| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - CZUJNIK PRZEPUSTNICY BOSCH 0280 120 402 na 6 pinów ???
honzik1976 - 2009-12-01, 08:50 Temat postu: CZUJNIK PRZEPUSTNICY BOSCH 0280 120 402 na 6 pinów ??? witam
mam pytanie , zazwyczaj czyjniki położenia przepustnicy mają 3 piny , w moim silniku czujnik ma okrągłą wtyczkę i 6 pinów - jego symbol to "BOSCH 0280 120 402"
silnik mam nieorginalny , jest to m20b25 rocznik chyba koło 87" i podobno oryginalnie jest on bez sondy lambda - czy w tym przypadku czujnik spełnia więcej funkcji (np pełni funkce podobne do sondy lambda) i przez to ta większa liczba pinów?
Czy może , są to piny np. do tempomatu ?
samochód od jakiegoś czasu bardzo dużo mi pali 24l/100km i bardzo nisko spadaja obroty, słyszałem że przyczyną takich objawów może być właśnie czujnik położenia przepustnicy.
Czujni ten chyba rzadko występuje w BMW , bo ciężko go spotkać na allegro , a nowy kosztyje koło 600PLN.
Może ktoś wie jak go sprawdzić, przetestować i jakie on dokładnie spełnia funkcję ?
pozdrawiam M
lysy174 - 2009-12-01, 10:00
Prawdopodobnie masz 6 pinow na czujniku ze wzgledu na tempomat. Czujnik polozenia przepustnicy nie moze pracowac jak sonda lambda bo on okresla tylko kat otwarcia przepustnicy i nic poza tym. Pozniej na jego podstawie okreslana jest max. dawka paliwa jaka moze byc dostarczona do silnika a nie korekcja tej dawki jak w przypadku sondy.
Co do zwiekszonego spalania to sprawdz czy przepustnica nie jest brudna i czy sie domyka do konca dlatego ze o ile sie nie myle to w E30 czujnik byl jeszcze 2-polozeniowy (albo otwarta albo zamknieta) a jesli sie nie domyka to moze to powodowac podawanie zwiekszonej dawki paliwa.
honzik1976 - 2009-12-01, 13:46
| lysy174 napisa³/a: | Prawdopodobnie masz 6 pinow na czujniku ze wzgledu na tempomat.
Co do zwiekszonego spalania to sprawdz czy przepustnica nie jest brudna i czy sie domyka do konca dlatego ze o ile sie nie myle to w E30 czujnik byl jeszcze 2-polozeniowy (albo otwarta albo zamknieta) a jesli sie nie domyka to moze to powodowac podawanie zwiekszonej dawki paliwa. |
czy te 6 pinów na 100% ma powiązanie z tempomatem ?
bo zastanawia mnie skąd komputer bierze info o składzie mieszanki???
przepustnicę czyściłem i sprawdzałem jest OK
dodam że po nagrzaniu obroty biegu jałowego mam na 500, a po odpięciu wtyczki od czujnika przepustnicy wzrastają do 900
gdyby ten czujnik okazał się uszkodzony (bo może ktos napisze jak go sprawdzić , to czy mozna go podmienic na taki z 3 pinami , jak wtedy poparować piny?
Grzesiek2290 - 2009-12-01, 18:34
Tez miałem taki czujnik. 6 pinów ,okrągła wtyczka i końcówka numeru ...402.
I właśnie był w aucie miałem tempomat i silnik na starym motronicu bez kat. M20B25
U mnie tez były trochę niskie obroty ale nie odpinałem tego czujnika.
Jak coÅ› to nadal go mam.
lysy174 - 2009-12-01, 22:14
http://beemka-klub.pl/for...ia+przepustnicy
Tu masz wszystko o czujniku polozenia przepustnicy w E30 co powinno ci byc potrzebne wlacznie z jego prawidlowym ustawieniem.
honzik1976 - 2009-12-02, 08:42
| Grzesiek2290 napisa³/a: | Tez miaÅ‚em taki czujnik. 6 pinów ,okrÄ…gÅ‚a wtyczka i koÅ„cówka numeru ...402.
I właśnie był w aucie miałem tempomat i silnik na starym motronicu bez kat. M20B25
U mnie tez były trochę niskie obroty ale nie odpinałem tego czujnika.
Jak coÅ› to nadal go mam. |
no to chyba mam ten sam silnik , ma on 2 czujnik przy skrzyni biegów (chyba czujniki polozenia wału) jak jeden odepnę to silnik gaśnie , a przy odpięciu drugiego nic się nie dzieje i zastanawiam się czy tak powinno być
wczesniej mialem silnik m20b20 i we wrzesniu wymieniłem go na wlasnie tego b25
na poczatku przez jakies 2 tygodnie chodzil super , obroty na jalowym zatrzymywaly siÄ™ rowniutko na 700 i spalanie bylo w granicach 12-13 l
no i pewnego dnia
- obroty zaczely swirowac tzn schodzić chwilowo do 400-500
- spalina zaczely straszmie smierdzieć benzyną
- spalanie wzroslo do 24l na 100
do tej pory nie mogę się z tym uporać
mialem auto u mechanika , wyregulowal przepustnice i wymienil czyjnik temperatury cieczy chlodzącej (niby mialo być dobrze , a nie jest)
wyczytałem że przyczyna takich objawow moze byc czyjnik polozenia przepustnicy, no i znalazłem taki na allegro i od 10 listopada jeszcze nie dojechał, przesylka zagineła
Grzesiek - czy masz ten czyjnik na sprzedaż, czy nadal jeździsz na tym silniku ?
pozdrawiam
Piotrek325 - 2009-12-02, 10:39
a to nie sa objawy uszkodzonej sondy lambda ?:>
lysy174 - 2009-12-02, 11:05
| Piotrek325 napisa³/a: | | a to nie sa objawy uszkodzonej sondy lambda ?:> |
Czytaj dokladnie pierwszego posta. Silnik nie ma sondy lambda.
Piotrek325 - 2009-12-02, 11:09
ja tez mam silnik z 87 roku i mam lambde.
no ale sorki nie doczytalem, ale przyznacie ze objaw typowy dla bledu lambdy.
duze spalanie, nierowna praca.
ale tez moze ktos cos mieszal w przeplywce, albo sie zaciela.
bo przeciez ona odpowiada tez za ubogÄ… bÄ…dz za bogatÄ… mieszankÄ™.
ew. jeszcze wtryski ktore leja. i to najbardziej prawdopoodbne
honzik1976 - 2009-12-02, 13:00
przepływke podmieniłem od kolegi u którego silniczek chodzi bardzo ładnie, no i nic nie pomogło
jak sprawdzić czy wtryski leją, wyciągnąć je wszystkie razem z listwą i co dalej ?
Piotrek325 - 2009-12-02, 13:08
ogolnie najpierw je obejrzec czy np. nie sa pokryte jakims brudem itd.
(chyba)
a potem to podlaczasz je pod 12V i sprawdzasz jak wyglada rozpylone paliwo, o ile wogole jest rozpylone.
ale to poszukaj lepiej na forum, bo ja tego nigdy nie robilem a jedyni cos mi sie obilo o uszy
Grzesiek2290 - 2009-12-02, 18:20
Moja jest z listopada 87' ale silnik ma na bloku wybity 86' ,a niektóre krzywki były nawet z 83'
Tez miałem czujniki przy skrzyni. Na dodatek miałem jeszcze przepływke z 2.0/2.7 jakąś starsza ale auto jeździło normalnie.
Do 200 zbierało się jak należy, paliło ~12/100 jeżdżąc po mieście.
Czasami przy odcince potrafiła rzucić lekko czarnym dymem ale olej stał w normie. Wydech był bez kat.
| honzik1976 napisa³/a: | | Grzesiek - czy masz ten czyjnik na sprzedaż, czy nadal jeździsz na tym silniku ? |
Mam czujnik luzem bo aktualnie mam M50.
honzik1976 - 2009-12-03, 08:43
| Grzesiek2290 napisa³/a: | Moja jest z listopada 87' ale silnik ma na bloku wybity 86' ,a niektóre krzywki byÅ‚y nawet z 83' |
a w którym miejscu szukać tej daty ?
Grzesiek2290 - 2009-12-03, 11:43
Na krzywkach przy śrubie do regulacji luzu. A na bloku nie pamiętam już
[ Dodano: 2009-12-06, 19:14 ]
Właśnie znalazłem na zagranicznym forum że czujnik ten występował w autach z automatyczną skrzynią biegów...
honzik1976 - 2010-06-17, 14:42 Temat postu: pomocy Panowie
udało mi się kupić i 2 tygodnie temu wymienić czujnik , auto zaczęło chodzić normalnie i spalanie znacznie spadło, jednak objawy dzisiaj wróciły , obroty zaczęły pływać i silnik zaczął przygasać - stawiam znowu na uszkodzony czujnik
czy może ktos jest w stanie podac mi wartości napięć i rezystancji jakie powinny być zarówno na wtyczce jak i czujniku położenia
chodzi o czujnik CZUJNIK PRZEPUSTNICY BOSCH 0280 120 402 na 6 pinów
z góry dziękuje i pozdrawiam
|
|