| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - e-32 Biały dym!!!!
engel2312 - 2009-11-14, 23:57 Temat postu: e-32 Biały dym!!!! Witam! Odrazy przechodzę do sedna sprawy: silnik m-60 4 litrowy po remoncie głowic , sprawdzone na szczelność, nowe uszczelki, wszystko wydawałoby sie w najlepszym porządku. Po odpaleniu biały dym, szczególnie z lewej końcówki wydechu. Po rozgrzaniu objaw ustępuje , ale jak doleje płynu to sie dzieje to samo czyli zaczyna znowu kopcić. Nie wiem co o tym myśleć, czy mechanik cos skopał cz może blok uszkodzony? Brakuje mi pomysłów?!!! Z lewej końcówki kapie ciecz, pewnie to płyn. Nie wiem gdzie szukać przyczyny. POMOCY!!!!!!!!!!
gatun0 - 2009-11-15, 00:19
z jakiego powodu był remont ? dużo przejechałeś od naprawy ? może w wydechu zostało trochę płynu i musi się wygrzać .
Dym powstający z płynu chłodniczego ma specyficzny słodki zapach . Podobne objawy mogą być przy uszkodzonej membranie odmy tylko wtedy czuć przepalony olej .
choody - 2009-11-15, 05:50
Z jakiego powodu był remont głowic?? Jeśli z przegrzania - to jest blok do roboty. Lub być może uszczelka pod głowicą została odwrotnie założona, choć trudno mi sobie to wyobrazić. Czy mechanik używał pasty uszczelniającej przy zakładaniu uszczelki?? Czy skręcał na sucho?? Być może źle skręcił głowicę ......
Wątpliwości nie ma żadnych, albo wina uszczelki albo bloku. Jedź do mechanika i reklamuj robotę.
engel2312 - 2009-11-15, 08:20
e-32 kupiłem z uszkodzonym silnikiem- olej dostawał sie do płynu i robiła sie tak zwana emulsja. Co sie okazało: dekiel skrzyni łańcucha rozrządu do której jest przykręcona pompa chłodzenia był popękany i z tond ten płyn. Dzisiaj musze porozmawiać z mechanikiem. Najgorzej z tym blokiem, jeśli jest uszkodzony to długo jeszcze e-32 będzie stać w garażu
bey - 2009-11-15, 09:59
hmmm ja moj wyjolem rozebralem naprawilem w dzien wiec nie ma zle
engel2312 - 2009-11-15, 11:08
Żebym miał więcej czasu a przede wszystkim garaż z kanałem to sam bym postarał sie to zrobić. Zastanawia mnie jedno: jeżeli to blok uszkodzony to czy uszkodzenie polega na nierówności płaszczyzny styku uszczelki czy może tuleja jest pęknięta. Sam już nie wiem. W następnym tygodniu trzeba znowu rozbierać e-32.... Zresztą nie wiem jak sprawdzic blok, gdzie szukać usterki
rtuber - 2009-11-15, 12:15
| Cytat: | | Po rozgrzaniu objaw ustępuje , ale jak doleje płynu to sie dzieje to samo czyli zaczyna znowu kopcić. |
Rozumiem, że płyn cały czas ubywa, skoro musisz dolewać ?
engel2312 - 2009-11-15, 12:59
Tak. I mam wrażenie że za szybko łapie temperaturę.
|
|