BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zimowa przerwa dla silnika

dzidzia24 - 2009-12-23, 23:43
Temat postu: Zimowa przerwa dla silnika
Witam.Mam pytanie.Nie zamierzam swojej e36 wypuszczać na ŚNIEG w tą zimę.
Wiem że auto nie używane także się niszczy(niektórzy twierdzą że nawet bardziej).Więc co będzie lepsze dla silnika.Odpalenie go dopiero po zimie czy np. krótkie odpalania np: co dwa tygodnie? Co grozi dla silnika nieodpalanego przez np. dwa miesiące?

makkus - 2009-12-23, 23:52

dzidzia24 napisa³/a:
Więc co będzie lepsze dla silnika.Odpalenie go dopiero po zimie czy np. krótkie odpalania np: co dwa tygodnie?
dzidzia24 napisa³/a:
Co grozi dla silnika nieodpalanego przez np. dwa miesiÄ…ce?

są dwie szkoły, jedna z nich to...
- zagrzać porządnie motor, zamknąć paliwo, zaopatrzyć się w olej w sprayu do konserwacji broni, dostać się do przepustnicy (otworzyć na maxa) i porządnie dorypać olejem (kręcąc rozrusznikiem) tak zakonserwowany silnik może bez obaw pozostać nie odpalany przez nie jedną zime z rzędu.

-przepalać silnik tylko do pełnego zagrzania (krótkotrwałe przepalanki tylko szkodzą, z racji wytrącanej się pary wodnej, która zostaje uwięziona w cylindrach)

dzidzia24 - 2009-12-24, 00:09

makkus napisa³/a:
przepalać silnik tylko do pełnego zagrzania

Rozumiem że naljlepiej to robić gdy silnik jest obciążony czyli podczas jazdy, gdyż dłuższa praca silnika na biegu jałowym jest nie zdrowa dla samego silnika,tylko że wtedy trzeba wyjechać z garażu i polatać po "ŚNIEGU" :maruda:
Pierwsza metoda jest trochÄ™ zbyt skomplikowana ;/

waldziu22 - 2009-12-24, 18:24

nie wlewaj do silnika zadnych wynalaskow konserwujacych, nie wiesz co zrobiÄ…jak sie dostanÄ… do oleju... i do uszczelek.. nie ma idealnego sposobu na przezimowanie, chyba ze masz ocieplany garaz.. czasem lepiej nalas oleju silnikowego w otwory po swiecach, co jakis czas kontrolowac...:D nie popsujesz, i przepalac nie trzeba,... znie zapomnij doladowywac Akumulatora mroz mu szkodzi...
bujonik - 2009-12-24, 18:37

a mozna wiedzieć z jakiego powodu chcesz "uśpić" ja na okres zimowy:)??
dzidzia24 - 2009-12-24, 21:49

Po pierwsze to mam drugie auto(typowy robol)Po drugie szkoda mi ją na sól wystawiać ,po trzecie po co kupować zimówki(dodatkowy koszt),po czwarte -mniejsze prawdopodobieństwo że gdzieś przypier...lę(wiadomo fantazja i emocje czasem poniosą tymbardziej jak warunki temu sprzyjają)Po piąte mam garaż(pusty)Po szóste -stoi bardzo nisko także i tak nie było by jazdy po zaśnieżonych drogach itd. itd....
bujonik - 2009-12-24, 22:08

tak tylko ciekawy byłem :) najgorsze jest obniżenie tez moja b.nisko stoi i jak padał śnieg to zdarzało się że zbierałem zderzakiem...trzeba zakładać gwinta :)
KwitoE30 - 2009-12-24, 23:16

istnieje tez szkoła zalewania silnika pod samiutenki korek olejem, gdy chcesz odpalic,spuszczasz,zalewasz odpowiednią ilosc i jezdzisz :)