| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - E30 pytanie o obniżenie
Rafibeemwu - 2009-10-05, 10:44 Temat postu: E30 pytanie o obniżenie Mam pytanko odnosnie obnizenia E30. Mialem kiedys obnizona swoja e30 nie wiem dokladnie o ile ale zauwazylem ze scina opony z tylu. Jak popadalo i jechalem z osobami siedzacymi z tylu to strasznie mi tyl uciekal. musialem bardzo uwazac. Wrocilem do seryjnych sprezyn ale to juz nie ta sama jazda i brakuje mi tego obnizenia i frajdy z jazdy Na seryjnych nic mi nie scina. Slyszalem ze tak podobno generalnie jest. I teraz nasuwa mi sie pytanie czy mozna temu jakos zaradzic zeby nie scinalo z tylu tych opon
Kruczek - 2009-10-05, 13:41
jak bardzo ścina te opony? może krzywa belka lub coś podobnego
Rafibeemwu - 2009-10-05, 13:49
| Kruczek napisa³/a: | jak bardzo Å›cina te opony? może krzywa belka lub coÅ› podobnego |
Tak scinalo ze od wewnatrz az do lysego... Z tym ze jak mowie po zmianie na seryjne sprezyny jest ok.. Opony sa cale.. Moze po wymianie wszystkich elementow gumowych w zawieszeniu bedzie w pozadku bo wymienialem niedawno? Geometri sie chyba w e30 nie da ustawic z tylu?
Kruczek - 2009-10-05, 16:16
nie da się nic ustawić z tyłu
u mnie przy -30 od wewnątrz bieżnika brak, a od zewnątrz około 2-3 mm, z tym że u mnie szpera 100% więc nie zwracam na to uwagi
slawo - 2009-10-05, 16:24
| Rafibeemwu napisa³/a: | | Geometri sie chyba w e30 nie da ustawic z tylu? |
seryjnie sie nie ustawia, mozna kupic cambery do tylu ale cena spooora
przem - 2009-10-05, 16:37
albo dłubać coś samemu na ten wzór, powinno być taniej.
tak wyglÄ…da kit do kupienia: camber nad toe kit
lub próbować samodzielnie to wystrugać na śrubach z tylnego zawieszenia e39 (tez nie są najtańsze), 11+12+13= jedna kompletna śruba : śruby z e39
żeby mieć pełną regulacje potrzebuje 4 śruby, otrzymujemy możliwość regulacji pochylenia i zbieżności.
Rafibeemwu - 2009-10-05, 17:21
Czyli co wychodzi na to ze normalne jest takie scinanie opon tylnych od wewnatrz przy obnizeniu
slawo - 2009-10-05, 17:25
| Rafibeemwu napisa³/a: | Czyli co wychodzi na to ze normalne jest takie scinanie opon tylnych od wewnatrz przy obnizeniu |
bardzo normalne, u mnie tnie okrutnie
przem - 2009-10-05, 17:34
tak jak sławo pisze, a wynika to po prostu z niezbyt skomplikowanej budowy tylnego zawieszenia, a nie z jego niesprawności.
Pawel735 - 2009-10-05, 18:12
To ze scina opony z tyłu przy glebie to normalka.Im niżej tym robi się większy negat i tym bardziej tnie opony. Podobnie im są szersze tym bardziej je tnie od środka. Taka jest konstrukcja zawieszenia tylnego w e30 .
ChriS - 2009-10-05, 18:57
Po prostu częściej trzeba zmieniać opony i tyle
Za to prowadzenie obniżonej e30 z negatywem w zakrętach...malina
luzi - 2009-10-05, 19:22
normalka przy glebie, mi tnie zdrowo da się przeżyć, w e30 i tak szybciej zużywa się oponki niż w innych autach sama przyjemność hehe no i nie wiem jak wy, ale jeśli chodzi o efekt wizualny to sama słodycz dupka w negatywie i na 9 calach lub wiecej to jest to
Rafal_e30 - 2009-10-05, 21:18
| luzi napisa³/a: | no i nie wiem jak wy, ale jeÅ›li chodzi o efekt wizualny to sama sÅ‚odycz dupka w negatywie i na 9 calach lub wiecej to jest to |
piękny widok u mnie też na -40 strasznie idą gumy od wewnątrz ale tak jak już przedmówcy napisali to normalne w negatywie. Jednak wrażenia z jazdy dużo lepsze, łatwiej boka wychaczyc na zakręcie U mnie jeszcze jak śmigał 1.6 to na 9/16 cali z tyłu i oponce 215/40 można było się poobracac to w połączeniu z efektem wizualnym powoduje, że już na stałe negatyw zagościł w mojej e30
Rafibeemwu - 2009-10-05, 22:32
Co fakt to fakt bo jak juz pisalem mialem obnizony zawias ale rozwalilem dwie michy
Frajda z jazdy jest elegancka A jeszcze ze tak sie was zapytam nie wozi wam tylu jak popada Mowie tutaj o takim niestabilnym prowadzeniu bo ja tak mialem ale moze to bylo spowodowane zuzytymi elementami gumowymi tylnego zawieszenia.. Wszystko zostalo wymienione i myslicie ze teraz powinno byc lepiej
kamil.k - 2009-10-06, 08:39
u mnie nic sien ie dzieje przy glebie.rzuca tylem wtedy kiedy chce
lijo1979 - 2009-10-06, 09:33
Hejka,
Ścinanie wynika z wielkości felg. Ja mam swojego touring'a 4 lata i śmigam na 15 na obniżeniu -40 i powiem Wam ze mi nic nie ścina!! Ani z przodu ani z tyłu!!
Felga to 7HJ15 ET25 a guma to 205/55R15.
Przede wszystkim pamiętajcie że producent nigdy nie przewidywał do E30 felg większych niż 15 i tak było projektowane zawieszenie.
Pozdr
MaxxxS - 2009-10-06, 09:59
ja mam 9,5 i tnie z obu
Rafibeemwu - 2009-10-06, 14:20
| MaxxxS napisa³/a: | ja mam 9,5 i tnie z obu |
To co ile zmieniasz opony
[ Dodano: 2009-10-06, 15:03 ]
| lijo1979 napisa³/a: | Hejka,
Ścinanie wynika z wielkości felg. Ja mam swojego touring'a 4 lata i śmigam na 15 na obniżeniu -40 i powiem Wam ze mi nic nie ścina!! Ani z przodu ani z tyłu!!
Felga to 7HJ15 ET25 a guma to 205/55R15.
Przede wszystkim pamiętajcie że producent nigdy nie przewidywał do E30 felg większych niż 15 i tak było projektowane zawieszenie.
Pozdr |
wrzuc jakies foty jak to wyglada
slawo - 2009-10-06, 15:14
| Rafibeemwu napisa³/a: | | To co ile zmieniasz opony |
w seoznie co 2 miechy hehee
marcinek_89 - 2009-10-06, 16:36
| Rafibeemwu napisa³/a: | Co fakt to fakt bo jak juz pisalem mialem obnizony zawias ale rozwalilem dwie michy
Frajda z jazdy jest elegancka A jeszcze ze tak sie was zapytam nie wozi wam tylu jak popada Mowie tutaj o takim niestabilnym prowadzeniu bo ja tak mialem ale moze to bylo spowodowane zuzytymi elementami gumowymi tylnego zawieszenia.. Wszystko zostalo wymienione i myslicie ze teraz powinno byc lepiej |
U mnie woziło trochę na mokrym asfalcie, ale to była wina opon Były już dość mocno ścięte od wewnątrz i auto zachowywało się jak poduszkowiec
Pawel735 - 2009-10-06, 17:57
Kolego jeżeli masz łyse opony z tyłu to nie dziw się ze po deszczu dupę Ci nosi bo przy słabych oponach robi się klin wodny między oponą a asfaltem.
Rafibeemwu - 2009-10-07, 10:23
| marcinek_89 napisa³/a: | | Rafibeemwu napisa³/a: | Co fakt to fakt bo jak juz pisalem mialem obnizony zawias ale rozwalilem dwie michy
Frajda z jazdy jest elegancka A jeszcze ze tak sie was zapytam nie wozi wam tylu jak popada Mowie tutaj o takim niestabilnym prowadzeniu bo ja tak mialem ale moze to bylo spowodowane zuzytymi elementami gumowymi tylnego zawieszenia.. Wszystko zostalo wymienione i myslicie ze teraz powinno byc lepiej |
U mnie woziło trochę na mokrym asfalcie, ale to była wina opon Były już dość mocno ścięte od wewnątrz i auto zachowywało się jak poduszkowiec |
Wlasnie mialem tak samo az w rowie sie znalazlem ktoregos pieknego deszczowego dnia Na szczescie nic sie nie stalo ratowalem sie od barierki i wolalem wybrac row Potem od razu szybka zmiana opon byla
[ Dodano: 2009-10-07, 10:25 ]
| Pawel735 napisa³/a: | | Kolego jeżeli masz Å‚yse opony z tyÅ‚u to nie dziw siÄ™ ze po deszczu dupÄ™ Ci nosi bo przy sÅ‚abych oponach robi siÄ™ klin wodny miÄ™dzy oponÄ… a asfaltem. |
Tak tez wlasnie myslalem ze to od opon... Nie wiedzialem poprostu ze mi tak je scielo dopoki nie zobaczylem na wlasne oczy
Zaworas - 2009-10-08, 15:00
Weżcie pod uwage stan dróg bo wiekszosc trasy jezdzimy po koleinach w które E30 sie nie miesci. Skutek tego jest prosty ze tnie opony od wewnatrz a kąt ustawienia koł w tym napewno dopomaga i za duzo sie nie poradzi. Jedyne co można to kontrolowac opony i je odwracac zeby dłuzej pozyły.
slawo - 2009-10-08, 15:21
| Zaworas napisa³/a: | | Weżcie pod uwage stan dróg bo wiekszosc trasy jezdzimy po koleinach w które E30 sie nie miesci. |
jezdzimy po koleinach, bo jadac w koleinach trzemy wszystkim czym sie da i sypia sie iskry
|
|