| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e30] latająca kierownica, nagły brak mocy, problemy z garem
316i - 2009-12-17, 12:47 Temat postu: [e30] latająca kierownica, nagły brak mocy, problemy z garem Witam,
Mam ostatnio duże problemy z moją e30-tką. Część rozwiązałem, lecz pare jeszcze ich zostało.
1. Przy jeździe powyżej 80 km/h kierownica zaczyna cała latać, nie mówię tu już o wyższych prędkościach bo aż strach jechać (przy 140 myślałem że mi się całe auto rozleci). Nie jest to wina niewyważonych kół, gdyż na drugim komplecie problem zaczyna się juz przy około 60km/h, poza tym gdy koła są niewyważone, to przy wyższej prędkości nie powinno się nic dziać.
2. Co jakiś czas samochód traci moc, muszę zjechać na bok, zgasić na około minutę, gdyż nie da rady jechać. Myślę że może być tu walnięty przekaźnik pompy paliwa, gdyż zauważyłem, że po przekręceniu zapłonu pompa chodzi cały czas a z tego co mi wiadomo powinna nabrać paliwa i przestać chodzić. Poza tym gdy w baku jest ponad 30L to kina nie ma, dopiero jak paliwa jest mniej zaczynają się jazdy.
3. Miałem ostatnio problemy z obrotami (powyżej 6000tys przy włączeniu), więc rozebrałem przepływomierz i doprowadziłem go do stanu używalności. Teraz przy odpalaniu jest wszystko OK, lecz z tego co zauważyłem to 1 gar nie pracuje
Mam nadzieję że znajdę pomoc na tym forum Z góry bardzo dziękuję za każda odpowiedź.
pozdrawiam,
316i
szulik4 - 2009-12-17, 14:05
1) sprawdz w przednim zawieszeniu wszystkie luzy na łącznikach, sworzniach itp. Jak sprawdzisz i wymienisz uszkodzone części to jedz na ustawienie geometri kół. Ja przypuszczam że masz sworzeń do wymiany.
2) prawdopodobnie pompa jest juz na wykończeniu
3) sprawdz kable WN i swiece
|
|