BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - obrotomierz w e30

urbi - 2009-10-27, 09:54
Temat postu: obrotomierz w e30
czesc
widzialem kilka tematow o obrotomierzu ale zaden nie pasuje do tego objawu

mianowicie :
nie dziala wogole, prawa strona zegarow sie nie podswietla, dziala temp, jak sprawa ma sie z ekonomizerem ciezko stwierdzic pewnie fruwa od lewej do prawej.
dziala inspection - oczywiscie sie swieci wiec to by dyskwalifikowalo baterie

temat powstal po przelozeniu silnika (niestety nie wiem czy zmieniane tez byly zegary ? ) ponoc na poczatku chodzil pozniej coraz zadziej i teraz juz wogole.

ktory czujnik odpowiada za obrotomierz ? dlaczego przy okazji nie podswietla sie polowa zegarow ?

jak ktos ma jakis pomysl co sprawdzic itd ... prosze o pomoc.

pozdrawiam

kamil.k - 2009-10-27, 10:28

wyciagnij zegary i podmień najpierw żarówki to sie dowiesz czy spalone czy nie bo raczej zegary sa podświetlane jako jeden obwod a nie kilka

obrotomierz nie ma żadnego czujnika.potrzebny jest mu tylko sygnał z cewki

jaki silnik na jaki był wymieniany :?:

urbi - 2009-10-27, 10:46

bylo m20b20 pozniej m20b27 z gora od 2,5 zmieniony na 2,0 spowrotem bo tamten kaput ... zegary raczej te same wiec powinno kosic.

sygnal z cewki czyli ? mowa o tym czujniku co jest na KWN ?

kamil.k - 2009-10-27, 11:21

nie sygnał to ten czarny grubszy kabel co idzie do cewki.z kompa wychodzi też jako czarny ale cienki chyba z 6 pinu albo z 8.juz nie pamietam teraz

rozumiem że osprzet został ten sam co wczesniej byl z silnikiem i obrotek dzialał :?: najlepiej podmienic zegary albo przeswietlic ten kable od kompa az do zegarów

urbi - 2009-10-27, 11:45

bombastik :)

to znalazles mi zajecie na wieczor :)

Rafibeemwu - 2009-10-28, 11:32

Też mam problem z obrotomierzem ;/ kupiłem zegary podłaczyłem wszystko elegancko działało.. Rozkręciłem pomalowałem wskazówki skręciłem i obrotomierz nie dizała ( na starych zegarach wszystko chodzi) Czy ktoś wie czemu tak sie stało? Najlepsze jest to że nie ruszałem wskazówek ani nic pomalowalem je tak jak były zalożone..
kamil.k - 2009-10-28, 12:28

ruszaj kostkami moze cos zatrybi bo eweidentnie cos nie łaczy .sprubuj namierzy kabel od obrotomierza do cewki