| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e30]problem z odpaleniem 320i 90'
isso - 2009-11-05, 18:39 Temat postu: [e30]problem z odpaleniem 320i 90' Mały problem No więc sprawa wygląda tak...
e30 320i 90' stal pod domem, odpaliłem, przejechałem 200m do skrzyżowania, hamulec... zgasł i nie odpala...
kreci, kreci ale nic sie nie dzieje...
szczerze mówiąc to nie mam zielonego pojecia jak cokolwiek sie sprawdza...
wiec jak ktoś może to proszę powiedzieć 'co' sprawdzić i jak to zrobić
pozdrawiam
Cypisek - 2009-11-05, 19:36
Sprawdz czy przypadkiem nie padła pompa paliwa. Pracjący silnik tak bez powodu sam z siebie nie gaśnie.
isso - 2009-11-05, 20:39
No więc tak... sprawa jest kiespka odkręciłem wężyk i nic nie leci... nie słychać w ogóle pompy po przekręceniu zapłonu.... dam radę sam wymienić pompę? czy muszę wziac auto na lawete ? (automat) ? proszę o pomoc.
maaaad - 2009-11-05, 20:40
Też na pierwszy ogień obstawiałbym pompę. Albo się zacięła, zawiesiła, albo wyzionęła ducha.
Edit: Raczej nie powinieneś mieć problemów z jej wymiana, ale jak wyjmiesz, to weź podłącz ja na krótko, bo tak jak wyżej - mogła się zawiesić (mi się raz zawiesiła prawie nówka BOSCHa - walnięcie pięścią w ścianę pod kanapą załatwiło sprawę).
isso - 2009-11-05, 21:06
@maaad - mógłbyś tak "poglądowo" powiedzieć, co powinienem zrobić ? musze podnieść auto? czy da się jakoś "od góry" wymienić pompę?
Czy jest ktoś z Wrocławia, kto mógłby mi pomóc? oczywiście zapłacę chodzi o to, że szkoda pieniedzy na hol... bo to tanie nie bedize...
Kruczek - 2009-11-05, 22:10
a jak kręcisz rozrusznikiem też nic nie leci?
wymiana pompki 20 min, zdejmujesz tylne siedzisko kanapy, odkręcasz 4 śrubki, odpinasz wtyczki, później 4 nakrętki od pływaka wyjmujesz go, bierzesz płaski śrubokręt i przykładasz do tego całego ustrojstwa i uderzasz pod kątem, wyjmujesz całe to ustrojstwo i masz pompkę na wierzchu/
Sprawdź czy komputer nie wydaje dziwnych dźwięków, mój po zalaniu wodą zaczął wariować, auto stanęło na środku drogi, po wyjęciu (wyleciało około 300 ml wody, przyczyna brak klina szyby) wysuszeniu działa nowy. Objaw podobny, również pompka nie pracowała.
isso - 2009-11-05, 22:28
komputer to raczej nie został zalany... bo nie padało u mnie... ale dziekuje bardzo za poradę jak wyciagnac pompkę, moze szlam się w filtrze zrobił... no jutro bede wiedzial wszystko
Cypisek - 2009-11-06, 08:42
isso, spróbuj kilka razy wanąć pompę z pięści, bardzo często pomaga
isso - 2009-11-06, 10:14
okk... udało mi się mam to całe ustrojstwo... no i teraz pytanie, jak tą pompkę wyciagnac z tego (wbrew pozorom nie jest to takie łatwe, a nie chcę nic połamać) a druga rzecz to czy mogę sprawdzić pompkę po prostu podłączając ją do tego ustrojstwa? bez obecności paliwa?
[ Dodano: 2009-11-06, 10:58 ]
// sorry za replay...
pompka chyba dziala... podlaczylem ją do akumulatora i wyrzucila z siebie wszystko... ale jak jest podłaczona do tego kabelka to po przekreceniu zapłonu nawet nie drgnie... ide wyminie teraz wszystkie bezpieczniki... zobaczymy... ma ktos inny pomysł?
metaldaw - 2009-11-06, 19:32
jak nie bezpiecznik to jakiś kabel lub przekaźnik
maaaad - 2009-11-06, 20:11
| metaldaw napisa³/a: | | przekaźnik |
To również mi kiedyś padło - chodzi o środkowy przekaźnik pod taką plastikową pokrywką, przy lewym kielichu.
Marko84s - 2009-11-07, 11:42
Chciał bym jeszcze dodać do tego wszystkiego że pompa paliwa będzie pracować dopiero po przekręceniu kluczyka w pozycję rozruchu nie wystarczy przełączyć na zapłon musisz kręcić rozrusznikiem żeby pompa pracowała prawidłowo wtedy dopiero możesz stwierdzić czy działa zasilanie pompy.
isso - 2010-03-29, 17:28
zapomnialem napisać - okazało się, że do wymiany był czujnik położenia wału...
|
|