| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E-30] problemy z odpalaniem i praca M10B18
Ajvan - 2009-10-10, 16:03 Temat postu: [E-30] problemy z odpalaniem i praca M10B18 Witam wszystkich na tym forum zwracam sie do was z prosba o pomoc w sprawie mojej beemki. Jest to 316 M10B18 '86 z parownikowa instalacja gazowa Lovato przebieg 268 kkm. problem poklega na tym, ze bardzo ciezko ja odpalic nawet na benzynie. dzis rano mialem jechac na ustawianie zbieznosci ale po nocnych przymrozkach wogole nie chciala wystartowac.Krecenie rozrusznikiem nie dalo nic, troche benzyny bezposrednio do gaznika tez nie przyniosly rezultatu. Na zaciag odpalila odrazu. Do tego na wysokich obrotach przy zasilaniu gazem strzela w kolektor, nie da sie rozpedzic powyzej 120 km/h.Myslalem ze to zapchany filterek gazu ale widocznie to cos wiekszego. Kable zaplonowe sa nowe filtr gazu i powietrza wymienione. Jezeli ktos spotykal sie konkretnie z taka sytuacja prosilbym go o podzielenie sie swoimi doswiadczeniami, jesli nie to bede wdzieczny za wskazanie prawdopodobnych przyczyn. Wiem ze nie bedzie ona jedna ale moze razem wytypujemy ta wlasciwa. pozdrawiam. Ajvan
herbalaizer - 2009-10-10, 16:59
świece tez wymieniłeś ? jak już odpali to chodzi równo czy nim telepie ?
Ajvan - 2009-10-10, 17:29
swiece jeszcze powinny posluzyc a z praca to telepie sie ale nie gasnie
Adi - 2009-10-10, 18:15
| Ajvan napisa³/a: | | swiece jeszcze powinny posluzyc a z praca to telepie sie ale nie gasnie |
Powinny posłużyć tzn. ile km już na nich zrobiłeś? Może jednak wymień tym bardziej, że na gazie się częściej zmienia. Wydatek nie duży a zawsze to nowe świece i wyeliminowany jeden podejrzany punkt.
Ajvan - 2009-10-10, 18:32
Ok w takim razie w poniedzialek je wymienie, ale szczerze watpie ze wyeliminuje to wszystkie objawy
Adi - 2009-10-10, 18:34
Jaki przebieg mają świece?
Ajvan - 2009-10-10, 18:44
okolo 6 kkm ale zgadzam sie lepiej je wymienic
Adi - 2009-10-10, 18:47
Hmm to trochę dziwne żeby już padły no chyba, że jakieś felerne. Więc jak jednak wymienisz to kup najlepiej NGK.
Ajvan - 2009-10-10, 18:51
chodzi o to ze moja beemka bardzo dlugo stala nieuzywana, poniewaz zostala ukradziona i pozniej porzucona w lesie. zaczalem nia jezdzic w polowie wrzesnia i teraz non stop cos wylazi tu i owdzie
Adi - 2009-10-10, 18:55
To weź jeszcze zdejmij kopułkę z aparatu zapłonowego i przeczyść papierem styki w niej i palec też. To możesz zrobić przed kupnem świec.
Ajvan - 2009-10-10, 18:58
rzeczywiscie mozliwe ze styki zasniedzialy, moglem na to wpasc jutro zobacze i napisze co i jak
[ Dodano: 2009-10-10, 19:04 ]
ogolnie mowiac to jest wiele mozliwosci, np z tymi swiecami. rzecz w tym ze czesci eksploatacyjne delikatnie mowiac nie byly z najwyzszej polki. np wymienilem kable poniewaz stare (rok eksploatacji) popekaly potopily sie i po silniku bylo wyraznie slychac ze chodzi na 3ch cylindrach takze swiece mogly tez juz sie skonczyc mimo ze przebieg na nich jest relatywnie niewielki
Adi - 2009-10-10, 19:16
BMW jest taką marką, która nie lubi oszczędzana na częściach więc jeśli np. wymieniłeś kable na jakieś tanie Janmory to całe zło może też być ich winą mimo, że są nowe.
Choć znane są przypadki kiedy ludzie byli z nich zadowoleni. Jednak w przypadku posiadania instalacji LPG warto inwestować w części z górnej półki.
Ajvan - 2009-10-10, 19:25
zdaje sobie doskonale z tego sprawe, ale niestety jak narazie nie mam mozliwosci inwestowac w drogie czesci i musze sie zadowalac tanszymi zamiennikami. troche mi sie serce kraje ze moj samochod nie dostaje najlepszych czesci ale niestety studencki budzet jest dosc napiety. jestem zapalencem-pasjonatem marki i nawet obecnie utrzymanie jej kosztuje mnie sporo wyzeczen, ale warto poniewaz kocham to auto
Adi - 2009-10-10, 19:42
| Ajvan napisa³/a: | zdaje sobie doskonale z tego sprawe, ale niestety jak narazie nie mam mozliwosci inwestowac w drogie czesci i musze sie zadowalac tanszymi zamiennikami. troche mi sie serce kraje ze moj samochod nie dostaje najlepszych czesci ale niestety studencki budzet jest dosc napiety. jestem zapalonym pasjonatem marki i nawet obecnie utrzymanie jej kosztuje mnie sporo wyzeczen, ale warto poniewaz kocham to auto |
Skądś to znam. Całe szczęście przez cztery lata jedyną rzeczą jaką kupiłem z najniższej półki były tarcze i klocki hamulcowe, które nawet dają rade jak się nie jeździ ostro.
Teraz jednak moją e30 czeka generalny remont poczynając od zawieszenia kończąc na nowym lakierze a wszystko będzie z najwyższej półki bo auto ma u mnie dożywocie he he.
Sorry za OT.
Ajvan - 2009-10-10, 19:48
wlasnie widze ze nasze podejscie do naszych E-30stek jest takie same- maksymalnie irracjonalne ale zato jakie piekne:) ja tez zrobie wszystko zeby byla ze mna do konca, mojego lub jej;)
Adi - 2009-10-10, 19:50
Jak zrobisz jÄ… porzÄ…dnie to raczej Twojego
|
|