BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [E32] 735iA nie kręci rozrusznikiem

yoshi - 2009-12-03, 23:34
Temat postu: [E32] 735iA nie kręci rozrusznikiem
Siema
Od niedawna jestem w posiadaniu 735iA '91. Auto trochę stało.
Zalałem auto olejem, dolałem płyn do wspomagania, odpowietrzyłem układ chłodniczy. Odpaliłem auto i fajnie chodziło, pojeździłem 30min, sprawdziłem wszystko, łącznie z klimą i działa :D Po drodze gasiłem i odpalałem auto paliło od strzała.
Wjechałem na podwórko zgasiłem. Wróciłem za 10min próbuję odpalić i zonk, rozrusznik w ogóle nie kręci. Światełka na desce bardzo leciutko przygasają na ułamek sekundy jak przekręcam kluczyk :(

Co może być powodem :?: Czy jest jakiś ukryty bezpiecznik od rozrusznika :?:

MARAS - 2009-12-03, 23:44

brak masy, zaśniedziałe lub luźne przewody na rozruszniku, skończył sie zawiesił elektromagnes i nie zaskakuje... przygasanie kontrolek stara metoda to puknąc w obudowę np. kluczem lub drewnianym trzonkiem młotka często skutkuje :D
lub padniety jest alteranator ewentualnie regulator napiecia i cały czas brał prąd z akumulatora aż w końcu wyłądował się.

yoshi - 2009-12-03, 23:46

akumulator jest ok bo podmieniłem drugi, bo nie miałem pewności do pierwszego :(

jutro wymienię klemy i sprawdzę, a jest jakiś bezpiecznik od rozrusznika :?:

MARAS - 2009-12-03, 23:52

wyglada na zwieszony bendiks w rozruszniku
Wpierw sprawdź przewody które go zasilają ale odłączaj je tylko przy odłaczonym aku!!!
łątwo doporwadzic do spięcia wkąłdając tam klucz więc ostrzegam.
a i sprawdź bezpieczniki w skrzynce? nie powiem teraz z pamieci który ale jeden lubi lecieć gdy jest spierdolony czujnik temperatury zewnętrznej lub zwarcie w lampie świateł pozycyjnych chyba albo hamowania i wtedy nie kręci bezpiecznikiem

Yabi - 2009-12-04, 00:00

Sprawdź jeszcze kostkę przy stacyjce może sie tam coś spitoliło.
yoshi - 2009-12-04, 00:01

z E32 miałem słaby kontakt pod względem technicznym :(
które bezpieczniki sprawdzić pod maską czy po kanapą za kierowcą :?:

MARAS - 2009-12-04, 00:06

pod maską przejrzyj według rozpiski z niezbędnika technicznego te odpowiadające za zabezpieczenie przeciw kradzieżowe i wyłączniki wypadkowe
Nie pamietam teraz numeru napewno 15Am miał wtedy jest podobny objaw kilka razy to miałem właśnie w e34 i e36 wszystko niby banglałao a nie kręcił rozrusznikiem podejrzewam że w e32 moze być ten sam przypadek spala się jeden bezpiecznik pod maską i nie kręci rozrusznik nie działają poprawnie wszystkie zegary np. czujnik tem, albo czujnik temp. zewnętrznej pokazuje bzdury lub np. nie działa jedno ze świateł.

yoshi - 2009-12-04, 00:13

wszystko działa bez zarzutu :) temp. pokazuje +2st C, światło nie działa lewe długie ale nie ma żarówki :P
ok już dziś mam dość jutro rano spojrzę, bo chciałem jutro przegląd i OC zrobić... ;/

[ Dodano: 2009-12-04, 09:49 ]
polazłem rano do auta i odpaliła od strzała bez żadnych kombinacji :P

[ Dodano: 2009-12-04, 14:43 ]
no i próba popołudniowa i stoi :( chyba rozrusznik (automat) się kończy :(