| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Zimowa przerwa dla silnika
dzidzia24 - 2009-12-23, 23:43 Temat postu: Zimowa przerwa dla silnika Witam.Mam pytanie.Nie zamierzam swojej e36 wypuszczać na ŚNIEG w tą zimę.
Wiem że auto nie używane także się niszczy(niektórzy twierdzą że nawet bardziej).Więc co będzie lepsze dla silnika.Odpalenie go dopiero po zimie czy np. krótkie odpalania np: co dwa tygodnie? Co grozi dla silnika nieodpalanego przez np. dwa miesiące?
makkus - 2009-12-23, 23:52
| dzidzia24 napisa³/a: | | WiÄ™c co bÄ™dzie lepsze dla silnika.Odpalenie go dopiero po zimie czy np. krótkie odpalania np: co dwa tygodnie? |
| dzidzia24 napisa³/a: | | Co grozi dla silnika nieodpalanego przez np. dwa miesiÄ…ce? |
są dwie szkoły, jedna z nich to...
- zagrzać porządnie motor, zamknąć paliwo, zaopatrzyć się w olej w sprayu do konserwacji broni, dostać się do przepustnicy (otworzyć na maxa) i porządnie dorypać olejem (kręcąc rozrusznikiem) tak zakonserwowany silnik może bez obaw pozostać nie odpalany przez nie jedną zime z rzędu.
-przepalać silnik tylko do pełnego zagrzania (krótkotrwałe przepalanki tylko szkodzą, z racji wytrącanej się pary wodnej, która zostaje uwięziona w cylindrach)
dzidzia24 - 2009-12-24, 00:09
| makkus napisa³/a: | | przepalać silnik tylko do peÅ‚nego zagrzania |
Rozumiem że naljlepiej to robić gdy silnik jest obciążony czyli podczas jazdy, gdyż dłuższa praca silnika na biegu jałowym jest nie zdrowa dla samego silnika,tylko że wtedy trzeba wyjechać z garażu i polatać po "ŚNIEGU"
Pierwsza metoda jest trochÄ™ zbyt skomplikowana
waldziu22 - 2009-12-24, 18:24
nie wlewaj do silnika zadnych wynalaskow konserwujacych, nie wiesz co zrobiÄ…jak sie dostanÄ… do oleju... i do uszczelek.. nie ma idealnego sposobu na przezimowanie, chyba ze masz ocieplany garaz.. czasem lepiej nalas oleju silnikowego w otwory po swiecach, co jakis czas kontrolowac...:D nie popsujesz, i przepalac nie trzeba,... znie zapomnij doladowywac Akumulatora mroz mu szkodzi...
bujonik - 2009-12-24, 18:37
a mozna wiedzieć z jakiego powodu chcesz "uśpić" ja na okres zimowy:)??
dzidzia24 - 2009-12-24, 21:49
Po pierwsze to mam drugie auto(typowy robol)Po drugie szkoda mi ją na sól wystawiać ,po trzecie po co kupować zimówki(dodatkowy koszt),po czwarte -mniejsze prawdopodobieństwo że gdzieś przypier...lę(wiadomo fantazja i emocje czasem poniosą tymbardziej jak warunki temu sprzyjają)Po piąte mam garaż(pusty)Po szóste -stoi bardzo nisko także i tak nie było by jazdy po zaśnieżonych drogach itd. itd....
bujonik - 2009-12-24, 22:08
tak tylko ciekawy byłem najgorsze jest obniżenie tez moja b.nisko stoi i jak padał śnieg to zdarzało się że zbierałem zderzakiem...trzeba zakładać gwinta
KwitoE30 - 2009-12-24, 23:16
istnieje tez szkoła zalewania silnika pod samiutenki korek olejem, gdy chcesz odpalic,spuszczasz,zalewasz odpowiednią ilosc i jezdzisz
|
|