| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [e30]kłopoty z zegarami, wariacje
makkus - 2009-12-23, 23:44 Temat postu: [e30]kłopoty z zegarami, wariacje otóż mam problem...
wskaźnik poziomu paliwa od jakiegoś czasu zgłupiał...wskazówka lata jak chce, (wymieniałem zegar ale bez zmian)...
z braku czasu już nie szukałem przyczyny, tak jeździłem, ale dzisiaj znowu coś zdechło... prędkościomierz w czasie jazdy staje, spada do zera....stoi w miejscu etc...
w dodatq wskaźnik chwilowego spalania (w czasie gdy prędkościomierz świruje) pokazuje wartości od połowy w prawą stroną, a nie w lewą...
co mogło się posypać? gdzie szukać winny?
Piotrek325 - 2009-12-24, 01:24
sprawdź czujniki.
Skoro wymieniłeś zegary to być może czujniki prędkości i ilości paliwa sa w szoku.
czujnik prędkości obrotowej kół znajduje się w tylnym dyferencjale, a czujnik ilości paliwa w baku, znajduje się:
a) w pompie
b) w osobnej przegrodzie
c) tu i tu
zależnie od wersji
makkus - 2009-12-24, 09:32
dzięki, po świętach muszę tam zaglądnąć
waldziu22 - 2009-12-24, 11:26
mialem podobny problem i innych autach i poprostu sam zegar był luzno zamocowany, i słabo prad dochodził...i swirowaly, polecam sciagnac poprawic srubeczki i bedzie działac..
[ Dodano: 2009-12-24, 11:27 ]
podokercaj na tej tasnie z tylu licznika...
bujonik - 2009-12-24, 11:50
tak jak napisał kolega wyżej na 100% coś z podłączeniem jest nie tak... miałem tak u siebie i okazało się że zatrzask w kostce ułamałem jak zakładałem alu ramki w zegarach.
center - 2009-12-25, 14:07
sprawdź zegary, sprawdź akumulatorki itd
najlepiej wszystkie połączenia elektr poczyść popsikaj, powodzenia, daj znać jak poszło
poli - 2009-12-25, 16:54
podepnę się do tematu... u mnie z kolei jest coś takiego, że jak silnik się zagrzeje to częściowo nie pokazuje tego co jest na wyświetlaczu cyfrowym licznika (zanikają niektóre kreski cyfr przebiegu) albo zaczyna mrugać przebieg, w pewnym momencie nawet znika - raz tak, raz tak
moje pytanie co może być nie tak?
center - 2009-12-25, 18:08
konkurencyjne forum ale naprawa trafia bez pudła:
http://www.bmw-sport.pl/v...t=13751&start=0
Domier - 2009-12-25, 18:13
Mialem podobny problem: predkosciomierz zdechl, ekonomizer wariowal. Okazalo sie ze bezpiecznik strzelil. Po wymianie wszystko wrocilo do normy tak wiec sprawdz bo tez najpierw sprawdzalem wszystkie podlaczenia i juz mialem drugie zegary wsadzac...
poli - 2009-12-25, 21:14
center, dzięki wielkie
makkus - 2009-12-27, 21:50
a więc tak, wymieniłem bezpiecznik (7,5A) [drugi od lewej w pierwszym rzędzie od kolektora ssącego]- nie wiem póki co do czego on jest, może doradzicie.
Po wymianie nic się nie zmieniło, raz działa, raz nie...
a po co są akumulatorki pod zegarami? nurtuje mnie to... to ma być coś w rodzaju stabilizatora napięcia? bo takowego nigdzie nie znalazłem, a... falujący wskaźnik paliwa na to by może wskazywał, rezerwa normalnie się zapala, także wsio jest podpięte
center - 2009-12-29, 18:14
co do bezpieczników to poszukaj, chociażby u nas w "niezbędniku technicznym"
co do akumulatorków to również patrz punkt 1, wpisz w szukajkę i wyjdzie Ci wszystko
pozdrawiam
|
|