BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - e36 1.8i na niskich obrotach nie pali na jeden gar :(

crazye36 - 2009-10-29, 18:18
Temat postu: e36 1.8i na niskich obrotach nie pali na jeden gar :(
Jakiś czas temu kupiłem bawarke (taką jak w temacie). Samochód nie był w najlepszym stanie więc kupiłem go tanio (na tyle na ile mi pozwalały fundusze). Silnik był w opłakanym stanie (nie palił całkiem na 1 gar). w koszty wliczyłem: rozrząd, kable zapłonowe, świece, uszczelki pod głowicą, filtr powietrza, wymianę płynów, naprawę elektryki, pestki pod zawory ale tylko 4 które już nie nadawały się w ogóle i popychacze również 4 (fundusze miałem ograniczone). Zapomniałem dodać że samochód jest w gazie ale jakimś zwykłym pod kolektor :P Po naprawie samochód chodzi poprawnie na gazie tzn pali normalnie ale na benzynie przy wciśnięciu gazu samochód traci na chwilę jeden gar :( mechanik powiedział że może być to sprawka wtrysku i powiedział żebym sobie kopił środek do przeczyszczenia takich to wtryskiwaczy więc tak postąpiłem. na 30l wlałem ten środek, wyjeździłem i nic.. ostatnio kupiłem jakiś podobno lepszy który zaproponował mi kolega z motoryzacyjnego i wlałem na 15l żeby było lepsze stężenie i też nic. jeśli możecie to pomóżcie...
Vindevil - 2009-10-29, 20:05

Zły skład co2, albo uszkodzona sonda, Może być nie zgrany gaz z benzyną. Ten motonik tak ma z instalacją 1 i 2 generacji. Ale obstawiał bym sondę.
crazye36 - 2009-10-29, 21:53

to sonda może odpowiadać za spalanie jednego gara? jutro podjadę do mechaników i zobaczę co oni wymyślą, a jak coś to napomnę im o tej sondzie:) dzięki:)
Facchetti - 2009-10-30, 00:37

Nie bądź rzeźnik wyrzuć gas :)
Vindevil - 2009-10-30, 08:13

Telepie silnikiem jak jest złe co2. Wrażenie się odnośi że jeden cylinder nie chodzi.
crazye36 - 2009-10-30, 14:39

powiedzmy że tak jest że telepie ale u mnie słychać definitywnie ze nie chodzi jeden gar:(
Vindevil - 2009-10-30, 14:59

Jeśli jesteś pewny to od początku : palec , rozdzielacz , przewody , świeca i na końcu wtryskiwacz (jak zalewa to cieknie , jak nie zalewa to zatarty lub nie podłączony).
crazye36 - 2009-10-30, 15:15

swiece wymienilem bo kazda byla z innej parafii i kable również. Musze znajomego zapytac czy zaglądał tam do kopułki i spr rozdzielacz, a jeśli nie to jadę do mechanika zaraz i niech się meczą. A co do tego że zatarty to raczej nie bo na gazie chodzi wszystko płynnie.

[ Dodano: 2009-10-30, 15:17 ]
ale.... jakby bylo cos z rozdzielaczem, kopułka i palcem to przeciez na gazie chyba dzialoby sie to samo, prawda?

choody - 2009-10-30, 16:40

Zostaje wtrysk ...... bo skoro na lpg gra to znaczy że zapłon jest ok ..... a skoro na pb nie lata to znaczy, że nie daje (lub daje jej za dużo) wahy na ten gar i tyle ......

EDIT: sonda lambda czyta sygnał zbiorczy z 4ech cylindrów ..... jeśli sonda pada to komp zalewa silnik też 4rema wtryskami ......

Vindevil - 2009-10-30, 17:46

A tak dla testu pojeźdź tylko na benzynie i sprawdź jak będzie.
crazye36 - 2009-10-31, 18:47

bylem u mechanika i powiedzial ze jesli jest gas to bedzie duzo roboty a na benzynie sprawdzenie zajeloby chwile i w poniedzialek mam podjechac. Jezdzilem na benzynie juz sporo. Pisalem ze nawet dolewalem te plyny do czyszczenia wtryskiwaczy i lipa :( a jest mozliwe ze pompa paliwa albo filtr jest zapchany? (teoretyzuje teraz:P )
metaldaw - 2009-10-31, 18:59

pompa paliwa i filtr odpadają... skoro objawy s a tylko na tym jednym garze trzeba sprawdzić wtryski
choody - 2009-10-31, 19:15

Bankowo jeden wtrysk jest wysrany - skoro jest zapłon to na prawdę nic innego paść nie mogło ...... czuć benzynę w wydechu?? jeśli tak to wtrysk leje ile może (cały czas jest otwarty) jeśli nie czuć to cały czas jest zamknięty i sonda lambda powinna wywalić błąd (ale w sumie jest zapewne założona oszukajka od lpg na sondę więc nie zawsze wywala błąd)
crazye36 - 2009-10-31, 22:41

zobaczymy co wynajdzie mechanik w poniedzialek najwyzej. Mam jeszcze dwa problemy ktore mnie denerwoja... pierwszy z nich to taki ze po odpaleniu samochodu i gdy zaczynam ruszac i robie pierwszy skret o wiekszym stopniu to slychac zgrzyt ale tylko jednorazowo po rozruchu silnika i pierwszym skrecie.. a drugi to taki: mialem ostatnio problemy z silniczkiem krokowym wiec zalalem go benzyna estrakcyjna ale pomoglo to tylko na jakis tydzien wiec ostatnio wposcilem do silniczka wd40 i narazie dziala ale jakis swist wydaje silnik i nie wiem czy to od tego czy to zbieg okolicznosci czy cos innego siadlo w tym samym czasie :/
SlawekCh - 2009-11-01, 20:14

Z tym garem to wtrysk.Jeżeli chodzi o zgrzyt na pierwszym skręcie kierownicą mam to samo.I nie mam zielonego pojęcia co to jest ale powiadomiono mnie że się nie mam czym przejmować.
crazye36 - 2009-11-01, 22:12

jutro mechanikowi powiem zeby sprawdzil te wtryski :) a jezeli to wtrysk to mozna jeden wymieniac czy raczej juz wszystkit ?? bo jak wszytkie to moze kupie cala listwe na allegro bo wtrysk jak sie dowiadywalem ponad 300 zlociszy :/ a co do zgrzytu to i tak mnie nie pokoi ten dzwiek i denerwuje :/
choody - 2009-11-01, 23:01

Można wymienić jeden bez problemu ......
crazye36 - 2009-11-15, 23:16

wtryski wymienilem i prawie wszystko fajnie....prawie bo na wysokich obrotach traci mi moc i dziwnie slychac jakby na mial za duzo powietrza...przynajmniej ja mam takie wrazenie
choody - 2009-11-18, 19:36

być może regulator paliwa masz do wymiany, lub przepływkę, lub lambdę.

Dlaczego regulator ciśń. paliwa?? być może przepuszcza paliwko.
Dlaczego przepływkę ?? być może nie "zamyka skali"
Dlaczego lambda?? Zapewne jej oszukajka działa w momencie zadziałania instalacji lpg, a na benzynie działa normalnie, i jeśli jest walnięta "fałszuje" dane.

Na pewno któraś z tych trzech rzeczy, bo na ich podstawie komp dawkuje paliwko (no może oprócz regulatora bo on jest sterowany podciśnieniowo z kolektora - więc sprawdź ten wężyk - kolektor - regulator, czy nie spadł i czy nie jest popękany).

318Albert - 2009-11-19, 14:05

Jak na wys obr traci moc to masz wytarty wałek rozrządu przykra sprawa.
Vindevil - 2009-11-19, 19:22

Raczej hydroregulatory, dźwigienki. pastylki.
crazye36 - 2009-11-22, 23:24

dodam ze na gazie juz nie jezdze ale jak jezdzilem to tez mialem taki problem tylko ze z czasem ustapil. Teraz na paliwie jak sie cos takiego dzieje to przez jakis czas a pozniej jest dobrze. Opisze mniej wiecej zaistniala sytuacje. Jade dosc agresywnie 1bieg dobrze, 2bieg dobrze, 3bieg czasami sie to dzieje, 4bieg sie zawsze wlacza od jakis 5tys obrotow i przez jakis czas sie to utrzymuje nawet jak schodze z obrotow i redukuje... jak go przez jakis czas pomecze to pozniej juz jest ok. wymienialem tylko 4 popychacze i 4 pestki wiec zastanawiam sie nad ta nie wymieniona reszta...moze te stare popychacze nie nadazaja.
Vindevil - 2009-11-23, 12:13

Wystarczy jeden aby taka sytuacja występowała.
318Albert - 2009-11-24, 18:53

Tylko jak go znaleść ??
Vindevil - 2009-11-24, 19:56

No właśnie , tu jest problem. Jak kupiłem auto to wymieniałem do skutku (trafiłem za 7mym razem). Potem stwierdziłem że bardziej opłacalna była wymiana wszystkich i mniej czasu zajmowała.