| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - zamek drzwi lewy tył e36
rogaś318 - 2009-12-26, 23:53 Temat postu: zamek drzwi lewy tył e36 Czesc!
Słuchajcie potrzebuje pomocy!
Dzis chcialem zamknąc samochód normalnie jak zwykle pilotem i zamknely sie wszystkie drzwi z wyjatkiem lewych tylnych. po drugiej probie tez sie nie zamknely ani po kolejnych. gdy chcialem zamknac je recznie przez wcisniecie tego "grzybka" tez sie nie dalo a grzybek jakby na sprezynie podnosil sie do gory nie zaleznie czy drzwi byly otwarte czy zamkniete. co to moze byc? w jaki sposób mozna to naprawic?
I jak sie zdejmuje boczek drzwi tylnych w e36? nigdy tego jeszcze nie robilem i nie chce czegos popsuc.
dodam tylko ze centralny zamek jest fabryczny.
pomozecie?
Dziekuje z gory!
jutro zamierzam sie za to zabierac wiec kazda podpowiedz bedzie przydatna!
bujonik - 2009-12-27, 10:39
czemu rygielek nie chce wskaczyć nie wiem ale jak boczek ściągnąć wiem gdyż to robiłem:)
a wię;
1.ściągasz plastikową ramkę klamki , trzyma sie ona na wcisk ( na takie wsuwki) musisz ją przesunąć w strone tylnych siedzeń i spadnie.
2. przy rączce drzwi są malutkie zaślepki ,musisz je czymś podważyć i wyjdą trzymają się także na wcisk, pod nimi są 2 śrubki typu TORX.( oczywiście musisz je odkrecić)
3. boczek juz trzyma się tylko na spinkach, weż srubokręt płaski i delikatnie od dołu drzwi ( najlepiej od strony tej co sie otwieraja) podważ boczek i dynamicznie szarpnij tyk by spinka wyskoczyła z mocowania, ( pewnie kilka spinek popęka koszt szt na allegro 1zł)
reszta spinek puści łatwiej to tyle:)
ahaa pamietaj żeby odkrecic rygielek drzwi ten który u Ciebie nie chce się schować, zostanie sam pręcik, i gdy juz wszystkie spiki puszczą boczek ściagasz unosząc go do góry...:)
Jasiek1 - 2009-12-27, 12:31
U mnie ten sam problem wystepuje w drzwiach tylnich prawych. Czasami otwiera sie i zamyka bez problemu, czasami trzeba kilka razy zamknać i otworzyc i w końcu za którymś razem zaskoczy i zamknie się. Czasami jak to nie pomaga trzeba recznie wcisnąć guzik i zamknąć drzwi. Niekiedy również zdarza się sytuacja opisana powyżej, że guziczek sprężynuje. Wtedy musze ponownie otworzyc samochód z klucza, tylne drzwi zamknąć ręcznie a pozostałe 3 sztuki zamknąć juz normalnie kluczem Boczek zdejmowałem, wtyczki sprawdzałem, zamek przesmarowałem i nic nie pomogło. Całe szczęście zazwyczaj działa poprawie lub zamyka za 3 razem.
rogaś318 - 2009-12-27, 12:35
dzieki. zaryzykowalem i zrobilem to przed twoja odpowiedzia.:D
udalo sie. robilem wlasnie tak jak napisales.
a odnosnie samego zamka to sie samo naprawilo. poniewaz nie moglem wyjac zamka to doszedlem do wniosku ze nie uda mi sie tego zrobic. potem podlaczylem znowu kostke sprobowalem zamknac samochod i zaczelo dzialac. grzybek tez sie teraz zachowuje tak jak powiniem. kostke popsikalem wd40 wszystkie elementy zamka pokrylem smarem w spraju i jak narazie dziala jak trzeba. nie mam pojecia co sie tam porobilo ale mysle ze cos moglo sie po prostu zasniedziec i byly duze opory i sie w koncu zablokowalo. jak szarpalem zamkiem to sie moze cos poluzowalo i zaczelo dzialac..
zobaczym tylko jak dlugo jeszcze bedzie to pracowac.
dzieki za pomoc i pozdrawiam!
kuba
|
|