BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e36]Ustawienie rozrzadu 318TDS

tomcat944 - 2009-10-16, 00:53
Temat postu: [e36]Ustawienie rozrzadu 318TDS
hej,
proszÄ™ o wszelkie info na temat ustawiania rozrzÄ…du w e36 318TDS (m41d18)

Pozdrawiam, Tomcat.

Stammek86 - 2009-10-16, 13:55

generalnie to wszystko tak samo jak w 2,5tds tylko pompe wtryskowa sie inaczej ustawia.

Blokujesz silnik pod rozrusznikiem za kolo zamachowe,wtedy pierwszy cylinder masz w GMP
a wałek rozrzadu ustawiasz tak żeby krzywki na pierwszym cylindrze były ustawione na "wachanie" inaczej mówiąc płaska cześć krzywki ma sie pokrywać z mostkiem wałka rozrzadu.

Ale przed tym zablokuj sobie napinacz gornego łancucha,w bloku jest zaslepka ktora wykrecasz i wtykasz tam np.odpowiedniej grubosci precik.
potem poluznij kolo zebate na wałku. ustaw walek i tłok w gmp dla pierwszego cylindra.
teraz wycigasz precik blokujacy napinacz,lancuch sie naciagnie i dokrecasz kolko na wałku rorzadu.

Najlepiej sciagnij sobie "sam naprawiam e36" tam jest wszystko dokladnie opisane.

Ajnalski - 2009-10-16, 15:50

Stammek86 napisa³/a:
generalnie to wszystko tak samo jak w 2,5tds tylko pompe wtryskowa sie inaczej ustawia.

Blokujesz silnik pod rozrusznikiem za kolo zamachowe,wtedy pierwszy cylinder masz w GMP
a wałek rozrzadu ustawiasz tak żeby krzywki na pierwszym cylindrze były ustawione na "wachanie" inaczej mówiąc płaska cześć krzywki ma sie pokrywać z mostkiem wałka rozrzadu.

Ale przed tym zablokuj sobie napinacz gornego łancucha,w bloku jest zaslepka ktora wykrecasz i wtykasz tam np.odpowiedniej grubosci precik.
potem poluznij kolo zebate na wałku. ustaw walek i tłok w gmp dla pierwszego cylindra.
teraz wycigasz precik blokujacy napinacz,lancuch sie naciagnie i dokrecasz kolko na wałku rorzadu.

Najlepiej sciagnij sobie "sam naprawiam e36" tam jest wszystko dokladnie opisane.

ja sie podłącze ..można Cie kolego poprosić o link do tego napraw sam e36 bo przydało by sie

Stammek86 - 2009-10-16, 19:35

niestety nie wiem gdzie mozna znaleś,ja kiedyś znalazlem na eMulu i sobie sciagnąłem.

ALe cos mi sie kojarzy ze tu na forum jest gdzies do zassania...
poszukaj tu:
http://beemka-klub.com/fo...?t=3342&start=0

Artur C. - 2009-10-16, 20:44

Sam naprawiam E36 - kto się załapie w darmowym limicie transferu to będzie miał.

http://chomikuj.pl/Abmartch/Dokumenty