BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - dziwna sprawa E30

venom - 2009-11-07, 20:07
Temat postu: dziwna sprawa E30
Witam

Auto mechanicznie juz bylo na finale kiedy nagle to sie stalo
Podczas jazdy do pracy zauwazylem maly dymek z okolicy nerki. Pod robota okazalo sie ze wentylator uderzyl w chlodnice i spowodowal wyciek plynu :(
Przejechalem tak ok 5km (temp minimalnie sie podniosla moze o 2mm - bylo zimno ok 5st na dworze wiec mam nadzieje ze nie narobilem szkod).
WYciek jest maly ale glowie sie jak to sie moglo stac - autem do tej pory jezdzilem normalnie i nic
Podejrzewam ze wisko pewnie pojdzie do kosza (a szkoda bo poprzednik wymienial i dzialalo :( )

Pytanie co teraz? boje sie ze zaloze nowa chlodnice i zas walnie - sam wentylator przezyl tzn ma wszystkie lopaty pytanie jak sprawdzic i co zrobic zeby znow chlodnicy nie rozchrzanic....

slawo - 2009-11-07, 20:15

sprzwdz poduszki silnika, bo pewnie sie zrwaly i silnik poszedl do przodu
lub pompa wody sie rozwalila

Stammek86 - 2009-11-07, 20:21

luz na visku,luz na pompie wody albo tak jak pisze sławo poduszki pod silnikiem...
venom - 2009-11-07, 20:35

poduszki sprawdze
pompa wody byla zmieniana w zeszlym tygodniu razem z rozrzadem...

gatun0 - 2009-11-07, 20:35

na 99% poduszki silnika ( sprawdź przy okazji poduchy na skrzyni )
venom - 2009-11-07, 20:39

jak sprawdzic na pewniaka poduchy? ruszac jakos silnikiem czy wizualnie? jakas wielka filozofia je wymienic?
slawo - 2009-11-07, 20:41

venom napisa³/a:
jak sprawdzic na pewniaka poduchy? ruszac jakos silnikiem czy wizualnie? jakas wielka filozofia je wymienic?

z kanalu najlepiej a ktos niech rusza silnikiem ;) bedzie widac ;)
wymienic zadna filozofia o ile masz podnosnik jakis do silnika

gatun0 - 2009-11-07, 20:52

będzie je widać gołym okiem ( odrywają się górne talerzyki od poduszki ) a jak wisco uderzyło to się przesunęła więc będzie widać .
wymiana najlepiej z kanału i trzeba silnik unieść np podnośnikiem .

venom - 2009-11-07, 20:57

wlasnie patrze na schemat
czyli sa dwie po bokach bloku jakby. a przy skrzyni? tez dwie? bo juz wymienie wszystkie zeby spokoj byl. Silnik rozumiem podniesc lekko i wymienic gumy a ze skrzynia tez sie tak da czy trzeba cos odkrecac?

slawo - 2009-11-07, 21:33

tez sie da ze skrzynia, prosta sprawa
venom - 2009-11-08, 18:51

Ok dzis zabralem sie do roboty
chlodnica wyciagnieta oslona tez. Wszystko bylo na miejscu. Dam ponizej foty zeby wiadomo bylo co i jak.

Co do poduszek silnika - wydaja sie byc ok - probowalem ruszyc silnikiem ale nawet nie drgnie - pozatym siedzi rowno na poduszkach
Foto

Wentylator powaznie ucierpial (to chyba zamiennik) - zalatwilem juz sobie chlodnice oslone wentylatora (bo moja pekla od dolu) i sam wiatrak
Foto

Pytanie czy wentylator ma byc tak zalozony na wisko? Bo poprzednik wymienial wisko na nowe i moze zle to poskladal? Idac od bloku silnika najpierw ma isc wisko a potem wentylator na nie? Jest mozliwosc nieprawidlowego montazu? Ew moze winny jest sam wentylator?

szwangru2 - 2009-11-08, 18:59

Jest możliwośc założenia z drugiej strony ale skłaniam się ku teorii że wiatrak to zamiennik marnej jakości i pod wpływem temperatury łopatki się wyginają a efekt znamy.
center - 2009-11-10, 14:03

pompa wody pewnie, nie wiem co musiało by się stać żeby zerwać poduszki silnika
pompa Ci padła, poleciało wszystko do przodu i cała filozofia...

gatun0 - 2009-11-10, 17:24

jakby wszystko poleciało z pompy to by płyn wyleciał z pompy ( nie widziałem takiego przypadku ) , natomiast pozrywane poduszki to dla mnie chleb powszedni :D
Sputnik - 2009-11-10, 19:14

center napisa³/a:
pompa wody pewnie, nie wiem co musiało by się stać żeby zerwać poduszki silnika

wciśnij na winklu sprzęgło i gaz jednocześnie , i puść sprzęgło trtrtrtr game over

tigre0070 - 2009-11-10, 21:02

pompa wody , albo poduszki silnika , miałem tak , przez zerwane poduszki wisko zawadziło o chłodnicę , a w konsekwencji rozwaliło pompę wody...

wywaliłem wisko , wymieniłem chłodnicę , wymieniłem pompę wody i poduszki i wstawiłem elektryczny :D polecam

cichecki0511 - 2009-11-10, 21:24

gatun0 napisa³/a:
jakby wszystko poleciało z pompy to by płyn wyleciał z pompy ( nie widziałem takiego przypadku ) , natomiast pozrywane poduszki to dla mnie chleb powszedni :D

Hehe, ja też stawiam na poduszki. Zresztą na fotkach widać że przynajmniej są zmęczone.

Oglądałeś je dokładnie z góry i z dołu?

venom - 2009-11-11, 09:52

od dolu nie moglem bo auto stoi akurat w tym garazu w ktorym kanaly nie ma. Kurde moze rzeczywiscie je kupie i wymienie chociaz tak jak mowilem silnik siedzi tam gdzie siedzial i za cholere ruszyc go nie moge - rozbujalem tylko cala bude szarpiac blokiem na wszystkie strony.

Pompa jest nowa!! ma chyba 3 tygodnie.

Ponawiam pytanie o wiatrak - jak on ma byc prawidlowo zalozony

Z tego co widze najpierw przychodzi smiglo (od strony bloku) czyli zeby je zmienic musze odkrecic wisko. A u mnie z tego co widze jest na odwrot to zalozone (wentylator jest od zewnatrz na wisko)

Szajbaa - 2009-11-11, 18:56

venom, na rysunku dokladnie widac z ktorej ma byc strony z tego co piszesz masz źle, co do poduszek mozna zlapac silnik i do gory sprobwac usniesc wyciagarka i napiac poduszki bedzie widac idealne nawet jak jest lekko naderwana
cichecki0511 - 2009-11-11, 22:06

Tak powinno być zamontowane:

http://www.allegro.pl/ite...w_320i_e30.html

ale to nie będzie miało znaczenie bo jak złożysz wisko z wiatrakiem źle to łopatki wiatraka będą haczyć o węże chłodnicze.

Sprawdź te poduszki od spodu.

venom - 2009-11-14, 13:26

wiec tak

dzis poskladalem graty
wiska niestety nie udalo mi sie zdjac bo nie mam tak duzego klucza :(
smiglo zalozylem z zewnatz ale odwrocilem je - mam zapas od chlodnicy jakies 2 cm i wszedzie sie wszystko mija.
jak narazie wszystko wydaje sie byc ok - temp trzyma sie prawie pionowo (tak jak bylo) wisko tez dziala.

wentylator rzeczywiscie byl zle zalozony - dosc ze od zewnetrznej strony to jeszcze szersza stona do chlodnicy.

jaki klucz idzie do odkrecenia wiska? 30?

Pozdro

Stammek86 - 2009-11-14, 16:21

32 i pamietaj ze wisko ma lewy gwint
venom - 2009-11-14, 18:37

Dzieki kolego - tak wiem ze ma lewy gwint :)

Jednak poduszki do wymiany - dzos przejechalem sie testowo i mimo ze zapas jest spory od chlodnicy lekko obtarlo chlodnice w prawym gornym rogu (wis a wis aparatu zaplonowego) wiec to prawa poducha - w poniedzialek zmieniam obie kupie ten klucz (bo plaskiego nie znalazlem niestety) i zaloze ten wiatrak dokladnie jak ksiazka nakazuje.

Pozdro

slawo - 2009-11-14, 18:56

no widzisz, 90% tych przypadkow to lwansie poduchy!
venom - 2009-11-21, 18:14

Witam ponownie

Wreszcie zakonczylem temat mojej awarii

Kilka dygresji:

wentylator w chlodnicy = na 100% poduszki
poduszka "ladna" z zewnatrz wypadla po podniesieniu silnika w dwoch czesciach
ciekawy objaw to jesli ciezko wam wchodzi wsteczny i nagle "sie naprawi" to wlasnie padla poduszka :)
wentylator zalozony zgodnie ze sztuka zawadza o kolo pasowe :( - nie wiem o co chodzi - wkurzylem sie i zrobilem dystans dzieki czemu smiglo jest pare mm od trzpienia kola pasowego za to jak najdalej od rdzenia chlodnicy
smiglo od m20 nie zawsze jest takie samo - Marek przyslal mi smiglo od m20 ktore jest o jakas polowe szersze od mojego i nie pasi...

Podziekowania:
Dla Marka za szybka akcje i pomoc z czesciami
oraz dla wszystkich forumowiczow udzielajacych sie w temacie - dzieki Panowie

jutro jakas dluzsza wycieczka pokaze czy wszystko ok z moim bolidem - stesknilem sie juz za nia troche..