BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e30]Zbiorniczek nad prawym tylnym nadkolem - Problem !!

bzyq - 2009-10-11, 21:13
Temat postu: [e30]Zbiorniczek nad prawym tylnym nadkolem - Problem !!
Witam,
Mam pewien problem... :( Chodzi o prawe tylne nadkole, skorodował mi zaczep, do którego przykręcane jest plastikowe nadkole oraz zbiorniczek, który znajduje się za tą plastikową obudową, nie ma za co się trzymać i zwisa razem z nadkolem ocierając o koło.
Zdjąłem plastik, a zbiorniczek podczepiłem prowizorycznie tylko po to by nie ocierał o koło. Jednak na dłuższą metę nie mogę tak jeździć... :|
Czy wiecie może coś na temat tego zbiorniczka? Wg mnie służy on do zbierania gazów ze zbiornika paliwa i skraplania ich. Czy ten zbiorniczek jest w ogóle potrzebny? Czy można go zdemontować? Jeśli tak to co zrobić z wężami, które są do niego podłączone - zatkać je czy może w jakiś sposób połączyć ze sobą?
Liczę na Waszą pomoc :help: być może miał już ktoś taki problem.

Żółty - 2009-10-11, 21:25

Stary jak mogłeś doprowadzić do takiego stanu auto :< ten zbiornik napewno jeśli tam jest nie jest bez powodu, wg. mnie jest to pewnie odpowietrznik zbiornika paliwa.
IPLO - 2009-10-12, 02:24
Temat postu: ,,,
ten zbioriczek słuzy dokładnie to tego co napisałes czyli do wycierania opon :lol:
wez przykrec nadkole na blacho :] wkrety z dodatkiem bitexu i po problemie

choody - 2009-10-12, 07:46

Bzyk - ładnie tam masz nadkole zżarte ...... albo zaprowadź do blacharza, albo weź kup "ćwiartkę" e30 i przeszczep nadkole i części ościenne - innego wyjścia nie widzę

IPLO a ten wkręt z bitexem to sobie w Pi.....zdę wkręć :) druciarzu

Jasiek1 - 2009-10-12, 09:30

Miałem to samo ............ całe szczęście obok blacha była ok, więc wstawiłem łatkę i jak oryginał, nawet zbiorniczek został hehe :D Może i u Ciebie sie uda wstawić łatkę ? Troche drut wiadomo ale IPLO dobrze mówi :spoko:
choody - 2009-10-12, 10:54

Jasiek - Iplo dobrze nie mówi :)

Idealnym wyjściem jest wymiana całego nadkola i okolic ...... wiadomo to są grube koszta (jeśli robimy na nowych elementach) ,alternatywne i może wcale nie gorsze (jeśli dobrze się to zrobi) to połatanie elementu. Ale patrząc na opis sądzę że ruda dobrze się tam porządziła i łatanie będzie równie żmudne co wymiana całego nadkola ..... natomiast Iplo kupiłby paczkę gwoździ poprzybijał żeby tylko się trzymało i dalej żarło budę .....

Na temat rdzy w e30 wiem praktycznie wszystko ..... niestety ruda te pojazdy baaardzo lubi choć w swoim życiu kilka rodzynków widziałem bez dziur, czy nawet nalotu na progach, czy bagażniku ......

sarna1 - 2009-10-12, 18:10

zauwazylem choody ze ty wiesz wszystko nie tylko o rdzy w e30 ale doslownie o wszystkim co z bmw zwiazane,,, moze jakies prodaniki zacznij pisac :) zarobisz na allegro.
choody - 2009-10-12, 20:01

Sarna nie wiem jak Twój post mam traktować :) czy jako rodzaj pocisku czy pochlebstwo :) jeśli możesz oświeć mnie :)

Ja za znawcę BMW jakiegoś wielkiego się nie uważam po prostu kilka sztuk miałem w gorszym czy lepszym stanie ..... te w gorszym poszły na żyletki czy na dawców dla tych troszkę lepszych ...... a te lepsze po doprowadzeniu do ładu cieszą nowych właścicieli zapewne ...... tylko na moją brak czasu i kasiutki ......

bzyq - 2009-10-12, 22:08

Panowie, to moje nadkole wcale nie wygląda aż tak źle, ogólnie jest spoko :) patrząc na opis przeze mnie przedstawiony to wasza reakcja mogła być właśnie taka, ale to tylko ten zaczep skorodował.. Sugerując się waszymi podpowiedziami to chyba będę musiał skombinować zaczep i dospawać :D a zbiorniczek zostawić :P