BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

OFFTOPIC MOTORYZACYJNY - jaka lampa warsztatowa ??

kamil.k - 2009-10-17, 09:35
Temat postu: jaka lampa warsztatowa ??
ma ktos takowa bo mam dosyc żarówek.ostatnio często wjezdz ma na kanał żeby pogrzebac tu i tam i zawsze gdzies trące i praktycznie juz trzeba szukac zarowki na zmiane

miałem juz taka podłużna lampe swietlówke i dawała rade gdyby nie to ze ja ktos przejechał .teraz sie zastanawiam czy kupic swietlówke czy cos takiego.ma wbudowany akumlator i można podpiąc do zapalniczki jak i do sieci 230V

http://www.allegro.pl/sho...m=761516214&msg

sarna1 - 2009-10-17, 10:33

daj sobie spokoj z ta chinka, kup ta i masz problem z glowy na lata
http://www.narzedziowy.pl...oducts_id=27515

Gepard - 2009-10-17, 13:22

mam bardzo podobna chnke co kamil.k pokazal dzila bardzo dobrze uzywam jej rok prawie i nic sie nie dzieje co prawda nie rzucam nia ale tez super nie uwazam gdyz dalem za nia na gieldzie 50zl. Sarna takie jak w Twoim linku byly swego czasu w biedronce po 35zl ale sie zgapilem :)
Pietrek - 2009-10-17, 14:29

ja mam taką jak kamil pokazał ... kupiłem w lidlu za 35 zeta :lol: Czyli wszystkie są marketowe <lol>
Moja w sumie daje rade ... nie narzekam , chociaż mogło by być lepiej :)

metaldaw - 2009-10-17, 17:32

sarna1 napisa³/a:
daj sobie spokoj z ta chinka, kup ta i masz problem z glowy na lata
http://www.narzedziowy.pl...oducts_id=27515

sam mam 3 sztuki tego typu różnią się uchwytem i kształtem (jedna jak w linku, druga podobna ale bez rączki trzecia okrągła) jedna ma wbudowany akumolator i jest z ładowarką pozostałe na bateria AA lub AAA (używam akumulatorków) koszt jednej u mnie to zależnie od sklepu 3-10 funtów bardzo długo świecą i dają o wiele jaśniejsze światło niż żarówka nawet w słoneczny dzień widać jak mocno świecą dodatkowo maja haczyk i magnes więc nie trzeba kogoś do świecenia

bez sensu kupować coś podpinane pod zapalniczkę - za dużo problemów z kablem i za słabo świecą jak już to tylko LED-y nie nagrzewa się, długo świeci i BARDZO JASNO.

kamil.k - 2009-10-17, 18:59

no własnie musze cos upolowac w markecie.mam halogen diodowy i jest naprawde okej.az bylem zdziwiony bo lampa ma lepsza obudowe niz te halogenowe

szukam takiej warsztatowej ale to co pokazał sarna to za slabe mi sie wydaje .wole z wieksza iloscia diod

patrzylem w bricomarsche topexa 140zl za ten badziew sobie wolaja i to jest lampa tylko na kabel a nie na aku

metaldaw - 2009-10-17, 20:00

kamil.k napisa³/a:
no własnie musze cos upolowac w markecie.mam halogen diodowy i jest naprawde okej.az bylem zdziwiony bo lampa ma lepsza obudowe niz te halogenowe

szukam takiej warsztatowej ale to co pokazał sarna to za slabe mi sie wydaje .wole z wieksza iloscia diod

patrzylem w bricomarsche topexa 140zl za ten badziew sobie wolaja i to jest lampa tylko na kabel a nie na aku

wiesz może i wygląda niepozornie ale potrafi zadziwić jasnością - świeci lepiej od żarówek i skupionym światłem, jednak jeśli weżniesz większą ilość diód będzie jeszcze jaśniej :wink:

sarna1 - 2009-10-18, 10:13

ta lampa ktora pokazalem - ale wlasnie ta oryginlana swieci tak ze w nocy nie ma problemu z oswietleniem parkingu z 4go pietra w bloku :D - swieci zajebiscie mocno i to przez cale 8 godzin :D i na pewno nie jest to lampa z biedronki :D
w biedronce to mozna sobie absoluta kupic albo zubrowke bo maja dobre ceny.... narzedzia maja tak syfiaste ze wsytdzilbym sie miec to w garazu a co dopiero w warsztacie.

kamil.k - 2009-10-18, 11:23

poszukam jeszcze u siebie w miescie w sklepie z narzedzami może będa mieli i zobacze na żywca jak swieci taka np. lampa diodowa yato .to powinno rozwiac moje wątpliwosci
venom - 2009-10-18, 14:06

paru znajomych uzywa tych lamp diodowych "made in biedronka" i sobie chwala

ja mam dosc dobrze oswietlony garaz (4ry lampy po dwie swietlowki plus kanalowka) a dodatkowo przy gmeraniu pod deska albo w innych trudnodostepnych miejscach mam swietlowke na zwyklym przewodzie 220v. Diodowka sprawdza sie w przypadku awari na drodze i czasem na zlotach.

Polecam nawet te tansze.

MARAS - 2009-10-18, 14:19
Temat postu: Re: jaka lampa warsztatowa ??
kamil.k napisa³/a:
ma ktos takowa bo mam dosyc żarówek.

miałem podobny problem czasem ze 3-5 żarówek poszło za jednym posiedzeniem a te za 1,30 pln to potrafiły zgasnac po 2 godzinach świecenia bez potrząsania
Używaj świetlówek... owszem są droższe ale tańsze niż diodówki pozatym diodóki wiem dają jaśniejsze światło mniej prądu pochłaniaja ale leżącą podkłądkę czy śrubkę na podłodze gdy spadnie lepiej widać w świetle świetlówki pozatym pęknięcia czy rysy na elementach w trakcie napraw też lepiej widoczne w świetle świetlówek... mam diodówki ze dwie świecą na biało ale w nich wszystko jakoś inaczej wyglada...

metaldaw - 2009-10-18, 14:27
Temat postu: Re: jaka lampa warsztatowa ??
MARAS napisa³/a:
.. mam diodówki ze dwie świecą na biało ale w nich wszystko jakoś inaczej wyglada...

wiele też zależy od barwy światła jakie dają LED-y osobiście polecam "DAY WHITE" barwa jest biała i faktycznie w takie widać więcej szczegółów niż np. "Warm White" w których z kolei światło wydaje się "ładniejsze"

kamil.k - 2009-10-18, 18:34

tyle to wiem że barwa światła może byc ciepła albo zimna.świetlówki tez tak maja i kolory inaczej widac przy ich świetle dlatego przy pewnych pracach jest ustawowo zapisane że można pracować tylko i wyłącznie przy oświetleniu zwykłymi żarówkami bo emitowane światło jest najbardziej zbliżone do światła dziennego i nie zniekształca obrazu i odległosci :)

zastanawiam sie nad diodowa dlatego ze jest na zasilaniu bateryjnym i moge ja wozic w aucie i w razie potrzeby użyc a ze świetlówka to tylko garaż

kupiłem diodowa lampe w biedronce i naprawe swieci przyzwoicie a ma tylko 26 diód + 9 jako latarka od czoła :)

Rafał - 2009-10-31, 09:54

sarna1 napisa³/a:
ta lampa ktora pokazalem - ale wlasnie ta oryginlana swieci tak ze w nocy nie ma problemu z oswietleniem parkingu z 4go pietra w bloku :D -

to może maglajta na ledzie , mzna oswietlic parking 2 osiedla dalej :)
ja sobie ostatnio zrobiłem lampe na palnik xenonowy
podpinam jÄ… do aku, ma tylko 35W a :cenzura: tak ze jasno jest jak w dzien :)

metaldaw - 2009-10-31, 11:45

RafaÅ‚ napisa³/a:

chciałbym zobaczyć ten patent (oczywiście w nocy) :wink:

sarna1 - 2009-10-31, 21:19

RafaÅ‚ napisa³/a:
sarna1 napisa³/a:
ta lampa ktora pokazalem - ale wlasnie ta oryginlana swieci tak ze w nocy nie ma problemu z oswietleniem parkingu z 4go pietra w bloku :D -

to może maglajta na ledzie , mzna oswietlic parking 2 osiedla dalej :)

:D no to musi byc masakra

Cypisek - 2009-11-02, 18:13

Rafał a samopoziomowanie i intensywne mycie założyłeś?
kamil.k - 2009-11-02, 19:18

pany już nie przesadzajcie że lampa warsztatowa która ma wam oświetlać auto przy naprawie ma świecic tak żeby oswietlała również parking bo podejrzewam że taka mocna lampa bardziej by przeszkadzała niż pomagała przy aucie

a wracając do samopoziomowania to dosyc ważne rzecz w lampach to te wieszaki i szkoda że te lampy maja tylko z jednej strony bo lepiej by było jak by mialy z obu.ja do mojej na razie dosztukowałem