| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Demontaż M20
MAJSU - 2009-11-22, 16:53 Temat postu: Demontaż M20 Mam pytanie czy da się wyciągnąć silnik bez wyciągania skrzyni ? Nie chce jej wyjmować bo zostaje a jej wyjęcie to trochę roboty...
Gepard - 2009-11-22, 16:57
wiesz naprawde bedzie latwiej wyjac ze skrzynka odkrecasz wal 3 sr. podpore skrzyni 4sr i odpinasz wybierak. A tak musisz leciec wszyskie od skrzyni rozrusznik itp. Latwiej wyjac w calosci i przymontazu ne masz zabawy z celowaniem walkiem sprzeglowym.
gatun0 - 2009-11-22, 17:03
zdecydowanie wyciągaj razem ze skrzynią
MAJSU - 2009-11-22, 17:03
| Gepard napisa/a: | wiesz naprawde bedzie latwiej wyjac ze skrzynka odkrecasz wal 3 sr. podpore skrzyni 4sr i odpinasz wybierak. A tak musisz leciec wszyskie od skrzyni rozrusznik itp. Latwiej wyjac w calosci i przymontazu ne masz zabawy z celowaniem walkiem sprzeglowym. |
Jakbym miał dźwig to bym wyjął w całości ale mam niestety tylko wyciągarkę łańcuchową
Grzesiek - 2009-11-22, 17:09
| MAJSU napisa/a: | | Mam pytanie czy da się wyciągnąć silnik bez wyciągania skrzyni ? | oczywiscie ze sie da
gatun0 - 2009-11-22, 17:15
| MAJSU napisa/a: | Jakbym miał dźwig to bym wyjął w całości ale mam niestety tylko wyciągarkę łańcuchową |
i to wystarczy , jak zaczepisz o ucho z przodu to wyjdzie bez większych problemów
MAJSU - 2009-11-22, 17:18
| gatun0 napisa/a: | | MAJSU napisa/a: | Jakbym miał dźwig to bym wyjął w całości ale mam niestety tylko wyciągarkę łańcuchową |
i to wystarczy , jak zaczepisz o ucho z przodu to wyjdzie bez większych problemów |
Za ucho odpada bo jedna śruba mi się od niego ukręciła a na jednej podnosić 150kg nie będę
Gepard - 2009-11-22, 18:04
Nie jeden motor wyciagalem na lancuchowej dobra jest sluzy juz dlugo:) zawsze lapie za kol. wydehowy i ucho z przodu.
kamil.k - 2009-11-22, 18:07
wyciągaj razem ze skrzynia bo sie zameczysz z rozkrecaniem i pozniej ponownym przykrecaniem skrzyni
Cypisek - 2009-11-22, 18:12
| MAJSU napisa/a: | Za ucho odpada bo jedna śruba mi się od niego ukręciła a na jednej podnosić 150kg nie będę |
Za jedno ucho z przodu nie można podnosić m20 bo pęka od tego aluminiowa obudowa rozrządu.
Kiedyś wyciągałem silniki razem ze skrzyniami, bo to niby łatwiej, bo rozrusznik bo śruby skrzyni bo cośtam. Ostatnio wyciągam same silniki a skrzynia zostaje na swoim miejscu. Nie ma najmniejszego problemu z wałkiem skrzyni, wystarczy przód skrzyni podnieść kawałek np na żabie żeby była w pionie. M20 najlepiej złapać za ucho z przodu (jak nie możesz to za co innego) z tyłu w bloku nad rozrusznikiem masz drugi otwór do zaczepienia liny. Wyciągając za te 2 punkty silnik jest ładnie wypoziomowany.
MAJSU - 2009-11-22, 18:26
| Cypisek napisa/a: | | MAJSU napisa/a: | Za ucho odpada bo jedna śruba mi się od niego ukręciła a na jednej podnosić 150kg nie będę |
Za jedno ucho z przodu nie można podnosić m20 bo pęka od tego aluminiowa obudowa rozrządu.
Kiedyś wyciągałem silniki razem ze skrzyniami, bo to niby łatwiej, bo rozrusznik bo śruby skrzyni bo cośtam. Ostatnio wyciągam same silniki a skrzynia zostaje na swoim miejscu. Nie ma najmniejszego problemu z wałkiem skrzyni, wystarczy przód skrzyni podnieść kawałek np na żabie żeby była w pionie. M20 najlepiej złapać za ucho z przodu (jak nie możesz to za co innego) z tyłu w bloku nad rozrusznikiem masz drugi otwór do zaczepienia liny. Wyciągając za te 2 punkty silnik jest ładnie wypoziomowany. |
A da radę dojść do wszystkich śrub skrzyni bez jej opuszczania na podporze ? Potem tylko łapy, wtyczki, węże wodne i paliwowe i do góry ?
Nie chcę ruszać skrzyni bo jak wsadzę B25 to z moją starą skrzynią od dwulitrówki - chcę mieć krótsze przełożenia.
kamil.k - 2009-11-22, 18:30
MAJSU, ale skrzynie od b20 ma dłuższe trzy pierwsze biegi niz ta z b25 i dlatego do 320i wkładali dyfer 4.10 żeby skrócic całe przełożenia
pozatym jest naprawde kiepski dostepd do srub zwłaszcza górnej
MAJSU - 2009-11-22, 18:36
| kamil.k napisa/a: | MAJSU, ale skrzynie od b20 ma dłuższe trzy pierwsze biegi niz ta z b25 i dlatego do 320i wkładali dyfer 4.10 żeby skrócic całe przełożenia
pozatym jest naprawde kiepski dostepd do srub zwłaszcza górnej |
Na pewno dłuższe ? Obecnie mam dyfer 4.27
Cypisek - 2009-11-22, 18:45
| MAJSU napisa/a: | | A da radę dojść do wszystkich śrub skrzyni bez jej opuszczania na podporze |
wystarczy długa przedłużka 1/4 cala i grzechotka. Do rozrusznika będziesz miał dobry dostęp po zdemontowaniu kolektora dolotowego.
MAJSU - 2009-11-22, 19:05
| Cypisek napisa/a: | | MAJSU napisa/a: | | A da radę dojść do wszystkich śrub skrzyni bez jej opuszczania na podporze |
wystarczy długa przedłużka 1/4 cala i grzechotka. Do rozrusznika będziesz miał dobry dostęp po zdemontowaniu kolektora dolotowego. |
To trzeba zdjąć rozrusznik przed wyjęciem silnika ?
szwangru2 - 2009-11-22, 20:01
| MAJSU napisa/a: | | To trzeba zdjąć rozrusznik przed wyjęciem silnika ? | tak ponieważ rozrusznik jest przykręcony do dzwonu skrzyni śrubami z nakrętkami a pomiędzy silnikiem a kołem zamachowym jest blacha nr .16 http://www.realoem.com/bm...127&hg=11&fg=10
Grzesiek - 2009-11-22, 20:11
panowie nie dalej jak w piatek wyciagalem i wkladalem m20 bez wyciagania skrzyni bo moim zdaniem to glupota i dodawanie sobie niepotrzebnej roboty . odkreca sie sruby w kolo skrzyni, do rozrusznika nie trzeba sciagac ssacego tylko wczesniej wykrecic wiaske ktora jest pod ssacym,weze od nagrzewnicy, chlodnicy wydech, i przewody paliwowe i jestes w domu. Nie wiem jak wy wkladacie ze macie problmy z trafieniem walka w tarcze .
[ Dodano: 2009-11-22, 20:12 ]
a ha i ja wiazalem pasek za ucho z przodu i za ostatni kolektor ssacy i wtedy silnik lzey idealnie w poziomie
wrona - 2009-11-22, 20:26
ja właśnie uważam ze odkręcanie trudnodostepnych śrub skrzyni jest dodawaniem sobie roboty, jak z ubottem silnik wyjmujemy to razem ze skrzynią, czasami zdarza sie ze nawet z przednią częścią walu . czas takiej operacji 1 godz 15 min od wjechania na kanal do opuszczenia silnika na podloze a jak juz tam stoi to dostęp do śrub łatwy prosty i przyjemny
pozdr
MAJSU - 2009-11-22, 20:36
A jak to jest z rozrusznikiem ? Czy mogę zostawić ten z 2.0 ? I alternator czy poradzi sobie z 2.5 ?
szwangru2 - 2009-11-22, 21:14
| MAJSU napisa/a: | | A jak to jest z rozrusznikiem ? Czy mogę zostawić ten z 2.0 ? | możesz ale zakładam że masz ten starszy model gabarytowo większy i z uzwojonym stojanem więc możesz założyc nowszy z magnesami trwałymi jest sporo mniejszy i mniej awaryjny. | MAJSU napisa/a: | | I alternator czy poradzi sobie z 2.5 ? | oczywiście że tak alternator możesz zmienic w każdej chwili .
Grzesiek2290 - 2009-11-22, 21:45
Ja wkładałem M50 bez kolektora dolotowego wraz ze skrzynią właśnie za pomocą przekładni łańcuchowej.
A M50 jest zdecydowanie cięższy ,a ZF jest trochę większy (i też cieższy) niż Getrag W M20 (zestaw ponad 200kg i sufit potrafił zatrzeszczeć )
Wyjąć trzeba wisko, chłodnice żeby nie uszkodzić. Raczej też kolektor żeby przypadkiem nie pękł bo jest dość delikatny mimo że aluminiowy.
Łapałem pasem od dołu silnika za miską i u góry za hak. Potem byle zejść z poduszek i góra. Następnie zabawa w 2-3 osoby w obracanie silnika. Stawiasz w pion i wychodzi sam. Potem tylko ktoś musi wleźć do komory silnika i podnieść za skrzynię żeby nie poobijać pasa przedniego.
Mniej więcej w takiej pozycji :
Silnik wręcz sam wychodzi z komory, a w E28 i w przypadku M20 to w ogóle musi być bajka bo miejsca po zdjęciu maski w pytę
gatun0 - 2009-11-22, 22:32
| wrona napisa/a: | ja właśnie uważam ze odkręcanie trudnodostepnych śrub skrzyni jest dodawaniem sobie roboty, jak z ubottem silnik wyjmujemy to razem ze skrzynią, czasami zdarza sie ze nawet z przednią częścią walu . czas takiej operacji 1 godz 15 min od wjechania na kanal do opuszczenia silnika na podloze a jak juz tam stoi to dostęp do śrub łatwy prosty i przyjemny
pozdr |
zdecydowanie popieram , odkręcanie skrzyni na aucie jest zbędnym wysiłkiem .
wrona - 2009-11-22, 23:21
co więcej dodam ze nastepnym razem jak bede wymienial automat na manual w e36 328 to napewno wyjme silnik do tej operacji po ostatnich przebojach. Automat ma ciut szerszy kielich i dostęp do jednej ze srub jest tak trudny ze wole silnik wyszarpac z budy jak sie przy tym gownie z kanalu męczyc. temat nie o tym wiec wiecej pisal nie bede
pozdr wrona
Stammek86 - 2009-11-23, 00:08
100 razy latwiej i szybciej i wyjac ze skrzynią.
Cypisek - 2009-11-23, 07:48
MAJSU, zadajesz pytania jakbyś wyciągał silnik pierwszy raz ze skrzynią czy bez...... dasz radę, to naprawdę nie jest nic trudnego
Szajbaa - 2009-11-23, 07:58
raz zdejmowalem skrzynie na aucie i nigdy tego wiecej nie zrobie - tylko ze skrzynia
gatun0 - 2009-11-23, 09:09
dla mnie wyciąganie M20 bez skrzyni jest jak sex bez ściągania majtek ( można ale grozi obtarciem i utratą przyjemności z zabawy ) .
Zrobisz jak będziesz uważał
MAJSU - 2009-11-23, 09:09
| Cypisek napisa/a: | MAJSU, zadajesz pytania jakbyś wyciągał silnik pierwszy raz ze skrzynią czy bez...... dasz radę, to naprawdę nie jest nic trudnego |
hehe Bo nigdy nie wyciągałem Ale mam gdzie więc wolę to sam zrobić.
Sputnik - 2009-11-23, 09:56
Jak już sie zdecydujesz na wyciąganie motoru bez skrzyni i to pamiętaj o torxach którymi jest skręcona z silnikiem zanim zaczniesz prace.
gatun0 - 2009-11-23, 10:09
jak są torxy to jest zdecydowanie lepiej , jednak zdarzają się zwykłe śruby i wtedy jest gorszy dostęp
Sputnik - 2009-11-23, 12:35
Tylko trzeba jeszcze mieć torxy nasadkowe
gatun0 - 2009-11-23, 19:29
| Sputnik napisa/a: | Tylko trzeba jeszcze mieć torxy nasadkowe |
To podstawowe klucze przy naprawach BMW
kamil.k - 2009-11-23, 20:59
a no tam w może byc jeszcze mix że jeden torx np. na górze w reszta zwykłe tak miałem w pierwszym e30 gorna sruba której nie widac miała łeb typu torx ale z godzine straciłem zanim ja zobaczyłem
MAJSU, ja chce pomógł
318Albert - 2009-11-23, 21:54
Jak masz dobre warunki to razem ze skrzynią wyciągaj bo przy składaniu jest sporo zabawy żeby trafić wałkiem w sprzęgło, a tak to na warsztacie bez problemu nałożysz skrzynie na new engin. Ja to bez kanału wkładałem swoje M40 i dlatego skrzynia została w aucie, po trzeciej przekładce to już naprawdę szybko trafiam wałkiem w sprzęgło
Pietrek - 2009-11-24, 18:11
Nie wiem jak w e28 ale w e30 nakląłem się sporo zanim odkręciłem górne śruby na skrzyni, Niestety mój blaszak jest na tyle niski że sam silnik bez skrzyni wyszedł na styk trzeba było spuścić troche wiatru z kół, inaczej by zatrzymał się na pasie przednim Pozatym już pod samym silnikiem dach trzeszczał
MAJSU - 2009-11-24, 20:37
Wyjmę ze skrzynią i od razu wsadzę tą z B25 jeżeli rzeczywiście ma krótsze przełożenia ? Wał podobno pasuje tylko wodzik będę musiał jakoś przerobić.
kamil.k - 2009-11-24, 21:10
no z wałem może byc różnie bo tak jak wodzik nie pasuje dlatego że skrzynia ma inna długosc.juz sam teraz nie wiem ale chyba b20 ma wymiarowa własnie dluższa skrzynie wiec i wal i wodzik musza byc krótsze niz w przypadku b25.nie wiem czy oplaci ci sie przerabiac wodzik bo moze taniej kupisz używke
MAJSU - 2009-11-24, 21:38
| kamil.k napisa/a: | | no z wałem może byc różnie bo tak jak wodzik nie pasuje dlatego że skrzynia ma inna długosc.juz sam teraz nie wiem ale chyba b20 ma wymiarowa własnie dluższa skrzynie wiec i wal i wodzik musza byc krótsze niz w przypadku b25.nie wiem czy oplaci ci sie przerabiac wodzik bo moze taniej kupisz używke |
Dłuższa jest ta z B25 ale z tego co wyczytałem wał powinien pasować, tu jest strona o takiej przekładce ale średnio kumam Niemiecki http://www.bmw-syndikat.d...MW_Modelle.html
Taniej kupić używkę ale z czego to jest pytanie...
kamil.k - 2009-11-24, 22:03
poszukałem fotki jak ja zmieniałem i faktycznie b 20 ma krótsza wymiarowo skrzynia wiec wodzikjest dłuższy i jeszcze jest jedna ciekawa rzecz.ta tulejka w która wsuwa sie sworznie wodzika jak i te sworznie w przypadku b20 sa szersze/dłuższe niz w przypadku skrzyni od 323i ktore mialem wczesniej
wyobrażcie sobie że wymieniłem tez element z lewej co jest mocowany do skrzyni na aucie ,bez kanału oczywiscie .jedyne dwie godziny mi to zajeło ciekawe czy jestem pierwszym na swiecie który tego dokonał czy znalazł sie jeszcze inny wariat chciałem to wymienic jak wymieniałem silnik bo wiedziałem że trzeba ale nie mogłem tego znleść. stary element miał taki luz że zapałke można było wsadzic
Yabi - 2009-11-24, 22:15
kamil.k, Hehe... też wymienialłem tak jak ty prawie 1,5godziny mi zeszło i kilka lichych cienkich śrubokrętów zniszczyłem by tą blaszkę zdjąć a później ten bolec utrafić to było coś.
kamil.k - 2009-11-24, 22:29
srubokrety to nic bo chyba nie wiesz ile razy mi sie wbiły w palce gorszej rzeczy nie ma niż wymiana tego dziadostwa , lezac pod samochodem.jak dłube tyle czasu to ten element cieżko by nie jednemu było rozebrac jakby miał skrzynie na wierzchu
MAJSU - 2009-11-24, 22:32
Też to zmieniałem... znam ten ból ! Ale jeżeli chodzi o tą tulejkę to jest ona taka sama w E30/E28 320i 325i.
Może ktoś ma na wierzchu wodzik z 320i oraz 325i i mógłby je zmierzyć ? I to samo z E34 520i i 525i ?
gatun0 - 2009-11-24, 23:13
wczoraj właśnie to przerabiałem , w b20 tulejka ma ok 3cm szerokości a w b25 ok 2cm . skończyło się przeróbką łącznika bo nie miałem akurat tego z b20 i musiałem robić z 2-óch jeden .
MAJSU - 2009-11-24, 23:22
| gatun0 napisa/a: | | wczoraj właśnie to przerabiałem , w b20 tulejka ma ok 3cm szerokości a w b25 ok 2cm . skończyło się przeróbką łącznika bo nie miałem akurat tego z b20 i musiałem robić z 2-óch jeden . |
To dziwne bo w ETK nie ma różnych tulejek dla tych modeli
gatun0 - 2009-11-25, 00:14
sprawdź dobrze
MAJSU - 2009-11-25, 10:35
| gatun0 napisa/a: | sprawdź dobrze |
To w jakim modelu się różnią ? Miałem tulejkę z mojego 520i z 325i i nową z ASO - różniły się tylko wyglądem.
kamil.k - 2009-11-25, 21:24
| MAJSU napisa/a: | | gatun0 napisa/a: | sprawdź dobrze |
To w jakim modelu się różnią ? Miałem tulejkę z mojego 520i z 325i i nową z ASO - różniły się tylko wyglądem. |
jak różniły sie wygladem na bank maja inne nr czesci w e30 bo sam sprawdzałem kiedys z ciekawosci
gatun0 - 2009-11-25, 21:47
nie chce mi się teraz lecieć do garażu ale są inne .
MAJSU - 2009-11-26, 02:33
| gatun0 napisa/a: | | nie chce mi się teraz lecieć do garażu ale są inne . |
Srali muchy będzie wiosna
|
|