| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Przepływomierz - czy jeszcze coś z tego będzię?
$PREZES$ - 2010-01-14, 15:22 Temat postu: Przepływomierz - czy jeszcze coś z tego będzię? Witam. Od jakiegoś czasu walczę z ciężkim odpalaniem i nierówną pracą na biegu jałowym a także zadławieniu po przegazowaniu (po przegazowaniu obroty spadają do 500rpm i po jakimś czasie wracają na prawidłowe).
Postanowiłem otworzyć przepływomierz, chodzi mi dokładnie o miejsce gdzie znajduję się sprężyna od klapki. I zauważyłem że ktoś tam nieźle wcześniej grzebał, jest zaznaczonych kilka miejsc, wnioskuje że wcześniejsze położenia klapki
Teraz moje pytanie czy ktoś z Was bawił się już naciągiem tej sprężyny??
Dodam że kiedy troszkę bardziej poluzuje pracuje może troszkę lepiej, czyli dostaje więcej paliwa ale w tedy klapka nie jest całkowicie zamknięta na wyłączonym silniku, czy tak powinno być??
Wydaje mi się że powinna być całkowicie zamknięta, z tego co patrze na allegro to każda jest waśnie w pozycji max zamkniętej.
Planuje zakup używanej, i chcę aby nawet ta śruba była zaślepiona to by oznaczało że jeszcze nikt w niej nie grzebał
Zmisio - 2010-01-14, 21:59
Tak klapka powinna być całkowicie zamknieta gdy siknik nie chodzi.
Jesli wszystko bylo OK i nagle stalo sie źle to bardziej prawdopodobne ze potenciometr sie przetarl niz ze cos sie przestawilo a w takim wypadku nic z przeplywki juz nie bedzie.
Gepard - 2010-01-14, 22:49
kilka juz w zyciu zregenerowalem da sie wszystko z tym zrobic bo budowa przypomina cep ogolnie analizator spalin jest przydatny ale na sluch regulacja tez daje rade.
--==maly==-- - 2010-01-14, 23:41
Dokładnie z przepływką w e30 można sobie poradzić ale trzeba wiedzieć co i jak.
$PREZES$ - 2010-01-15, 15:12
A jakie będą objawy uszkodzonego czujnika temperatury zasysanego powietrza który znajduję się właśnie w przepływce??
Zmisio - 2010-01-15, 16:11
No moje oko wieksze spalanie, ciezkie odpalanie, moze dlawienie sie.
Gepard - 2010-01-15, 16:16
A na moje zadne nie spotkalem sie by cos sie dzialo nawet jak byl polamany od strzalow gazu
Jasiek1 - 2010-01-15, 19:50
U mnie w przepływce po uszkodzeniu tego czujnika samochód tragicznie sie zalewał, walił max dawke paliwa. A poza tym zgadzam sie z kolega Gepardem, że przepływką mozna sie bawić, kręcić i ustawiać jak się chce. Bardzo proste urządzenie i nie ma co się go bać.
Zmisio - 2010-01-17, 16:11
Mozna sie bawic jasne. O ile potenciometr jest sprawny, jeśli wytarty to zadne cudowanie nie pomoze.
Yabi - 2010-01-17, 22:50
Zmisio, jak potencjometr wytarty to pomoże obnizenie płytki ze skalą o jakieś 1,5mm tak by ta blaszka co ślizga miała nowe nie wytarte miejsce. http://www.audi80.pl/80-b...rza-vt13338.htm
Zmisio - 2010-01-18, 00:17
Tak. tylko ze wtedy silnik bedzie dostawal zla mieszanke (no troszeczke zmieniona) a "dziura" i tak nie zniknie i w pewnej pozycji pedalu gazu autko bedzie "zdychac".
sasek80 - 2010-01-21, 22:40
Witam, ja tez mam problem z orotami, tylko ze u mnie po odpaleniu trzyma sie 2000tys i nie spada (tak jest na gazie), na benzynie znow jest tak ze faluje ponizej 900set. Co to moze być pomuzcie
|
|