BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - E30 obrotomierz

venom - 2009-10-18, 18:55
Temat postu: E30 obrotomierz
Witam

po naprawie nawiewu i wycieraczek obrotomierz nagle ozyl (do tej pory nie dzialal wcale)
Wskazowka skacze na ok 1tys obrotow i koniec - czasem ruszy sie takze ekonomizer.
co do inspekcji nie swieci sie nic. Reszta zegarow dziala ok

Podejrzewam ze akumulatorki beda do wymiany. gdzie takie kupic i jak one wogole wygladaja? (wiem tylko ze sa w zegarach)

WI$NIA - 2009-10-18, 21:12

Są to zwykłe akumulatorki AA (zwane potocznie R6) i kupisz je w każdym markecie. Ważne żebyś je dobrze w lutował.
kicker314 - 2009-10-21, 14:12

a co zrobić gdy obrotomierz w ogóle nie działa?? słyszałem że to zależy od przewodów wysokiego napięcia. jest jakiś inny sposób na jego podłączenie??
maaaad - 2009-10-21, 18:02

WI$NIA napisa³/a:
Są to zwykłe akumulatorki AA (zwane potocznie R6) i kupisz je w każdym markecie. Ważne żebyś je dobrze w lutował.

Czasami są to aku w rozmiarze 1/2 AA (czyli pół R6).
A w ogóle to są to baterie litowe (3 albo 3,6 V), ale można je zastąpić zwykłymi akumulatorkami 1,2 V.

venom - 2009-10-21, 19:43

niestety czasu malo (moze w weekend dam rade rozebrac zegary)
aku poprostu wylutuje i pojade do sklepu z czesciami elektronicznymi - cos mi tam zaproponuja.
to powinno rozwiazac problem inspekcji.
co do obrotka i ekonomizera - mial ktos te jazdy ze obrotek czasem pokazuje 1 tys obr? Bo teraz znow milczy i nie wiem gdzie najpierw lapy wsadzic (jesli zmiana aku nie pomoze)

WI$NIA - 2009-10-21, 23:25

kicker314 napisa³/a:
a co zrobić gdy obrotomierz w ogóle nie działa?? słyszałem że to zależy od przewodów wysokiego napięcia. jest jakiś inny sposób na jego podłączenie??

to też może zależeć od aku (ja właśnie tak miałem, że nie działał mi w ogóle obrotomierz i wskaźnik temp)