BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - problem ze sprzeglem

sebo - 2005-01-24, 11:53
Temat postu: problem ze sprzeglem
witam
jest taka sprawa zdarza mi sie co raz czesciej ze wsiadam rano do samochodu wciskam sprzeglo a tu pedal wpada w podloge i koniec plyn sobie gdies ucieka podejrzewam wysprzeglnik ten przy skrzyni jak wlazlem pod samochod to widac bylo ze gdziec cos moze ciec tyle ze to wygladalo jakby cos cieklo a nie lalo sie ciurkiem gdyz wczoraj zgubilem sprzeglo dolalem plynu odpowietrzylem metoda pedalowania sprzeglem:) no i cool sprzeglo znowu bylo ale rano znowu brak plynu :/ i sprzegla:/ mysle ze to wina wysprzeglnika jezeli ma ktos inne pomysly to mowic! teraz pytanie widzialem jakies komplety naprawcze do tych wysprzeglnikow czy warto sie w to bawic czy kupic uzywany badz nowy (moze ktos wie ile kosztuje nowy?) bo sam nie wiem co z tym uczynic czasami sprzeglo znika co tydzien a czasami z dnia na dzien wkurza mnie to juz a teraz nie mam gdzie tego zrobic chyba bede musial gdzies wstawic maszyne zeby zrobili..

sebo - 2005-01-24, 12:34

nie no uklad ham mam w porzadku z tamtad nic nie wycieka zawsze jak plyn ucieka to rurka od ukladu sprzegla jest pusta i ponizej tej rurki plyn juz sie utrzymuje na stalym poziomie tak apropo klasycznego odpowietrzania to ze 2 tyg temu probowalem ale odkrecanie odpowietrznika skonczylo sie zjechaniem rantow na nim :/ stal deba niczym go odkrecic nie moglem hmm a co do odpowietrzania pedalem to nie wiem ale jak dla mnie to sprzeglo chodzi normalnie po tej metodzie tylko reka troche boli po calym zabiegu :) hmm 80 zl to nie jest chyba duzo to raczej faktycznie nie warto nic regenerowac
loko - 2005-01-24, 19:45

jeszcze dorzuce swoje trzy grosze co do mylenia pojec :-)

otoz chlopaki wysprzeglik znajduje sie tuz przy pedale sprzegla i to zazwyczaj przez niego wpada pedal... to co siedzi w skrzynie to silownik sprzegla.... i takich nazw beda od was wymagac w sklepach. silownik sprzegla rzadziej sie psuje ale jesli zacznie z niego leciec to plama bedzie centralnie pod samochodem pod laczeniem silnika i skrzyni... (jest tam taka mala szpareczka wlasnie na wypadek gdyby silownik puszczal albo jesli uszczelniacz walu korbowego puszcza... wtedy olej lub plyn wylatuja sobie na zewnatrz niedopuszczajac do zabrudzenia sprzegla. 8)