BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Problem z m20b25

Rafal_e30 - 2009-11-08, 17:42
Temat postu: Problem z m20b25
Witam! Mam pewien kłopot z moim silnikiem. Najogólniej rzecz ujmując przedstawia się w ten sposób, że:
1. Åšmierdzi paliwem z wydechu przy mocniejszym dodaniu gazu
2. Trzyma "wolne" obroty w okolicach 1500-1600 obr./min
3. Jak depnę do deski to mam wrażenie, jak by gorzej przyspieszał niż jak bym dał gazu np. 1/3 czy do połowy i tak jak już wyżej napisałem towarzyszy temu zapach benzyny z wydechu.
4. W momencie gdy silnik pracuje na "wolnych" obrotach (patrz punk 2 :P ) wrzucam bieg i chcę ruszac, najpierw zareaguje gwałtownym spadkiem obrotów poniżej 500 (czasem zaświecą się kontrolki tak jak by chciał zdechnąc) a następnie wróci do swoich wolnych.

Kiedyś czytałem, że winę może miec czujnik położenia przepustnicy i słyszałem też, że sprawdza się go "na słuch". Jak zaraz po otwarciu cyknie to podobno jest ok czy tak?? Jeśli tak to właśnie w ten sposób sprawdzałem u siebie i słychac cyknięcie.
Zawory regulowałem całkiem niedawno jakieś 1000km temu.
Czy ta sytuacja może miec coś wspólnego z silnikiem krokowym? Pytam, ponieważ mam od b20 i nie wiem czy różnią się czymś.
Jeszcze jedna sprawa która mnie zastanawia, i która może Wam coś podpowie. Zaraz po przekładce silnika był podobny problem z tym, że po pewnym czasie pracy silnika to się uspokajało i jak się dobrze nagrzał było już ok. Teraz jakby się pogorszyło :) nadal jednak silnik czasem schodzi do prawidłowych obrotów ale na prawdę bardzo rzadko się to zdarza.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam

kamil.k - 2009-11-08, 18:03

może czujnik temp silnika walniety i na ssaniu chodzi :?: ile ci pali :?:

ja na poczatku po przekładce silnika miałem tez problem z za wysokimi obrotami ale po regulacji czujnika przepustnica wróciło do normy

rozumiem że śrubke od regulacji przepustnicy masz wykrecona i przepustnica sie do konca zamyka :?: najlepiej jakbys ściągnął gume i zajrzał

do przeplywomierza zagądałęs bo może klapka sie zawiesiła i też może byc podobny efekt

bey - 2009-11-08, 18:03

hmm mialem podobnie ze paliwo z wydechu i zle sie wkrecal

okazaly sie padajace swiece kabel wn na 1 garze i sonda

Rafal_e30 - 2009-11-08, 18:22

kamil.k napisa³/a:
może czujnik temp silnika walniety i na ssaniu chodzi :?: ile ci pali :?:

czujnik wymieniałem niedawno i jest ok ale pali chyba sporo, bo przy normalnej jeździe w okolicach 14-15 litrów w cyklu mieszanym.

kamil.k napisa³/a:
rozumiem że śrubke od regulacji przepustnicy masz wykrecona i przepustnica sie do konca zamyka :?: najlepiej jakbys ściągnął gume i zajrzał

Dokładnie. Na tą sróbkę też zwróciłem uwagę i nie koliduje przepustnicy w przymykaniu się. Zdejmę jeszcze gumę jak piszesz i zobaczę czy na pewno się domyka jak powinna.

bey - 2009-11-08, 19:23

jak ci duzo pali to sonde podmien
norb - 2009-11-08, 21:36

hej... ja miałem ten sam problem kolego :) ale zrobiłem to po ciężkich krokach :P sprawdź krokowca i przede wszytskim regulator cisnienia paliwa znajdujący sie koło kolektora ssącego... a jak silnik kondycyjnie...przed swapem chodził należycie??
Rafal_e30 - 2009-11-09, 11:20

Cytat:
przede wszytskim regulator cisnienia paliwa znajdujący sie koło kolektora ssącego... a jak silnik kondycyjnie...przed swapem chodził należycie??

też o tym regulatorze myślałem :) jestem w stanie go sam sprawdzic w jakiś sposób, czy trzeba podmienic na 100% sprawny?? Czy jest taka możliwośc, że jakiś wtrysk "leje" paliwo?
Przed swapem chodził ok z tym, że krokowiec był zmaltretowany i żeby schodził z obrotów trzeba było w niego czymś uderzyc a, że miałem od b20 to założyłem i na początku było ok.

acha i zapomniałem dodac jeszcze do objawów usterki, że zimny silnik, lub jeśli postoi troszkę dłużej ciężko odpala. Tak za drugim trzecim razem chwyta, albo jak dłużej kręce to też złapie. Najczęściej robię tak, że dwa krótkie strzały i za trzecim już pali normalnie.

norb - 2009-11-09, 22:23

co do sprawdzenia regulatora ciśnienia to tak... musisz ten wężyk co idzie od kolektora ssącego do regulatora zmienic na jakiś przezroczysty żeby było widac co sie dzieje wewnątrz niego :) jak założyć wężyk iodpalasz auto i patrzysz czy leci samo powietrze przez wężyk jeżeli będzie tam sie znajdowało takze paliwo trzeba wymienić regulator :] u mnie były te same objawy po wymianie regulatora wszystko wróciło do normy pzdr