BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - e36 awaria dmuchawy

MrKrYH_e34 - 2009-12-09, 20:54
Temat postu: e36 awaria dmuchawy
Witam, po lekkiej nieobecnosci .. Tak wiec .. dmuchawa działała i przestała mowie o nadmuchu na nogi szybki itd ... jak zalacze slychac ze klapki sie otwieraja, jakis wiaterek niby leci ale to praktycznie nie odczuwalne .. bezpieczniki sprawdzilem bo wg mnie ewidentnie to ich wina, lecz jednak nie ;) .. jakies opcje co jeszcze sprawdzic i jak dostac sie do samej dmuchawy to zapraszam do tematu ;) .. obstawiam ze wisza szczotki od virnika .. Pozdrawiam
bujonik - 2009-12-12, 21:10

być moze szczotki... ale ja obstawiam kostce stacyjki wytrały sie "piny" które w momencie przekrecenia kluczyka zamykają obwód prądu... szczotki jak się kończą to zazwyzczaj są objawy..( dmuchawa się załącza chodzi chwile i przestaje i tak w koło macieju)
http://www.allegro.pl/ite...6pin_rozne.html
może znajdziesz tańszą ja wkliłem link do pierwszej jaka znalazłem...

Ajnalski - 2009-12-13, 19:54

a ja mam podobny problem z klimatronikiem jak jest ciepło odpala i chodzi jak należy a ostatnim czasem jak jest na minusie poprostu nic nie dmucha.. Co to moze być i od czego zacząc sprawdzać bo juz nie mam siły do tego klimatronika i małe pytanko który bezpiecznik jest od klimy?
MrKrYH_e34 - 2009-12-14, 14:50

Tak wiec opcja jest taka ze sie naprawilo ... dzialala z 4 dni i wczoraj na mrozie popylalem 200 km bez ogrzewania !! od tak przestała działac .. wwwwwwrrrrr jestem wsciekły .. gdzie tą kostke sie montuje ?? jak sprawdzic czy to wlasnie ona ??
bujonik - 2009-12-14, 18:34

kosta jest zamontowana z lewej strony o ile dobrze pamietam:) trzeba ściągnąć plastiki którymi jest obudowana i bedziesz miał jak na dłoni...:)
a sprawdzić można; przede wszystkim potrzebujesz miernik, dostac się do kabli które idą do silniczka dmuchawy np przy rezystorze, i poruszać kluczykiem w stacyjce,tak lekko na boki ( zapalają się kontrolki i ruszasz delikatnie kluczykiem na boki) jeżeli skącze napiecii w tym momencie na 100% wytarły sie piny w kostce stacyjki...

MrKrYH_e34 - 2009-12-15, 13:16

Dobra moze to banalne pytanie ale jak dostac sie do silniczka ?? od silnika czy od srodka od strony filtra ?? bo tego jeszcze nie rozbierałem :) , fumfel postawił diagnoze ze wirnik sie przesuwa i nie lapia go szczotki bo czasem na likach drogi lub na dziurach dmuchawa sie potrafi włączyc lub wyłaczyc ... mozliwe ze to to ?? pozdrawiam
slawo - 2009-12-15, 16:19

a rezystor dmuchawy czasami juz nie poszedl sobie na urlop?
bujonik - 2009-12-15, 17:12

jak pada rezystor to działają na 4...nawet jak go wyjmiesz to bedzie dziłać wiatrak na krótko czyli na 4 biegu...
moim zdaniem skończyły się szczotki w pierwszej wypowiedzi napisałem ze jak się kończą to raz działa raz nie i tak w koło...
jaki masz silnik w tym e36?? bo wersjach 4 cylidrowych do wiatraka jest dostęp z pod maski w 6 chyba też ( ale nie jestem na 100% pewien)

slawo - 2009-12-15, 19:03

bujonik napisa³/a:
jak pada rezystor to działają na 4...nawet jak go wyjmiesz to bedzie dziłać wiatrak na krótko czyli na 4 biegu...

nie koniecznie, moze nie dzialac wogole, wierz mi ;)

bujonik - 2009-12-15, 19:34

ja nie mam wcale gdyz zjarał mi się i działa tylko na 4 biegu:)
ależ Sławo wierzę Ci komu jak komu ale Tobie zawsze :D

MrKrYH_e34 - 2009-12-15, 22:08

silnik m52 , 2,0 hmm tylko tam nie mam zadnych potencjometrow tylko climatronic .. jak zaskoczy to dziala na kazdym biegu :) dzis zaobserwowalem ewidentnie na dziurach lubi sie wlaczyc .. nic w weekend sie za to zaabiore jak dowiem sie gdzie to jest ... pozdrawiam
krzysiekj24 - 2010-03-16, 14:44

Witam czy wymieniał ktoś może dmuchawę w E39 lub jej szczotki proszę o opis lub zdjęcia?
obroty falowały czasem były na maksa obecnie dmuchawa wogóle się nie kręci.