| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Amortyzatory e36 do e30
makkus - 2009-12-17, 23:36 Temat postu: Amortyzatory e36 do e30 Temat pewnie już przerabiany, ale mam pytanie czy da się spasować http://moto.allegro.pl/it...ry_koni_hr.html ze zwrotnicą z e30.... ewentualnie, czy da się to jakoś zaadoptować
lijo1979 - 2009-12-17, 23:43
Powiem tak.
Wszystko siÄ™ da.
Pytanie tylko czy to długo pojeździ, czy własności samych amorów nie ulegną pogorszeniu itp.
To tak jakby zapytać czy amory z Fiata Pandy z lat obecnych podeszłyby do Fiata Pandy z lat 80'
Nie masz kasy na osprzęt do kochanej Buni? Odkładaj i kup co trzeba jak odłożysz, a Ona odpłaci Ci z nawiązką
Ale to tylko moje zdanie....
makkus - 2009-12-18, 00:31
Moje pytanie czysto informacyjne, w temacie BMW jestem dopiero od niecałego pół roku, (wcześniej tylko opel... Manta i pochodne) zawsze jeździłem na Koni, a zauważyłem że... do e30 coś jest baaaaaardzo mało, a nowe nie wchodza w gre z racji użytkowania auta na codzień, mija mi się to z celem
gatun0 - 2009-12-18, 10:13
poszukaj bilstein B6 lub B8
lijo1979 - 2009-12-18, 14:02
Skoro interesuje Cie używanie auta na co dzień to mam inna propozycję.
Kup porządne sprężyny H&R, Weitec itp z małym obniżeniem typu -40 mm - poszukaj na forum co warto.
I do tego zamontuj nowe amorki MTS technik (moim zdaniem najlepsze z najtańszych usportowionych) i będziesz miał fajne zawieszenie które sprawdzi się przy codziennej jeździe zapewniając SPORTOWO USPOSOBIONY KOMFORT
W żadnym wypadku nie kupuj sprężyn MTS Technik, TA-Technix czy też Jamex. Miałem, sprawdziłem - po prostu szit.
Amorki to inna bajka. To są zwykłe amory o skróconym skoku i lekko utwardzone.
B6 czy B6 to amorki z górnej półki na których możesz jeździć nawet na driftach. Pytanie czy do codziennej jazdy potrzebujesz takiego rozwiązania (drogo).
makkus - 2009-12-18, 23:04
bilsteina nie chciałbym na co dzień ... "koni" zawsze można skręcić... rozkręcić... dopasować do potrzeb.
Dobrze wiedzieć z tymi sprężynami bo zastanawiałem się właśnie nad jamexem, poniżej -40schodzić niechcę bo szkoda mi auta.
co do wydumek chińskich
MTS Technik, TA-Technix to jakoś nie mam przekonania, a jak sprawdzają się np. nowe (gazówki rzecz jasna) KYB, czy też SACHS (są też sportowe...) lub BOGE
Słyszałem także, że BMK'a najlepiej się prowadzi jak tył jest miękki, a nie sztywny...
Stammek86 - 2009-12-18, 23:13
co do amorow to TaT mozesz smialo kupować bo za ta kase to nic lepszego nie znajdziesz,duzo znajomych ma i wszyscy zadowoleni.
Ale jak masz kase to ja bym kupowal b6/b8,sam takie mam i jest rewelka
lijo1979 - 2009-12-19, 14:38
Ja ma u siebie springi H&R i amorki MTS Technik i jestem zaje....ście zadowolony.
Co do amorów BODGE czy KYB to nie mogę się wypowiadać bo nie mam doświadczenia ale mogę Ci powiedzieć ze 1000% pewnością, że jak założysz skrócone springi i standardowy amortyzator to po ok 5 do 10 tys km będziesz mógł amorki wywalić na śmietnik.
Niestety obniżone sprężyny muszą mieć amortyzator o skróconym skoku i tego nie przeskoczysz.
Ja niestety doświadczyłem tego na sobie co oczywiście wiązało się z wymianą amorów i kosztami wymiany.
Także jak już coś to PORZĄDNE sprężyny i "usportowione" amorki od MTS.
TA-Technix nie znam wiec się nie wypowiadam, ale skoro komplet na oś TA jest tańszy od MTS ok 50-70 zł to coś w tym jest.
"Słyszałem także, że BMK'a najlepiej się prowadzi jak tył jest miękki, a nie sztywny... "
Ja Ci powiem że u mnie w Touringu nie do końca mi się podobało jak mi tył "pływał" ponieważ przy większych prędkościach i gwałtownych manewrach "miękkość" z tyłu może powodować większą nieprzewidywalność auta. Ale to jest tylko moje zdanie i moto-sportowcem nie jestem
Just BMW lover
makkus - 2009-12-19, 23:04
| lijo1979 napisa³/a: | | Niestety obniżone sprężyny muszÄ… mieć amortyzator o skróconym skoku i tego nie przeskoczysz. |
ojj nie do końca do max. -40 dobry seryjny amortyzator wytrzymuje (sprawdzone w innej marce auta, zawsze można trafić na np. nowy ale wadliwy, ale o pechu nie ma co rozmawiać...)
tak czy inaczej wielkie dzięki za rady, przynajmniej mam już jakiś obraz poglądowy w co się ubrać, żeby było ok... cena MTS'ów nie jest duża, więc na próbe chyba jednak się skusze... tylko springi zostało mi znaleźć
[ Dodano: 2009-12-20, 12:17 ]
a tak z innej beczki jeszcze... co powiecie o firmie FK
http://moto.allegro.pl/it...40_6cyl_fk.html
lijo1979 - 2009-12-21, 09:17
FK to jest chyba porzÄ…dna firma.
Poszperaj na forum ale wydaje mi się że warto je zakupić.
Tu jest kompendium springów do E30
http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=26847
P.S.
Jak już ubierzesz autko to dokończ wątek co założyłeś jak się sprawuje bo zrobiło się z Twojego wątku małe podsumowanie tematu zawieszenia
Na bank się komuś przyda jak użyje szukacza
Pozdro
makkus - 2010-01-25, 22:11
a więc jest tak,
komplet MTS beekma dostała, sprężyny nadal są seryjne (jedna tylna ma pęknięty zwój, więc w niedługim czasie dojdą sprężyny najprawdopodobniej FK lub oryginalny M technik,
wrażenia sa takie, że nareszcie się prowadzi, na seryjnych sprężynach stoi tak jak stała, nie widać po niej, żeby coś było niżej (chociaż amorki są na oko krótsze o jakieś 5cm, wrzucę fotkę jak znajdę chwilę) jest sztywna co jest odczuwalne i to od razu. Jeśli ktoś użytkuje autko na co dzień to polecam taki zestaw. Z trwałością to się okaże jak będzie, na razie trzeba jeździć.
Pozdrawiam
|
|