| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [E30] problem ładowania
marcinek84 - 2010-01-23, 10:51 Temat postu: [E30] problem ładowania Witam
chciałem podzielic się swoimi obserwacjami i jednocześnie zapytac fachowców czy to normalne.
W mojej E30 po swapie na m20b25 ostatnio borykałem się z brakiem ładowania. W sumie samo znikło, bo auto stoi w garażu, a tuż po przekładce ładowanie było, a że między czasie modziłem coś z zegarami, tutaj znalazło się sedno problemu.
Mam pytanie, co wspólnego z ładowaniem ma kontrolka akumulatora??
w końcu to tylko wskaźnik, jednak u mnie, bo zmieniałem zegary i brakło jednej żarówki więc wyjąłem tą od AKU. Odpalam auto, na wolnych brak ładowania ( w granicach 12v ). zacząłem szukac przyczyny, przewody, regulator napięcia, w końcu przyszła kolej na wymiane alternatora, nic nie pomagało.
Pokusiłem się na włożenie żarówki w zegary, ładowanie wróciło, na wolnych ok 14-14,5v.
Wyjmuje żarówkę z zegarów, dalej 12v, sprawdziłem,żeby się nie okazało, że to zbieg okoliczności.
Panowie, nie jestem elektrykiem, ale według mnie ta kontrolka nie powinna miec z tym nic wspólnego. Albo coś mam z wiązką, albo niewiem, ale ta żarówka zamyka jakiś obwód i sprawia, że ładowanie wraca do normy. Może ktoś bedzie miał kiedys podobny kłopot, to mu ten post coś ułatwi. Ja mam zamiar sprawdzic czy tak samo jest w innej e30.
POZDRO
Artur C. - 2010-01-23, 11:07
Masz sprawną wiązkę.
W jednych autach niema nic wspólnego a u Ciebie jak widać żarówka musi być aby alternator ładował - w japońcach są nawet alternatory z zamienionymi biegunami mimo że minus jest normalnie na karoserii - alternator jest wtedy odizolowany od silnika.
kamil.k - 2010-01-23, 12:16
żarówka zamyka układ wzbudzenia i ladowanie pojawi sie dopiero po przekroczeniu pewnych obrotów(chyba ponad 3tys) aż alternator sie sam wzbudzi.też się na tym przejechałem jak kiedys wyjąłem zegary i pojezdziłem bez nich dwa dni po miescie
oczywiscie nie można tez chyba wsadzac żarowki innej mocy
marcinek84 - 2010-01-23, 13:06
kamil masz na myśli to,że jak żarówki nie bedzie w zegarach i przekrocze te 3tys to ładowanie ruszy?
artur napisałeś, ze kwestia masy, że zamienione bieguny, jeśli chodzi o mase to przyłączałem ddatkową do alternatora, sprawdzałem też napięcie zaraz na wyjściu z alternatora i nie było ładowania, chyba że niebardzo Cię zrozumiałem.
rajoo - 2010-01-23, 13:46
wg mnie kontrolka robi tu na pewno jako zamkniecie obwodu bo u mnie po wyciągnięciu deski przejechałem z punktu A do B i aku był kaput
Rafibeemwu - 2010-01-26, 09:57
U mnie po wyciągnięciu zegarów tez nie było ładowania przy odpalaniu. Po przegazowaniu ładowanie wracało. Po włożeniu zegarów wszystko wróciło do normy. Pozdro
|
|