BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e30] xenon HID

Mareczek - 2009-10-18, 16:53
Temat postu: [e30] xenon HID
Witam powiedzcie mi jak to jest z tym XENON
bo chce sobie kupić ten zestaw:
http://allegro.pl/item764...0_warszawa.html

Podobno jak się nie ma spryskiwaczy na lampach albo wycieraczek to mogą dowód zabrać??

Jak to jest z tym??

MAJSU - 2009-10-18, 16:55
Temat postu: Re: XENON
Mareczek napisa³/a:

Podobno jak się nie ma spryskiwaczy na lampach albo wycieraczek to mogą dowód zabrać??

Jak to jest z tym??

MogÄ… nawet jak je masz bo lampy z E30 nie majÄ… homologacji na zezon.

MARAS - 2009-10-18, 18:41
Temat postu: Re: XENON
Mareczek napisa³/a:

Jak to jest z tym??

Dokładnie jak piszesz...

Osobiście jestem przeciw tego typu gównom z allegro... i jestem jak najbardizej za karaniem baranów z zamontowanymi podrubami ksenonowych lamp. nie tylko zatrzymaniem dowodu ale i odcholowaniem auta jako niesprawnego technicznie... nie chodzi o spryskiwacze czy o wycieraczki chodzi o to że są zawsze źle ustawione świecą gdzie chcą oślepiaja i nie posiadają samopoziomowania...

...po kilku godzianch jazdy noca w deszczu i mijaniu się z takimi "ksenonowcami" widzę wszystko na fioletowo, jestem zmęczony ciągłym oślepianiem... nawet nie wiesz jak to wkór@#$a jadąc z Wawy do 3city czy do Krakowa a potem rano mam piach w oczach od tych jeban@#$% ksenownów z allegro.

albo inny przykładzik jadącego "ksenonowca" za mną gdzie jedno z jego oczek świeci mi w tylną szybę i boczne lusterko niby nic... tylko nawet nie wiem bo niby jak mam widzieć jak w lusterku widzę światełko ksenonu gdy ktoś jadący zanim mnie już zaatakował i wyprzedza gdy ja planuję atak na tego przedemną...

Piotrek325 - 2009-10-20, 00:16

a czy da sie zamontowac xenon tak profesjonalnie ? zeby byly spryskiwacze i system samo poziomujacy ? w E30 ?
jurexxx - 2009-10-20, 00:32

Piotrek325 napisa³/a:
a czy da sie zamontowac xenon tak profesjonalnie ? zeby byly spryskiwacze i system samo poziomujacy ? w E30 ?

Nawet jeśli to problem z homologacją reflektora by był = dowód tak czy siak leci. Kup sobie porządne żarówki.

WI$NIA - 2009-10-20, 00:36

Są przecież całe zestawy z homologacją, niestety ich koszt to kilka tys. zł. Ja zacząłbym od wypolerowania odbłyśnika i szkła a nie od żarówek.
jurexxx - 2009-10-20, 00:46

WI$NIA napisa³/a:
Są przecież całe zestawy z homologacją, niestety ich koszt to kilka tys. zł

Do e30?

WI$NIA napisa³/a:
Ja zacząłbym od wypolerowania odbłyśnika i szkła a nie od żarówek.

+ dobre żarówki :)

cichecki0511 - 2009-10-20, 22:00

MARAS napisa³/a:
chodzi o to że są zawsze źle ustawione świecą gdzie chcą oślepiaja i nie posiadają samopoziomowania...

A ja Ci odpiszÄ™ tak:
1 - po założeniu xenonów z allegro zacząłem zwracać uwagę na to jakie lampy mnie oślepiają z przeciwka i strzelam 80-90% to standardowe żarówki.

2 - oślepiają te zamontowane do lamp bez soczewki i bez prawidłowego ustawienia.

3 - nawet samopoziomwanie w najnowszej serii 7 czy S klasie nie nadąża za naszymi drogami

PS. Jeżeli 3 różnych diagnostów mówi mi że dobrze ustawione "gówniane" xenony z allegro w soczewkowej lampie nie mają prawa oślepiać to będę się tego trzymał :wink:

MARAS - 2009-10-20, 23:44

cichecki0511 napisa³/a:
eżeli 3 różnych diagnostów mówi mi że dobrze ustawione "gówniane" xenony z allegro w soczewkowej lampie nie mają prawa oślepiać to będę się tego trzymał :wink:

...dokładnie to ujołeś co napisałem wyżej... dobrze ustawione... i założe się, że nalezysz do tej mniejszości jak i ja, która przejmuje się ustawianiem czy okresową kontrolą włąsnych świateł i nie narażasz się tym z przeciwka na błyski długimi, że ich oślepiasz. Szacunek.

Hroop - 2009-10-21, 07:33

też mam ksenony z allegro, zwykłe białe światło 4300k ustawione są tak jak fabryczne światła, nie zdażyło mi się żeby mi ktoś mrugnął że go oślepiam, sam też sie temu przyglądałem i przy soczewce to naprawde jest rozsądne - co nie zmienia faktu że mnie kiedyś policjant zatrzymał i chciał zabrać dowód bo na kloszu nie było literki E (i tylko dlatego :roll: ). Prawda jest taka że jak to masz założone rozsądnie i ustawione to nie powinien sie nikt czepiać, chyba że trafisz na służbiste jakiegoś..
slawo - 2009-10-21, 11:24

ja wlasnie zalozylem z nudow zenona, ladnie jest ustawiony lekko nizej niz normalnie, do tego wycieraczki i spryskiwacze lamp, a w razie bardzo upierdliwego straznika teksasu przygotowany plug'n'play zestaw szybkiej zmiany na serie
RoboCop - 2009-10-21, 11:39

Samopoziomowanie reflektorów według mnie nie ma służyć nadążaniu świateł za podskokami nadwozia, tylko właściwemu ustawieniu świateł do obciążenia nadwozia.... jak się mylę to mnie poprawcie...
bono20002 - 2009-10-21, 11:59

Też mam zenka w e30(w soczewce), mimo że do waskiej to nie pasi za bardzo bo mam ten niebieskawy(6000) czyli lipa po całości, ale za to mam ustawione profi lampy i nikogo nie oślepia, ogólnie jest bezpieczniej bo wiadomo jak swiecą lampy w e30, a tak widze wszystkie dziury przed sobą :lol: i nawet jak pada to widac droge, ogólnie chce zmienić na 4300 na białą barwę , wtedy bedzie prawidłowo i bez lipy że klasyk a niebieskie swiatło
slawo - 2009-10-21, 12:05

haha a blue vision czy jak je tam to nie swieca na niebiesko? hehe
bez przesady ;)

honzik1976 - 2009-10-21, 13:55

a jakie H1 kupić, żeby ładnie i mocno świeciły ?
bo wieczorem w czasie daszczu ja nic nie widzÄ™ :|

WI$NIA - 2009-10-21, 14:42

Podobno najlepsze sa Tungsram +50%, ale porównywałem je ze zwykłymi żarówkami Bosma i żadnej różnicy nie zauważyłem.
Linek - 2009-10-21, 20:27

ja mam w e30 na soczewce i w bravo bez soczewki k5000 bo 4300 sa za zolte :D a teraz jest idealnie biale.ustawialem swiatla na przegladach i jedynie co diagnosci narzekajÄ… na te xenony to tylko to ze nie ma tego cienia swiatla jest bardziej rozproszone swiatlo. i jeszcze nigdy mi nikt nie mrugal ze oslepiam. a roznica w widocznosci jest kolosalna, w bravo teraz wsadzilem nowki lampy to juz zupelnie noca jak w dzien :mg:
Mauser - 2009-10-21, 21:58

Obyś miał z nimi szczęście, bo ja kupiłem właśnie takie, i były same problemy po kilku miesiącach - a to sie jedna strona nie włączała, a to nagle przestawała działać, trzeba było włączać i wyłączać światła. . . ogólnie kapiaste sa na maksa. To tania robota skośnookiego mini człowieka.

Dołóż do tych zenonków i kup cos porządniejszego, to nie będziesz miał problemów.

Bardzo wazne dla świateł w E30 są odbłyśniki i klosze - jak sa matowe, brudne itp, to nawet ksenon nie pomaga na jakość oświetlenia. Jeździłem jedną z kloszami i odbłyśnikami w bdb stanie i drugą z lampami no już w średnim stanie ( dokładnie na tym samym ksenonie) - różnica była bardzo duża. Tak naprawde, to nie musiałem używać długich , bo różnica była niewielka ( chyba że to długie były zaś kiepskie ;-) ).

Warto też pokombinować z zamontowaniem ich w nieinwazyjny sposób - to proste a w przypadku kontroli milicyjnej zamieniasz na żaróweczki standardowe, i kilka zł w kapsie.

Wizyta na stacji diagnostycznej konieczna żeby Ci ustawili światła, najlepiej z obciążonym autem tak, jak jeździsz na codzień ( np jak śmigasz z ziemniakami w bagażniku, to na ustawienie świateł również w worem kartofli :D :wink: )

cichecki0511 - 2009-10-21, 22:23

MARAS napisa³/a:
...dokładnie to ujołeś co napisałem wyżej... dobrze ustawione... i założe się, że nalezysz do tej mniejszości jak i ja, która przejmuje się ustawianiem czy okresową kontrolą włąsnych świateł i nie narażasz się tym z przeciwka na błyski długimi, że ich oślepiasz. Szacunek.

Odkąd założyłem xenony jestem na tym punkcie szczególnie wyczulony bo zdaję sobie sprawę jak podchodzi się do tego typu ingerencji w światła :spoko:

RoboCop napisa³/a:
Samopoziomowanie reflektorów według mnie nie ma służyć nadążaniu świateł za podskokami nadwozia, tylko właściwemu ustawieniu świateł do obciążenia nadwozia.... jak się mylę to mnie poprawcie...

Dokładnie tak, chodziło mi o to że na naszych drogach samopoziomowanie w ogóle nie ma sensu bo co z tego że dopasuje pozycje świateł do obciążenia tylnej osi jak co chwila masz dziurę/torowisk/koleiny i tak czy inaczej walisz po oczach tych z przeciwka :(

Yabi - 2009-10-21, 23:04

Ja z własnego doświadczenia dodam że sama regulacja świateł za dużo nie daje by nie oślepiać innych. Ja u siebie w e34 przerobiłem przesłony w soczewce by świeciły tak jak w lampach e39 przystosowanych pod xenon i teraz mi nikt nie mruga a widoczność ta sama http://www.youtube.com/watch?v=nnhGUwdMv68
Mam lampy bosch i chińskie palniki 8000k :>

Alvex - 2009-10-25, 01:09

ja tez zamontowalem "xenon" 6000k z allegro w mojej E30. Mam lampy soczewkowe i bardzo ladnie to wyglada. Przede wszystkim nikogo nie oslepiam co bylo dla mnie bardzo wazne. Racja jest to jak wiele osob napisalo wyzej ze wiele samochodow z zamontowanym takim zestawem bardzo oslepia co jest i wkurzajace i meczace. Moj zenon swieci jak dla mnie troche na za krotki dystans ale nie podnosze tego zeby uniknac i problemow z policja jak i innymi uzytkownikami drogi :]
Grzesiek - 2009-10-25, 10:49

ja mam zenon 6000k i swieci mi bardzo dobrze, planuje teraz zakup zenonu na dlugie .
rogaś318 - 2009-10-29, 21:19

panowie troszki tak zeby poukladac.

czy zestaw:
lampy z tego linku:
http://moto.allegro.pl/it...black_depo.html
oraz zarniki z linku w pierwszym poscie tzn:

bedzie dobrym rozwiazaniem?
zalezy mi na tym aby lampy dawaly dobre swiatlo, zeby mi sie policja nie czepiala oraz zeby zachowac jak sie tylko da najbardziej fabryczny wyglad samochodu (oczywiscie kierunkowskazy pozostana oryginalne a nie depo).
planowalem chcialem zakupic zarniki 4300K bo chce miec swiatlo nie dla szpanu tylko dla bezpieczenstwa.

czy taki secik bedzie dobrym rozwiazaniem??

dzieki!

pozdrawiam!
kuba

Bartas - 2009-10-31, 11:37

reflektory o tyle dobre, że mają homologację na DC (ksenony jako św. mijania), miśki tak łatwo się nie przyczepią, a ich wygląd to już rzecz gustu :wink:

rogaÅ›318 napisa³/a:
planowalem chcialem zakupic zarniki 4300K bo chce miec swiatlo nie dla szpanu tylko dla bezpieczenstwa.

:brawo: najlepszy wybór, z tą temperaturą nie powinni się niebiescy czepiać, a świeci naprawdę elegancko.

Co do samego zestawu ksenonów, to z czystym sercem mogę polecić ten: http://allegro.pl/item801...um_ksenony.html
wczoraj kupiłem u tego Pana 2 zestawy (dla mnie 4300K i dla kumpla 5000K) i pięknie świecą, nic nie zakłócają, ogólnie rewelka.
Pozdro

rogaś318 - 2009-11-04, 21:51

kurcze troche za pozno przeczytalem odpowiedz. juz mam lampy i ksenony. tzn. lampy mam juz zalozone a ksenony moze w sobote dam rade. problem pojawil sie z silniczkami do regulacji lamp (ori mialem zkw i nie pasuja do depo). ale to juz bylo opisywane w innym temacie i zaraz moze tam cos dopisze..

ogolnie to lampy depo swieca zacnie takze na zwyklych zarowkach halogenowych. troche jak dla mnie ringi sa za jasne no ale trudno.

napisze w sobote jak juz bede mial ksenon jak ma sie sprawa! pozdrawiam!

wally - 2009-11-04, 22:00

cichecki0511 napisa³/a:
A ja Ci odpiszÄ™ tak:
1 - po założeniu xenonów z allegro zacząłem zwracać uwagę na to jakie lampy mnie oślepiają z przeciwka i strzelam 80-90% to standardowe żarówki.

2 - oślepiają te zamontowane do lamp bez soczewki i bez prawidłowego ustawienia.

3 - nawet samopoziomwanie w najnowszej serii 7 czy S klasie nie nadąża za naszymi drogami

podtrzymuje....wszyscy uwzieli sie na alle....xenon bo duzo czeresniakow w zwykle lampy wklada,seicento,passat,gulfy mk3 itp (do aut nic niemam,podaje przyklady lamp bez soczewki

w e30 (black hella) xenon 6000klw to jest to,mowcie co chcecie ale ta chinszczyzna daje duzo lepsza widocznosc

pozdr

Alvex - 2009-12-17, 20:32

ja niedawno stracilem dowod za "xsenon" ze niby oslepia strasznie. a to nie jest mozliwe bo nie raz mialem sprawdzane lampy i sa ustatione ze swieca "az za bardzo" w dol. mili policjanci wydaje mi sie ze bardziej sie przyczepili do tego ze BMW i ze 4 mlodych jechalo. dowod zabrali (na szczescie jeszcze mieki),mandat 100zl i ponowny przeglad (koszt 20zl) wiec nie ma tragedii. musialem xsenon zdemontowac ale siedzi juz z powrotem bo jest o wiele wieksza i leszpa widocznosc.
Yabi - 2009-12-17, 21:57

Milicjanty zazwyczaj stoją po stronie doświetlania prawego pobocza wiec ich oślepiają zenony. :)
Ja dlatego przy przesłonach w lampach majstrowałem i obniżyłem poziom.

lijo1979 - 2009-12-17, 23:33

Ja myślałem o xenon'ach ale żeby to miało ręce i nogi najpierw należałoby zmienić odbłyśniki w soczewkach.

Czaiłem się na allegro na odbłyśniki lub ew. uszkodzone prawie nowe lampy.
Dla ścisłości nowa soczewka do lamp do E30 (z uśmiechem) kosztuje 170 zł. Nowa cała lampa 240 ;)

Kupiłem dwa prawe DEPO - uszkodzone nówki za 100 zł :jupi: - chodziło mi tylko o soczewki

Żarówki mam Philips night guide - takie jak w tym linku.
n.p.: http://www.allegro.pl/ite...wotnosc_50.html

Wymieniłem soczewki. P=L więc nie ma problemu ;)

Poczekałem na wieczór, ustawiłem światła na ścianie TESCO - mam już wprawę :spoko:

A efekt na drodze rewelka! O
Odbłyśnik w soczewce ma ogromne znaczenie przy zwykłej żarówce, dlatego soczewki które mają po 18 - 23 lata powinny być natychmiast wymienione na nowe.
Sorki ale mam kilka de-kompletów lamp do E30 w piwnicy że wiem co mówię :)

Oczywiście nie jest to xenon!!!!! Także proszę od razu nie :x

Nie mam problemu przy kontroli przez miśki.
Nie "uszkadzam" oryginalnych reflektorów.
Widoczność jest jak w "nowej" E30 20 lat temu hehehehehe a to jest cool!!!

Dlaczego nie zamontowałem xenon'ów?

Ponieważ żaden dystrybutor nie pozwolił mi na zaingerowanie w okablowanie zestawu w taki sposób żeby było możliwe szybkie zamienienie żarników na zwykłe żarówki! Po prostu straciłbym gwarancję na żarniki i przetwornice.

Każdy podejmie decyzję samodzielnie i mam tylko prośbę!

Ustawiajcie dobrze światła to nawet najmocniejszy xenon na soczewce nam krzywdy nie zrobi!!

Pozdro