BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - JAKIE POWINNO BYĆ ĆISNIENIE W CYLINDRACH IS?

piotrbmw4 - 2010-01-26, 15:59
Temat postu: JAKIE POWINNO BYĆ ĆISNIENIE W CYLINDRACH IS?
witam mam bmw e36 is bylem dzis z ciekawosci zmierzyc cisnienie w cylindrach i podeszedl mechanik z jakims zegarem wykreca swiece i karze mi tak jakby odpalic pojawia sie 15 pytam sie dobrze a on zobaczymy dalej no to kolejny 14,5 3-15 4-15 i mowie i jak a on do mnie lepiej niz fabryka powiedza\ial ze sporym zdziwieniem oraz zaklopotaniem heehee ucieszony przyjechalem do domu patrze na dane techniczne a tu pisze ze powinno byc 10 wiec nie wiem czy mnie zrobil w h.....czy co????

[ Dodano: 2010-01-26, 16:16 ]
oraz jaka jest róznica miedzy sprawdzaniem kompresji na zimnym i cieplym silniku oraz wykrecania wszystkich swiec lub 2???

MARAS - 2010-01-26, 22:52

14-15 atmosfer... taka kompresja powinna być i to wynik bardzo dobry
Nie jakiÅ› tam zegar tylko manometr.
Ciśnienie mierzy się na silniku rozgrzanym temp. co najmniej 80 stopni celcjusza na zimnym to się w dieslach mierzy.
Świece powinny być wykręcone wszystkie by podczas pomiaru zminimalizowac opory podczs kręcenia rozrusznikiem.
Przepustniaca podczas poemiaru otwarta całkowicie (maksymalnie) lub pedał przyspieszenia (gazu) wciśnięty do oporu.
Powinien być wyjęty przekaźnik pompy paliwa by do cylindrów nie było wtryskiwane paliwo bo po co, po pierwsze może zafałszować (podwyższyć) wyniki pomiaru po drugie zostanei wydmuchane do wydechu i spłynie do katalizatora co nie jest wskazane i może go uszkodzić a w skrajnych wypadkach dojść do eksplozji niespalonego paliwa w wydechu i rozerwać katalizator bądź tłumik zwłąszcza gdy nie jest już w najlepszej kondycji naruszony wieloletnią korozją.
Dlatego moge podejrzewać, że skoro pytasz to nie zostało to przprowadzone jak powinno stąd taki wynik lub silnik jest w naprawdę dobrej kondycji.
A liczba 10 z danych technicznych o jakich napisałeś dla silnika m42b18 czyli IS'a to nie wartość kompresji dla tego silnika tylko stopnień sprężania i są to dwa różne pojęcia.

Vindevil - 2010-01-27, 16:21

MARAS napisa³/a:
14-15 atmosfer
to raczej trochę dużo.
honzik1976 - 2010-01-27, 16:41

cześć
podłączając się do tematu , ile powinno być w m20b25 ?

dzięki z góry za info i pozdrawiam
:beer:

alexil - 2010-01-27, 16:59

honzik1976 napisa³/a:
podłączając się do tematu , ile powinno być w m20b25

Zdrowe M20 powinno mieć w okolicach 13 atmosfer.

Vindevil - 2010-01-27, 18:06

Normalne ciśnienie to 10-11. Więcej wcale nie znaczy lepiej!
baluciak - 2010-01-27, 18:08

a zdrowe m30b35 dzieki a odp
rajoo - 2010-01-27, 19:34

mój e30 is miał 12.5-13 a jak dowiodły próby drogowe więcej nie znaczy lepiej (w konfrontacji z is-em o wyższej kompresji)

wiec nie ma się co cieszyć :jupi: ani zbytnio łamać :<

ważniejsze jest to by było w miarę po równo na każdym :!:

alexil - 2010-01-27, 21:11

Vindevil napisa³/a:
Normalne ciśnienie to 10-11. Więcej wcale nie znaczy lepiej

10 atmosfer w m20 to juz padlina-w serii było chyba coś ok 12.5.
Moje m20 przed remontem głowicy i z nieszczelnymi zaworami miało ok 10,5....

Vindevil - 2010-01-28, 14:04

Tu dla m40:

a tu dla m20:

piotrbmw4 - 2010-01-28, 21:09

czemu wiecej nie znaczy lepiej???kiedys byłem zagorzalym motocyklista i kumpel mial yamache z taka komprecha ze sie w pale nie miesci nie dosc ze bral inne takie same lub podobne modele to jeszcze mial sile A wiadomo ze czym wieksza predkosc to tym wieksze opory powietrza które spowalniaja i to znacznie pojazd wiec logiczne im wieksza moc tym pojazd ma latwiej przezwyciezyc opory powietrza
alexil - 2010-01-28, 21:14

piotrbmw4 napisa³/a:
A wiadomo ze czym wieksza predkosc to tym wieksze opory powietrza które spowalniaja i to znacznie pojazd wiec logiczne im wieksza moc tym pojazd ma latwiej przezwyciezyc opory powietrza

Masz rację ale moc silnika nie zależy tylko od ciśnienia sprężania.

piotrbmw4 - 2010-01-28, 22:43

to takze prawda ale jezeli kompresja jest ok to znaczy ze silnik miewa sie w dobrym stanie prawda?przecierz z uszkodzonymi wewnetrznymi elementami nie bedzie dobrego sprezania
Szajbaa - 2010-01-29, 10:21

piotrbmw4,
tak kompresja m oze byc jednym z wyznaczników stanu,

mialem zdrowe b20 i mialo wszedzie do 12

z kolei inny silnik ktory dzialal normalnie i lekko powyzej 10

zas trup 1-12....6-7.5

mowa o m20

11-12 to jest zdrowe m20 po nizej 10 to juz slabizna...

w is'ie mialem okolice 14 w e30

piotrbmw4 - 2010-01-29, 13:28

tak po tym co sie naczytalem i po tym co niektorzy pisali na forum zastanawiem sie ilu z nas mialo dokladnie tak jak to powinno byc przeprowadzane cisnienie w cylindrach???cos mi sie wydaje ze wiekszosc z nas wywalila kase w bloto !! !!
Vindevil - 2010-01-29, 14:31

Praktycznie jest tak. Jeśli wszystko zawiodło , nie masz pojęcia co się dzieje - sprawdzasz kompresję. Wychodzi wtedy szydło z wora. Mało kto robiąc pierwsze podejście do silnika mierzy sprężanie. Ono zawsze prawdę powie, choć nie jednoznaczną co do przyczyn usterki. Wiadomo - pierścionki , gładzie , zawory. Każdą z nich można eliminować przeprowadzając odpowiedni pomiar i podejmować odpowiednią naprawę ( z reguły wymiana silnika ) A co do sprężania jakie jest to : zbyt duże powoduje niepotrzebne naprężenia w układzie korbowym z zbyt małe złą mieszankę i tak w koło. Więc ani jedno ani drugie nie jest pożądane. (szkoła się kłania)
piotrbmw4 - 2010-01-29, 16:14

widocznie mialem hu....o nauczyciela koledzy :D
gosciu - 2010-01-29, 16:35

a jeśli ciśnienie jest ok a mocy nie ma jak w katalogu to co wtedy? Tzn co dalej trzeba sprawdzić żeby dojść do tego dlaczego nastąpił ubytek mocy?
Vindevil - 2010-01-29, 18:31

gosciu napisa³/a:
a jeśli ciśnienie jest ok a mocy nie ma jak w katalogu to co wtedy? Tzn co dalej trzeba sprawdzić żeby dojść do tego dlaczego nastąpił ubytek mocy?

Pozostaje układ zapłonowy , zła mieszanka coś z zasilaniem.

318Albert - 2010-01-29, 19:13

Ja w swoim M40 mam po 12. Jak by ktoś był chętny mogę dokonać pomiaru, bo zamiast jeździć po warsztatach postanowiłem zakupić sobie taki manometr, jeszcze muszę sobie kupić do ciśnienia oleju :)
piotrbmw4 - 2010-01-29, 19:46

kolego 318Albert ile kosztuje taki sprzet????rozumiem ze probe przeprowadzasz na cieplym silniku oraz na wykreconych swiecach??
318Albert - 2010-01-29, 19:49

Tak, a manometr kosztował 64zł tyle zabawy za tak niewiele :D
piotrbmw4 - 2010-01-30, 14:12

MYSLALEM ZE TAKI SPRZET JEST DROZSZY
rajoo - 2010-01-30, 14:26

gosciu napisa³/a:

patrz: elektronika i osprzęt

Vindevil - 2010-01-30, 15:16

318Albert napisa³/a:
kupić do ciśnienia oleju
Może być zwykły manometr z dorobionym przejściem gwintowym z czujnika ciśnienia oleju. Ja tak właśnie zrobiłem.
gosciu - 2010-02-01, 10:18

Układ zapłonowy to rozumiem cewka oraz kable, tak? Czy coś jeszcze? W jaki sposób mogę zobaczyć czy coś jest do wymiany? Czy te części się zużywają i mogą działać np. na 60% swoich możliwości czy jest tak że albo działają i jest w 100% OK, albo nie działają czyli 0% skuteczności?

Co masz na myśli przez 'coś z zasilaniem'? I jak to sprawdzić ?

Zła mieszanka, to chodzi o paliwo czy może o dawkę paliwa i powietrza?

Vindevil napisa³/a:
gosciu napisa³/a:

Pozostaje układ zapłonowy , zła mieszanka coś z zasilaniem.

Vindevil - 2010-02-01, 10:35

Może być tak : przepływomierz źle działa np. źle ustala mieszankę, mniejsze ciśnienie paliwa w magistrali. Źle ustawione zawory.
MARAS - 2010-02-02, 19:28

IS jest czuły nawet na zaburzenia w ukłądzie wydechowym moze katalizator zapchany a moze gdzies przedmuchy są
Sam miałem z tym do czynienia wywaliłem środkowy tłumik wstawiając rurę i kiepsko się wkrecał był słaby i niechętny do współpracy po uporżadkowaniu i wstawieniu wydechu jak być powinno odżył.
Następnymi powodami mogą być
-zużyty wyciągniety łańcuch.
-czujnik położenia przepustnicy
-za małe ciśnienie paliwa
-zapchany filtr paliwa
-zapchany filtr powietrza albo stożek z "z Tesco lub inny No name" i ciągnie ciepłe powietrze z komory silnika
-uszkodzony przepływomierz
-nieszczelna odma
-źle dobrane świece zapłonowe (za zimne lub za gorące)
i pewnie sporo innych rzeczy o których nie będe pisał bo już o tym było....

Szajbaa - 2010-02-02, 21:36

MARAS, siema mam do Ciebie pytanie jestes pierwszą osobą od której słysze że cisnienie mierzy sie na ciepłym silniku, każdy spec czy nie spec twierdził ze na zimnym, ja tez uważam ze mierzy sie na zimnym, na ciepłym metal pracuje układ sie uszczelnia to co to za pomiar bedzie?? mozesz mi to wyjaśnic??
henry - 2010-02-02, 21:51
Temat postu: cisnienie
...Daniel !! ! To ja będę drugą osobą poza Marasem , która twierdzi ,że cisnienie sprężania mierzy się na nagrzanym gorącym silniku . Poza tym ,że w każdej "madrej" książce jest tak napisane , to logika mówi by mierzyc cisnienie sprężania w warunkach pracy silnika , czyli jak ma właściwą temperaturę pracy ..........PZDR....
MARAS - 2010-02-02, 23:22

hmm, Szajba jak sam napisałeś silnik się rozgrzewa metale się rozgrzewają i silnik się według ciebie uszczelnia... żeby wyprowadzić Cię z błedu weź pod uwagę że owszem pierścienie się rozgrzewają i niby powinny ciaśniej pracować no na pierwszy rzut niby ma sens ale nie wziołeś pod uwagę że cylindry też się rozgrzewają blok silnika się rozgrzewa głowica i tak dalej... na potwierdzenie dodam mierzyłeś kiedyś luz zaworowy na zimno i ciepło? ... na zimno dla przykładu w m20 ustawiasz 0,25 a na ciepło jest 0,30... A idąc Twoja logiką powinien się zmiejszyć do powiedzmy 0,20... prawda bo zawory się nagrzały więc teoretycznie powinny ciaśniej chodzić. Niestety w praktyce jest odwrotnie.
Dodam, że nie tylko w silnikach bmw ale w każdym innym gdzie ustawiałem luz zaworowy na zimno na ciepłym silniku luz był zawsze wiekszy. I takie wzmianki znajdziesz w literaturze fachowej.
Dlatego w silnikach benzynowych mierzy się ciśnienie sprężania na gorącym silniku bo włąśnie wtedy w warunkach jego normalnej pracy (nagrzanego) dochodzi do rozszczelnień. I o ile benzyniak na zimno pali bez zająkniecia to na gorąco ma już niższe ciśnienie i traci kompresję i ciężej zapala. Dlaczego a no banalnie benzyna dodatkowo wypłukuje rozrzedzając olej na ściankach cylindrów przez co dochodzi do przedmuchów olej staje się rzadszy i ma zapach benzyny.
Kończac swój wywodzik, jeżeli nadal nie jesteś przekonany i nie dowierzasz mnie i Henry'emu to odsyłam Cię do poczytania na temat budowy oraz napraw silników o zapłonie iskrowym. Przy okazji zmierz w aucie kompresję na zimnym i ciepłym silniku potem wnioski wyciągnij sam.