie nic sie nie stalo ratowalem sie od barierki i wolalem wybrac row :wink: Potem od razu szybka zmiana opon byla :]

[ Dodano: 2009-10-07, 10:25 ]
Pawel735 napisa³/a:
Kolego jeżeli masz łyse opony z tyłu to nie dziw się ze po deszczu dupę Ci nosi bo przy słabych oponach robi się klin wodny między oponą a asfaltem.

Tak tez wlasnie myslalem ze to od opon... Nie wiedzialem poprostu ze mi tak je scielo dopoki nie zobaczylem na wlasne oczy :shock:

Zaworas - 2009-10-08, 15:00

Weżcie pod uwage stan dróg bo wiekszosc trasy jezdzimy po koleinach w które E30 sie nie miesci. Skutek tego jest prosty ze tnie opony od wewnatrz a kąt ustawienia koł w tym napewno dopomaga i za duzo sie nie poradzi. Jedyne co można to kontrolowac opony i je odwracac zeby dłuzej pozyły.
slawo - 2009-10-08, 15:21

Zaworas napisa³/a:
Weżcie pod uwage stan dróg bo wiekszosc trasy jezdzimy po koleinach w które E30 sie nie miesci.

jezdzimy po koleinach, bo jadac w koleinach trzemy wszystkim czym sie da i sypia sie iskry ;)