| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - bmw e30 brak sprzegla
pw - 2009-11-01, 12:23 Temat postu: bmw e30 brak sprzegla Czesc. Mam problem ze sprzeglem w mojej e30. Problem jest takie ze gdy naciskam noga na pedal sprzegla to nie czuje zadnego oporu i nie moge wrzucic adnego biegu. problem nastapil wczoraj wieczorem gdy jechalem do miasta jak wyruszalem z podworka wszystko bylo ok po przejechaniu ok 4 km gdy dojechalem do skrzyzowania i chcialem zredukowac na 2 to czulem ze sprzeglo do polowy jest luzne i lapie dopiero od polowy. Postawilem samochod u dziewczyny pod domem stal ok 3 h. Jak mialem jechac juz do domu i odpalilem samochod to sprzedlo juz calkiem bylo luzne i nie moglem wrzucic juz zadnego biegu. Co moglo sie stac ? Zna ktos przyczyne tego problemu ? Pomozecie ?
Rafal_e30 - 2009-11-01, 13:01
Może masz niski poziom płynu albo siłownik się skończył.
Cypisek - 2009-11-01, 13:06
Najprawdopodobniej wysprzęglik się skończył. Regeneracja albo wymiana.
pw - 2009-11-01, 13:23
a gdzie sprawdze ile mam wplynu gdzie jest zbiorniczek ? a silownik ktory ?
rogaś318 - 2009-11-01, 14:06
zbiornik to ten sam co do hamulcow
silownik jest przy skrzyni biegow z jej lewej strony. dochodzi do niego przewod hydrauliczny i jest wyposazony w odpowietrzacz taki sam jak przy hamulcach.
nommad86 - 2009-11-01, 14:12
Też miałem taki problem, u mnie był to wysprzęglik kupiłem nowy, odpowietrzyłem i śmiga ładnie. Tak jak koledzy mówią sprawdź stan płynu i zerknij na ten wysprzeglik czy nie przepuszcza.
pw - 2009-11-01, 15:30
wlasnie sprawdzilem sobie plyn jak mowiliscie jest polowa zbiorniczka. no a silownika nie sprawdzalem bo w tej chwili nie mam jak bo nie mam kanalu.
[ Dodano: 2009-11-01, 15:32 ]
a mogl bys mi podac cene takiego wysprzeglika w razie ile bym mial kasy szykowac.
Piotrek325 - 2009-11-01, 15:48
W ASO:
link do ASO - OEM
cena 58 euro
Allegro:
nowy (100zł):
http://moto.allegro.pl/it...30_e32_e34.html
uzywany (~40):
http://moto.allegro.pl/it...super_stan.html
http://moto.allegro.pl/it...18_e30_m40.html
wymiana:
- jezeli samemu to około godziny pracy.
- w warsztacie ze 100 zł pewnie
pamietaj zeby dokupic plyn hamulcowy
i dobrze odpowietrzyc.
jak pomoglem kliknij pomógł
Cypisek - 2009-11-01, 15:55
| pw napisa³/a: | | a mogl bys mi podac cene takiego wysprzeglika w razie ile bym mial kasy szykowac. |
reperaturka kosztuje 25 zł
Płynu ubędzie tylko do połowy bo w połowie zbiorniczka jest króciec.
Wysprzęglik nie zapowietrzy się przez zbyt małą ilość płynu w zbiorniczku, płyn nie wycieknie do góry jedyna możliwość to wysprzęglikiem w dół.
Sprawdz też czy nie padła pompa hamulcowa przy pedale hamulca. Zobacz czy na alu dywanikach nie masz śladu płynu hamulcowego.
pw - 2009-11-01, 16:46
tzn hamulce sa takie jakie byly niedawno wyminialem wszystkie przewody klocki okladziny. wiec z nich nie powinno ciec. no mam zamiar sam wymienic to wszystko. a jeszcze jak byscie mogli powiedziec od czego najlepiej sie zabrac zeby nic innego odkrecac latwy jest tam dostep do tegop ?
nommad86 - 2009-11-01, 17:23
Z tego co pamiętam 2 śruby masz do odkrecenia bodajze 13 z tym, że jedna jest w bardzo niedostepnym miejscu także grzechotka z nasadką 13 Cię ratuje. Wysprzeglik jest b. dobrze widoczny, znajduje sie przy skrzyni biegów a wymiana nie jest skomplikowana. Nie kupuj używek ja kupiłem bodajże delphi w sklepie za cos kolo 70 zł i jest ok.
pw - 2009-11-01, 17:54
no ok jutro sie tym zajme. dzieki serdeczne za pomoc jestem wdzieczny
|
|