BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Pomocy.Silnik gaśnie podczas jazdy.

SlawekCh - 2010-01-23, 19:01
Temat postu: Pomocy.Silnik gaśnie podczas jazdy.
Więc zaczęło się dziać przed wczoraj.Wracając do domu przygazowałem troszkę na 3 biegu prawie do odcinki.Auto szło jak powinno ale gdy puściłem pedał gazu i wrzuciłem na luz obroty gwałtownie spadły i silnik zgasł.Zapaliłem go ponownie ale po ponownym wrzuceniu na luz silnik ponownie zgasł.Po porannym odpaleniu było podobnie.Na zimnym silniku ok ale po chwili jak silnik się troszkę rozgrzał to dodałem trochę gazu tak do ok 2000tys obrotów i puściłem gaz auto zdechło.I jest tak teraz cały czas.Gdy tylko podczas jazdy puszczam gaz auto często zdycha.Auto po odpaleniu trzymało zawsze ok 900 obrotów teraz trzyma ok 1200.Czasami zafaluje i skacze od ok 700 do 1500 i jak spadnie niżej to zdycha.Podczas jazdy auto często szarpie tak jak by się dusiło.Przepływka i silnik krokowy są sprawdzone i są sprawne.Silnik 1.8 m40 e36 rok 92.Proszę o szybką pomoc.Pozdrawiam
318Albert - 2010-01-23, 19:19

Ja też tak mam czasami po długiej jeździe albo ostrym pałowaniu jak silnik jest dłuższy czas ciepły. Nie wiem co jest przyczyną dlatego niedługo będę wkładać M30 :D
SlawekCh - 2010-01-24, 19:12

Więc dziś patrzałem na dolot i nie znalazłem żadnej dziury pęknięcia czy czegoś podobnego.Ale gdy sprawdziłem stan oleju to się zdziwiłem że na bagnecie jest jakiś dziwny osad jakby śmietanka.Korek od oleju mogłem odkręcić dopiero po rozgrzaniu silnika i tam również się znalazła śmietanka.Spojrzałem również w chłodnice i było troszkę mniej płynu niż ostatnio.Ale nie zauważyłem żadnych pływających plam...No i dalej niestety się auto wyłącza.
318Albert - 2010-01-24, 19:16

UUuuuuuuuu czyżby uszczelka ??
shuvit - 2010-01-24, 20:56

smietanka na bagnecie nie zawsze oznacza uszczelkę. W zimę a tymbardziej w takie mrozy, na krótkich odcinkach drogi silnik zwyczajnie sie moze nie dogrzać i stad smietanka. Przegon auto na kilkudziesięciu km, niech sie dobrze silnik nagrzeje i jak osad nie zniknie pod korkiem i bagnecie to wtedy pomyslec mozna ze to uszczelka. co do falujących obrotów, odepnij sonde L i zobacz wtedy. Auto powinno sie ustawić w ''trybie serwisowym'' i brać uśrednione wartości z komputera.
SlawekCh - 2010-01-25, 22:28

Postaram się zrobić jak kolega napisał ale jak mrozy trochę puszczą bo nie mam dostępu do grzanego garażu...a na powietrzu to trochę piździ.