| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - szpilki głowicy
bąku - 2009-12-29, 06:02 Temat postu: szpilki głowicy Panowie mam pytanie: zdjąłem głowice przykręcona była śrubami starego typu, czylli z łbami sześciokątnymi. Kupiłem nowe szpilki jak Bóg przykazał, z tym że te już są z łbami typu torx i sedno sprawy jest taki że książka podaje tak:
dokręcić śruby głowicy momentem 40Nm i w drugim etapie 60Nm a dla silników po 87 z łbami typu torx dokrecić 30Nm, drugi etap 90stopni i 3 etap ponownie o 90stopni.
Do którego schematu mam się zastosować silnik M20B27 z kwietnia 1986
Artur C. - 2009-12-29, 10:14
Do schematu dla nowego rodzaju śrub ( torx).
Nie zapomnij pozakładać podkładek ze starych śrub bo nowe bez podkładek zapadną się w głowicę.
Kilka poprawek po takich wpadkach mechaniorów miałem.
bÄ…ku - 2009-12-29, 10:38
| Cytat: | Do schematu dla nowego rodzaju śrub ( torx).
Nie zapomnij pozakładać podkładek ze starych śrub bo nowe bez podkładek zapadną się w głowicę.
Kilka poprawek po takich wpadkach mechaniorów miałem. |
Dzięki za odpowiedź, spoko podkładki są naszykowane
MARAS - 2009-12-30, 00:37
jak zakłądasz śrubu z łebm typu Torx to stosujesz się do zaleceń dla tych śrub czyli dokręcasz 30Nm i potem 2x po 90stopni... pomiedzy etapami zrób po 15 minut przerwy na ułożenie...
Radzę z doswiadczenia sprawdzić czy nic nie zalega w otworach w bloku na śruby głowicy... czesto są tam resztki oleju, płynu chłodniczego albo kawałek uszczelki... oczyścić dmuchnąć powietrzem z kompresora, a na gwint każdej szpilki przed wkreceniem ze dwie kropelki oleju.
Stammek86 - 2009-12-30, 01:34
| MARAS napisa³/a: | | RadzÄ™ z doswiadczenia sprawdzić czy nic nie zalega w otworach w bloku na Å›ruby gÅ‚owicy... czesto sÄ… tam resztki oleju, pÅ‚ynu chÅ‚odniczego albo kawaÅ‚ek uszczelki |
dokladnie tak jak pisze Maras.a resztki oleju/plynu mozesz z otworów wyssać jakś strzykawką czy czyms podobnym.
bÄ…ku - 2009-12-30, 10:40
dzięki panowie za dobre rady ale to wszystko wiem także jeszcze raz dzięki. A co do wysysania oleju z otworów z bloku, to zazwyczaj wkładam tam poprostu waciki do uszu i git
MAJSU - 2009-12-30, 10:48
P.S. Nie szpilki a śruby.
|
|