| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - POLEROWANIE WOSKOWANIE AUTKA NA LATO
piotrbmw4 - 2010-01-28, 22:41 Temat postu: POLEROWANIE WOSKOWANIE AUTKA NA LATO witam tak czytam tematy na temat polerowania i woskowania auta i tak naprawde niczego sie nie dowiedzialem jedni do polerowania polecaja tempo inni g3 a co z woskowaniem po polerce naklada sie jakis wosk?jak tak to jaki bedzie najlepszy? osobiscie stosowalem zawsze tempo i bylo ok ale znajomi lakiernicy stosuja g3 wiec w tym sezonie zastosuje g3 tylko zastanawiam sie czym to polerowac gabka zostawia slady na karoseri Macie jakies ciekawe srodki oraz uzadzenia do polerowania auta???
MAJSU - 2010-01-28, 22:48 Temat postu: Re: POLEROWANIE WOSKOWANIE AUTKA NA LATO
| piotrbmw4 napisa/a: | | witam tak czytam tematy na temat polerowania i woskowania auta i tak naprawde niczego sie nie dowiedzialem jedni do polerowania polecaja tempo inni g3 a co z woskowaniem po polerce naklada sie jakis wosk?jak tak to jaki bedzie najlepszy? osobiscie stosowalem zawsze tempo i bylo ok ale znajomi lakiernicy stosuja g3 wiec w tym sezonie zastosuje g3 tylko zastanawiam sie czym to polerowac gabka zostawia slady na karoseri Macie jakies ciekawe srodki oraz uzadzenia do polerowania auta??? |
Tempo to szit i się do polerowania czajników nadaje. Gąbka zostawia ślady ? Co masz na myśl ?
grzesiekd111 - 2010-01-28, 22:49
polecam paste farecla 3g ,bardzo dobra pasta , do tego gąbka na szlifierke kątową (najlepiej z regulacją obrotów) np. taka https://ssl.allegro.pl/item872716924_bass_tarcza_gabkowa_do_polerki_atrakcyjna_cena.html tylko radzę ostrożnie na wszelkich rantach bo bardzo latwo przetrzeć , no i paste stosuje sie na mokro
Tymon - 2010-01-28, 22:52
piotrbmw4, polecam poczytać TO FORUM:
http://forum.kosmetykaaut.pl/index.php
Tylko poczytaj
KOPALNIA WIEDZY
uki - 2010-01-29, 00:08
Myslę ze warto poczytac i zastosować dobre środki nie koniecznie te najdroższe i najbardziej rozreklamowane.
Tempo nadaje sie do polerowania jakiś starych kondonów coby to wystawić na giełdę i zapomnieć. Jest tyle dobrych srodków za przyzwoitą cenę.
Tak wygląda lakier kilkunastoletni po paru godzinach roboty.
Bloody - 2010-01-29, 00:29
Uki - powiedz jakich środków używałeś?
Czytałem to forum kosmetykaaut i... nic konkretnego się nie dowiedziałem, straszny chaos i bałagan tam pasuje, żadnego tematu "FAQ", podsumowania "co dobre a co złe"... Ogólnie dowiedziałem się, produkty jakich firm są ok, ale już jakie nadadzą się do 27 letniego lakieru nie mam pojęcia...
Podpowiecie coś?
uki - 2010-01-29, 00:48
Wszystko zalezy od tego w jakim stanie jest lakier, napewno dobra maszyna i prę krążków ułatwi sprawę.
Po pierwsze minimum:
http://go4shine.pl/HoW_Glinka_czyszczaca-64.html
http://go4shine.pl/SmartP...erujacy-76.html
http://go4shine.pl/Collin...ax_266ml-3.html
Jesli bedziesz zaintersowany to pisz ze jestes ode mnie mysle ze rabacik bedie ok, jak bys chcial wiecej info tez pisz na mail sklepu
kazik - 2010-01-29, 13:01
| Cytat: | | do tego gąbka na szlifierke kątową (najlepiej z regulacją obrotów) |
Szlifierką to co najwyżej można się pozbyć lakieru. Do polerowania stosuje się tylko i wyłącznie polerki.Polerka od szlifierki rożni się tylko o jakieś 10tys obr/min.
Z past polerskich ja zazwyczaj używam G3, gdy matowie całe auto początkowo auto max potem g3. Do zwykłego odświeżenia lakieru zwłaszcza jeśli ma być to robione ręcznie może być i tempo. W cale nie jest takie złe jak niektórzy piszą-tylko że nie stosuje się go na słońcu i na mokre auto.
piotrbmw4 - 2010-01-29, 13:24
kolega zastosowal gabke na karoserie czrnego golfa niby sie blyszczal ale gdy sie patrzalo na golfa w sloncu i pod kontem widac bylo paski szerokosci tej ze gabki wiec samochod ladnie wygladal ale w cieniu bo na sloncu bardziej przypominal zebre mysle czy czasem do polerki zamiast gabki nie zastosowac np szmateczki z mikrofibry co wy na to??
uki - 2010-01-29, 14:31
Jesli recznie to gruba"miesista" fibra bedzie
grzesiekd111 - 2010-01-29, 14:36
| kazik napisa/a: | | Szlifierką to co najwyżej można się pozbyć lakieru. Do polerowania stosuje się tylko i wyłącznie polerki.Polerka od szlifierki rożni się tylko o jakieś 10tys obr/min. | kwestia wprawy , przepolerowałem tak kilka samochodow , w celu odświeżenia lakieru , jak i po malowaniu i bylo super , nie trzeba wcale kupować polerki za kilka stówek żeby raz wypolerowac samochód , trzeba to robić z wyczuciem ,oczywiście jeśli kogoś stac .......
MAJSU - 2010-01-29, 14:44
| piotrbmw4 napisa/a: | | kolega zastosowal gabke na karoserie czrnego golfa niby sie blyszczal ale gdy sie patrzalo na golfa w sloncu i pod kontem widac bylo paski szerokosci tej ze gabki wiec samochod ladnie wygladal ale w cieniu bo na sloncu bardziej przypominal zebre mysle czy czasem do polerki zamiast gabki nie zastosowac np szmateczki z mikrofibry co wy na to?? |
Wina braku doświadczenia kolegi a nie gąbki.
piotrbmw4 - 2010-01-29, 16:12
kolego MAJSU moze to i brak doswiadczenia ale wowczas opisz jak powinno sie postempowac prawidlowo z p0olerowaniem gabka poniewasz same slowo dobrze lub zle nic nie wnosza do tematu
uki - 2010-01-29, 16:38
A co ma napisać?
brak doswiadczenia i tyle. trzeba miec wiedze i doswiadczenie do takich zabaw.
orzel811 - 2010-01-29, 18:02
| grzesiekd111 napisa/a: | kwestia wprawy , przepolerowałem tak kilka samochodow , w celu odświeżenia lakieru , jak i po malowaniu i bylo super , nie trzeba wcale kupować polerki za kilka stówek żeby raz wypolerowac samochód , trzeba to robić z wyczuciem ,oczywiście jeśli kogoś stac ....... |
bardzo interesujące...... a w ilu miejscach lakier przypaliłeś
co do polerki pastą g3 to nie przepadam robić nią ze względu na to że syfi nie miłosiernie- więcej czyszczenia jest po niej niż przed nią.
polecam środki tej firmy- efekty są rewelacyjne.
http://www.meguiars.pl/shop/index.php?cPath=52_55
ogólnie ja nie na tamtym to robię jeszcze na paście 3M Fastkad (biały korek) i mleczko wykańczające (niebieski korek i fioletowy korek) są to produkty którymi robi się polerkę na sucho.
Do fastkada (pasta grubo ścierna) jest gąbka pomarańczowa taka twardsza
Do mleczka wykańczającego jest gąbka (niebieski korek) miękka czarna gofrowata a do mleczka (fioletowy korek)niebieska gofrowata, efekty sa nieziemskie
oczywiście wszystko maszynowo.
pozdro
grzesiekd111 - 2010-01-29, 18:15
| orzel811 napisa/a: | bardzo interesujące...... a w ilu miejscach lakier przypaliłeś | nigdzie , jak juz pisalem szlifierka z regulacją obrotów kolego , czytaj uważnie
piotrbmw4 - 2010-01-29, 19:43
CHYBA SIE NIE ROZUMIEMY!!! po co pisac ze zle zrobil to chyba oczywiste skoro pozostaly slady po gabce na karoseri prawda!!!!wiec zamiast pisac ze to byl brak doswiadczenia o czym kazdy wie to lepiej by bylo napisac co zrobic aby tego nie powtorzyc prawda
uki - 2010-01-30, 00:33
| piotrbmw4 napisa/a: | CHYBA SIE NIE ROZUMIEMY!!! po co pisac ze zle zrobil to chyba oczywiste skoro pozostaly slady po gabce na karoseri prawda!!!!wiec zamiast pisac ze to byl brak doswiadczenia o czym kazdy wie to lepiej by bylo napisac co zrobic aby tego nie powtorzyc prawda |
Zainwestować w wiedzę i sprzęt, albo taniej szybciej oddać w sprawdzone ręce.
piotrbmw4 - 2010-01-30, 14:06
KOLEGO uki takie cos to kazdy moze pisac widze ze sam nie masz pojecia co zrobic aby nie pozostawalo sladow na karoseri po gabce i filozofujesz wiec jezeli nadal chcesz pisac glupoty ktore nic nie wnosza to daruj sobie
Grzesiek - 2010-01-30, 17:49
nie drapcie sie dziewczyny ehehhehe .
co do wiedzy chetnie pomoge, jesli chcesz bym wypolerowal ci ato wal na pv za osobowke biore w granicach 400zł zalezy o stanu auta i koloru. jesLi chodzi o doswiadczenie to chlopaki maja racje nie dowiesz sie wszystkiego z forum. co do smug po gabce to długa sprawa. powstaja one z roznycgh przyczyn, najlepiej usuwa sie je dobrym woskiem ja stosuje SONAX chociaz staram sie nie zostawiac smug . jesli robisz to pierwszy raz i porywasz si ena caLe auto to musisz sie zaopatrzec w cierpliwosc. Przedewszystkim pooklejac wszystkie plastikowe i gumowe elementy zeby pozniej nie tracic czasu na usuwanie pasty z listewek czy uszcelek. pozatym tego procesu nie da sie przyspieszyc, bo lakier musisz wygrzac . Nie za mocno bo przypalisz, ja poleruje farekla G3, gabka BIALA lub rozowa , pozniej woskuje auta SONAXEM i uzywa sie w tym celu gabki czarnej lub szarej. mlodym klijentkom woskuje zawsze szyby wtedy woda splywa i wycieraczki robia swietna robote.
pozdrawiam Grzesiek
kamil.k - 2010-01-30, 18:49
jak ktos nie zwilża gabki to przypali na pewno ale jak nawilży gabke i bedzie pilnował żeby byla wilgotna to tylko szlifierka z 10000obr/min przypali lakier i bedzie miał slady
na youtube jest sporo filmów co i jak sie robi wiec radze przejrzec bo tam wiecej "widac"
Grzesiek - 2010-01-30, 19:24
| kamil.k napisa/a: | | jak ktos nie zwilża gabki to przypali na pewno | nie zgodze sie z tym
Piotrek325 - 2010-01-30, 19:28
ja mam takie pytanie, bo mowicie tu o polerkach, z predkoscia obrotowa 10000 obr/min...
przeciez takich predkosci to nawet wrzeciona tokarek CNC nie osiagaja:D
http://moto.allegro.pl/it...lerka_nowa.html
ona w ruchu mimosordowym ma 6800 co jest i tak nie lada osiagnieciem..
Grzesiek - 2010-01-30, 19:31
nikt nie pisze o polerowaniu z predkoscia 10tys obrotow bo na 1000% gabka wystrzeli heheeh. o polowe mniejsze kolego. a co do predkosci to szlifierka katowa ktora posiadam ma 11tys obrotow
MAJSU - 2010-01-30, 20:03
| Grzesiek napisa/a: | | bo lakier musisz wygrzac |
Eeeee ? Wygrzać lakier przy polerowaniu ? W jakim to celu robisz ?
Grzesiek - 2010-01-30, 22:52
jak nie wygrzejesz lakieru przy polerowaniu to po jakims czasie robi sie matowy i plowieje.
kamil.k - 2010-01-31, 10:47
| Grzesiek napisa/a: | | jak nie wygrzejesz lakieru przy polerowaniu to po jakims czasie robi sie matowy i plowieje. |
a spytam na jakiej zasadzie ma to działać czy to jest tylko twoj wymysł jaka jest temp wygrzewania jak ja mierzysz
zawsze myślałem że to temp powoduje że lakier bedzie robił się matowy i przy polerowaniu najlepiej żeby lakier miał temp otoczenia i dlatego trzeba zwilżac gąbki
a żeby lakier nie robił sie matowy trzeba woskowac przynajmniej ra w miesiącu i tyle.bez tego najlepsza polerka nie pomoże
MAJSU - 2010-01-31, 11:18
| Grzesiek napisa/a: | | ]jak nie wygrzejesz lakieru przy polerowaniu to po jakims czasie robi sie matowy i plowieje. |
Że co ? Kto ci takich głupot nagadał i czym ty ten lakier wygrzewasz ?
| kamil.k napisa/a: | a spytam na jakiej zasadzie ma to działać czy to jest tylko twoj wymysł jaka jest temp wygrzewania jak ja mierzysz
zawsze myślałem że to temp powoduje że lakier bedzie robił się matowy i przy polerowaniu najlepiej żeby lakier miał temp otoczenia i dlatego trzeba zwilżac gąbki
a żeby lakier nie robił sie matowy trzeba woskowac przynajmniej ra w miesiącu i tyle.bez tego najlepsza polerka nie pomoże |
Temperatura powoduje matowienie i płowienie ? Czyżbyśmy byli na tropie jakiegoś nowego prawa fizyki ?
Lakier matowieje na skutek zarysowań i utleniania bo cały czas jest wystawiony na promieniowanie słoneczne i jedynie wosk jest w stanie go przed nim zabezpieczyć na jakiś czas.
Mój samochód był polerowany "suchą" pastą bez użycia wody.
kamil.k - 2010-01-31, 11:51
no nie tyle temp bo własnie chodzilo mi o warunki atmosferyczne
MAJSU, jak pasta może byc sucha czy chodzi ci ze sama pasta
bąku - 2010-01-31, 11:59
Panowie polerowanie i woskowanie auta to powazna robota.
Trzeba pożądnie umyć samochód, ale mimo tego i tak nie usunię się całego brudu, bo zostaje taki brud którego oko niewidzi a jest on "przyklejony" do lakieru i trzeba go usunąć bo w przeciwnym razie poelrka g..wno daje.
Wystarczy po umyciu auta przejechać palcami po masce i czuć że lakier gładki nie jest, nalezy się zaopatrzyć w glinkę i lubrykant którym sprysuje się lakier na następnie w miejscu spryskania suwa się glinką która usuwa wyżej wspomniane przyspolone syfy.
Wyglinkować trzeba cały samochód i po tym procesie ( jak się przeciągnie palcami po aucie to lakier jest gładki jak lustro) można się brać za ewentualne usuwanie defektów lakieru takich jak: zmatowienie, rysy po myjniach autoamtycznych czy tak zwane hologramy powstałe po nieumijętnym polerowniu.
Po polerce można zastosować odżywkę do lakieru jest to coś na wzór odżywki do włosów wchłania się w lakier i po tym można się wziąć za woskowanie. Njalpeiej nałożyć dwie cienkie warstwy wosku w odstępie 24h po to aby polimery wosku mogły się przez ten czas "ułożyć na lakierze", nie jest to konieczne ale jak kotś ma garaż i taką możliwość to może tak zrobić jesli nie drugą warstwę mozna położyć po 30min.
MAJSU - 2010-01-31, 15:05
| kamil.k napisa/a: | no nie tyle temp bo własnie chodzilo mi o warunki atmosferyczne
MAJSU, jak pasta może byc sucha czy chodzi ci ze sama pasta |
Tak bez użycia wody.
| bąku napisa/a: | Panowie polerowanie i woskowanie auta to powazna robota.
Trzeba pożądnie umyć samochód, ale mimo tego i tak nie usunię się całego brudu, bo zostaje taki brud którego oko niewidzi a jest on "przyklejony" do lakieru i trzeba go usunąć bo w przeciwnym razie poelrka g..wno daje.
Wystarczy po umyciu auta przejechać palcami po masce i czuć że lakier gładki nie jest, nalezy się zaopatrzyć w glinkę i lubrykant którym sprysuje się lakier na następnie w miejscu spryskania suwa się glinką która usuwa wyżej wspomniane przyspolone syfy.
Wyglinkować trzeba cały samochód i po tym procesie ( jak się przeciągnie palcami po aucie to lakier jest gładki jak lustro) można się brać za ewentualne usuwanie defektów lakieru takich jak: zmatowienie, rysy po myjniach autoamtycznych czy tak zwane hologramy powstałe po nieumijętnym polerowniu.
|
Glinka przy profesjonalnym podejściu jest nieodzownym elementem detailingu.
| bąku napisa/a: | | Po polerce można zastosować odżywkę do lakieru jest to coś na wzór odżywki do włosów wchłania się w lakier |
Takie środki nie istnieją, lakier to nie gąbka.
Grzesiek - 2010-01-31, 15:15
| MAJSU napisa/a: | | Że co ? Kto ci takich głupot nagadał i czym ty ten lakier wygrzewasz ? | kolego.... pracuje w ASO na blacharni i polerouje dziennie 7-8 elementow wiec wydaje mi sie ze wiem co mowie Lakier wygrzewasz w trakcie polerowania gabka bo jak o nie wygrzejesz to beda rysy.. np te po matowieniu papierem . GIebsze rysy np po myjni usuwa sie papierem 1500 pozniej 2500 i dopiero wtedy polerujesz .....chyba ze to ja sie myle i te 6 lat od kiedy sie tym zajmuje robie zle
[ Dodano: 2010-01-31, 15:18 ]
| kamil.k napisa/a: | | a spytam na jakiej zasadzie ma to działać czy to jest tylko twoj wymysł jaka jest temp wygrzewania jak ja mierzysz | hehe wyczucie poprostu dotykasz polerowany element i przesuwasz sie dalej zeby w jednym mijescu nie polerowac bo wtedy albo go przypalisz albo zsie przepolerujesz zwlaszcza na krawedzi
MAJSU - 2010-01-31, 15:31
| Grzesiek napisa/a: | kolego.... pracuje w ASO na blacharni i polerouje dziennie 7-8 elementow wiec wydaje mi sie ze wiem co mowie Lakier wygrzewasz w trakcie polerowania gabka bo jak o nie wygrzejesz to beda rysy.. np te po matowieniu papierem . GIebsze rysy np po myjni usuwa sie papierem 1500 pozniej 2500 i dopiero wtedy polerujesz .....chyba ze to ja sie myle i te 6 lat od kiedy sie tym zajmuje robie zle
|
Kolego mniemam że pracujesz w lakierni Lexusa i polerujesz jedynie najnowsze LS`y bo są to jedyne samochody na rynku posiadające lakier który pod wpływem temperatury potrafi częściowo odtworzyć swoją strukturę.
Ale skoro robisz to od 6 lat to od 6 lat robisz to źle. Nie jest to żadna nowość bo dopiero od niedawna w Polsce są ludzie którzy mają prawdziwe pojęcie i polerowaniu lakieru. Może nie tyle źle co po prostu nie wiesz o czym mówisz.
Grzesiek - 2010-01-31, 15:35
hahahahhhhhhhhhh dobra koncze temat bo widze ze wiesz lepiej.
ps. pracuje pod 3 autoryzacjami opla, schavroleta i toyoty tyle odemnie w tym temacie
kamil.k - 2010-01-31, 15:52
| MAJSU napisa/a: |
| bąku napisa/a: | | Po polerce można zastosować odżywkę do lakieru jest to coś na wzór odżywki do włosów wchłania się w lakier |
Takie środki nie istnieją, lakier to nie gąbka. |
dokładnie w lakier nic nie wsiąka tylko utrzymuje sie na powierchni czyli cos jak żel do włosów a nie odżywka
Grzesiek wszystko ładnie pięknie, wiem że wieksze rysy uswa sie papierem i jak by sie ktos uparł to do samego konca za pomoca odpowiedniego papieru można doprowadzic do połysku ale co niby daje to wygrzanie lakier sie topi,robi elastyczny i rysy sie lepiej,szybciej zpoleruja
nie moge zrozumiec jaki sposób po polerce gdzie usuniemy rysy maja sie ona samoczynnie pojawic tak same z siebie
MAJSU - 2010-01-31, 15:59
| Grzesiek napisa/a: | hahahahhhhhhhhhh dobra koncze temat bo widze ze wiesz lepiej.
ps. pracuje pod 3 autoryzacjami opla, schavroleta i toyoty tyle odemnie w tym temacie |
Wiem że tyle od Ciebie bo nie jesteś w stanie przedstawić żadnych konkretnych argumentów a czytając to co piszesz można dojść jedynie do wniosku że polerujesz coś tam chałupniczo.
Autoryzacje ? No wow ! Super ! Mi też robili polerkę w ASO Opla i przyznam że pięknie chłopakom hologramy wyszły ! 1 klasa No ale jak widać na szkoleniach mocno tną.
| kamil.k napisa/a: | | nie moge zrozumiec jaki sposób po polerce gdzie usuniemy rysy maja sie ona samoczynnie pojawic tak same z siebie |
No jak to ? Zawieje zimnem lakier się kurczy i pęka ! Dlatego trzeba uważać na przeciągi w garażu.
orzel811 - 2010-01-31, 16:04
to co pisze Grzesiek, o wygrzewaniu lakieru to całkowita prawda ( że by go dobrze wypolerawać pierw trzeba go dobrze "rozgrzać")
pozdro
MAJSU - 2010-01-31, 16:07
| orzel811 napisa/a: | to co pisze Grzesiek, o wygrzewaniu lakieru to całkowita prawda ( że by go dobrze wypolerawać pierw trzeba go dobrze "rozgrzać")
pozdro |
Dokładnie To samo się tyczy np. zmiany oleju należy zalewać tylko wstrząśnięty nie mieszany lekko schłodzony. Parasolka przy wlewie to też dobry pomysł.
Grzesiek - 2010-01-31, 16:18
| kamil.k napisa/a: | | Grzesiek wszystko ładnie pięknie, wiem że wieksze rysy uswa sie papierem i jak by sie ktos uparł to do samego konca za pomoca odpowiedniego papieru można doprowadzic do połysku ale co niby daje to wygrzanie lakier sie topi,robi elastyczny i rysy sie lepiej,szybciej zpoleruja | DOKLADNIE !!!!!
MAJSU wybacz ale nie masz zieloneo pojecia o tym procesie wiec nei widze powodu dlaczego tak na mnie usiadles a chalupniczo to moze ty sie tym zajmujesz
bąku - 2010-01-31, 17:44
Majsu ma racje bo ogólnie ja interesuje się bardzo detailingiem i czytam różne zagraniczne fora i niema tam żadnych wzmianek o jakiś cudowaniu jak wy mówicie w sensie wygrzewaniu lakieru po co ma się go grzać to jakaś bzdura i niegadjacie mi tu że czytam głupoty bo te fora są dla profesjonalnych ludzi a my w sensie Polska w temacie detailngu jesteśmy 10000lat za murzynami. I wałśnie dzięki takim fachowcom jak Ty auto które wyjeżdża z polerki jest tragiczne jak się patrzy w słońcu na lakier, jest cały w hologramach tak się u nas poleruje auta.
piotrbmw4 - 2010-01-31, 18:15
reasumujac koledzy po wyciagnieciu wniozków z zadanego pytania wywnioskowalem ze najwiecej osób docenia paste g3 zostala jeszcze kwestia jaki wosk najbardziej doceniacie w stosunku cena\ jakosc
co sadzicie o tym wosku?
http://www.allegro.pl/ite...rona_150ml.html
MAJSU - 2010-01-31, 20:07
| Grzesiek napisa/a: | MAJSU wybacz ale nie masz zieloneo pojecia o tym procesie wiec nei widze powodu dlaczego tak na mnie usiadles a chalupniczo to moze ty sie tym zajmujesz |
Zielonego pojęcia Człowieku nie lepiej się przyznać że się pomyliło a nie brnąć dalej
Mi E28 częściowo polerował chłopak który pracuje także dla http://www.car-spa.pl/ i on nauczył mnie wiele rzeczy o detailingu. Jeżeli masz zamiar kwestionować wiedzę ludzi z tej firmy swoimi certyfikatami Chevroleta to może zobacz najpierw jakie samochody ludzie oddają w ich ręce Nie będę złośliwy i nie będę cytował twojego hasła o wygrzewaniu lakieru na forum http://forum.kosmetykaaut.pl/ żeby ci dowieść w jakim błędzie żyłeś przez ostatnie 6 lat. Ale skoro się tym zajmujesz na co dzień radzę poczytać może się czegoś nauczysz.
O lakierze Lexusa o którym wspomniałem zapewne nie słyszałeś nigdy w życiu ? Ale jak kolega wyżej wspomniał wiedza na ten temat w PL to: szlifierka kątowa z Allegro, dwie gąbki pasta G3 i jazda
| piotrbmw4 napisa/a: | reasumujac koledzy po wyciagnieciu wniozków z zadanego pytania wywnioskowalem ze najwiecej osób docenia paste g3 zostala jeszcze kwestia jaki wosk najbardziej doceniacie w stosunku cena\ jakosc
co sadzicie o tym wosku?
http://www.allegro.pl/ite...rona_150ml.html |
Testowałem, tani szit Zniknął z lakieru chwila moment a do tego połysk był słabiutki.
piotrbmw4 - 2010-01-31, 20:57
o krótka ocena produktu z którego na pewno nie bedziemy zadowoleni no to idziemy dalej
kolego MAJSU a jaki wosk ty proponujesz oraz jakiego używasz???tylko nie chcem slyszec ze sa woski dobre takie i takie tylko ze kosztuja 200 -1000zł poniewasz raczej nikt z nas z nich nie skorzysta chodzi mi o wosk który jest w miare tani ale za to zdziala cuda pewnie wielu urzytkownikow szuka takiego zlotego srodka
MAJSU - 2010-01-31, 21:04
| piotrbmw4 napisa/a: | o krótka ocena produktu z którego na pewno nie bedziemy zadowoleni no to idziemy dalej
kolego MAJSU a jaki wosk ty proponujesz oraz jakiego używasz???tylko nie chcem slyszec ze sa woski dobre takie i takie tylko ze kosztuja 200 -1000zł poniewasz raczej nikt z nas z nich nie skorzysta chodzi mi o wosk który jest w miare tani ale za to zdziala cuda pewnie wielu urzytkownikow szuka takiego zlotego srodka |
Ja bym ci polecił kupić jakaś glinkę tylko nie Sonaxa bo są słabe cokolwiek innego markowego w takiej cenie która ci odpowiada np.http://moto.allegro.pl/item902195530_meguiar_s_glinka_do_czyszczenia_lakieru_1_szt.html. A wosk coś z poorboya http://moto.allegro.pl/it...s_meguiars.html albo collnite`a http://moto.allegro.pl/it...s_wosk_wax.html
Pamiętaj że taki wosk stosowany odpowiednio starczy ci na co miesięczne woskowanie przez jakiś rok albo dwa.
kamil.k - 2010-01-31, 21:07
piotrbmw4, bierz Collinite
uki - 2010-02-01, 00:02
| piotrbmw4 napisa/a: | KOLEGO uki takie cos to kazdy moze pisac widze ze sam nie masz pojecia co zrobic aby nie pozostawalo sladow na karoseri po gabce i filozofujesz wiec jezeli nadal chcesz pisac glupoty ktore nic nie wnosza to daruj sobie |
Wiem ze każde wypociny forum przyjmie, a to o czy mam pojecie to Tobie nic do tego, kolega Majsu ma racje i może się nie znam ale wkleiłem linka z woskiem collinite'a wcześniej.
Tyle ode mnie i albo trochę poczytasz albo będziesz polerował G3 - a pozniej drugie tyle czasu czyscił auto z pochlapanej pasty.
Ja podalem juz wczesniej link do collinite'a ale przecież się nie znam
pozostań w spokoju i troche wiecej czytaj.
[ Dodano: 2010-02-01, 00:08 ]
| kamil.k napisa/a: | | ... wiem że wieksze rysy uswa sie papierem i jak by sie ktos uparł to do samego konca za pomoca odpowiedniego papieru można doprowadzic do połysku |
Mam nadzieje ze nikt od zdrowych zmyslach nie przetestuje na swoim aucie tej techniki usuwania rys. Na chyba ze ma ze 300 mikronów i lakier akryl.
Czy wiesz jaką grubość mają lakiery na aucie i ile po takiej polerce go zostanie
[ Dodano: 2010-02-01, 00:10 ]
| piotrbmw4 napisa/a: | reasumujac koledzy po wyciagnieciu wniozków z zadanego pytania wywnioskowalem ze najwiecej osób docenia paste g3 zostala jeszcze kwestia jaki wosk najbardziej doceniacie w stosunku cena\ jakosc
co sadzicie o tym wosku?
http://www.allegro.pl/ite...rona_150ml.html |
Jak juz sie uparłeś na pastę MOCNO ścierną to kup cos z czym można pracować na sucho bo inaczej zamęczysz się przy domyciu auta po takiej g3.
[ Dodano: 2010-02-01, 00:12 ]
| Grzesiek napisa/a: | GIebsze rysy np po myjni usuwa sie papierem 1500 pozniej 2500 i dopiero wtedy polerujesz .....chyba ze to ja sie myle i te 6 lat od kiedy sie tym zajmuje robie zle
|
Miezrzysz grubosc lakieru przed i po takim zabiegu, mysle ze po drugiej takiej polerce przetniesz sie do bazy i duupa
[ Dodano: 2010-02-01, 00:15 ]
| kamil.k napisa/a: | no nie tyle temp bo własnie chodzilo mi o warunki atmosferyczne
MAJSU, jak pasta może byc sucha czy chodzi ci ze sama pasta |
np 3m
Łukasz - 2010-02-01, 09:22
Grzesiek, z tego co czytałem tu i ówdzie to Twoje sposoby są mocno przeterminowane. Autoryzacje Opla i Chevroleta także nie są niczym co by dawało więcej prestiżu, sorry....
kamil.k - 2010-02-01, 09:40
uki, wiem jak to jest z polerka samymi papierami bo widziałem kilka takich aut które były tak traktowane przed sprzedaża miejscami to było czuc dołki pod palcami chodziło mi tylko o to ze można zrobic lustro
MAJSU - 2010-02-01, 09:45
| kamil.k napisa/a: | uki, wiem jak to jest z polerka samymi papierami bo widziałem kilka takich aut które były tak traktowane przed sprzedaża miejscami to było czuc dołki pod palcami chodziło mi tylko o to ze można zrobic lustro |
Właśnie Kamil to są metody handlarzyn A nie kogoś kto się zna na robocie.
piotrbmw4 - 2010-02-01, 18:30
spojzalem na fotum ktore polecil mi kolega TYMON i takze tam polecaja Collinite dzieki TYMON!!!!tak wiec kupilem juz na allegro 1kg g3 wiec powinno starczyc na kilka lat a do tego dolacze collinite oczywiscie przed zastosowaniem 1 i 2 srodka troszke poczytam aby nie popelnic bledow a jak cos to popelnic ich jak najmniej szczeze mowiac najbardziej obawiam sie zostawienia sladow po gabce na karoserii auta co do gabki wybiore ta srednia
zastanawiam sie tylko czy beda to widoczne efekty poniewaz moja bmka jest w kolorze dakar gelb kolor typowy m power zółty akryl
MAJSU - 2010-02-01, 18:32
| piotrbmw4 napisa/a: | spojzalem na fotum ktore polecil mi kolega TYMON i takze tam polecaja Collinite dzieki TYMON!!!!tak wiec kupilem juz na allegro 1kg g3 wiec powinno starczyc na kilka lat a do tego dolacze collinite oczywiscie przed zastosowaniem 1 i 2 srodka troszke poczytam aby nie popelnic bledow a jak cos to popelnic ich jak najmniej szczeze mowiac najbardziej obawiam sie zostawienia sladow po gabce na karoserii auta co do gabki wybiore ta srednia
zastanawiam sie tylko czy beda to widoczne efekty poniewaz moja bmka jest w kolorze dakar gelb kolor typowy m power zółty akryl |
Trzeba było kupić co najmniej dwa rodzaje pasty.
piotrbmw4 - 2010-02-01, 20:33
heee MAJSU kryzys jest najpierw zrobie porzadek g3 a nastempnie nablyszcze woskiem i to powinno wystarczyc sa to 2 markowe dobre produkty wiec szkoda kupywac 10 produktow i dochodzic na wlasnym aucie metoda prob i bledow czy dany produkt jest ok
Łukasz - 2010-02-01, 22:42
| piotrbmw4 napisa/a: | heee MAJSU kryzys jest najpierw zrobie porzadek g3 a nastempnie nablyszcze woskiem i to powinno wystarczyc sa to 2 markowe dobre produkty wiec szkoda kupywac 10 produktow i dochodzic na wlasnym aucie metoda prob i bledow czy dany produkt jest ok |
proszę "KUPOWAĆ", nie "KUPYWAĆ", niech BMW nie kojarzy się z wioską i brakiem wykształcenia.....
uki - 2010-02-01, 23:47
| piotrbmw4 napisa/a: | heee MAJSU kryzys jest najpierw zrobie porzadek g3 a nastempnie nablyszcze woskiem i to powinno wystarczyc sa to 2 markowe dobre produkty wiec szkoda kupywac 10 produktow i dochodzic na wlasnym aucie metoda prob i bledow czy dany produkt jest ok |
Kup jeszcze cos do usuwania rys, wosk bedzie dobry do zabezpieczenia lakieru, ale nie do końca usunie mikro rysy po g3. Niestety przy tej pasnie latwo zrobic hologramy. Mysle ze mleczko np Poorboya da radę. Poorboy's SSR 1 lub 2 Super Swirl Remover.
piotrbmw4 - 2010-02-02, 10:02
to fakt kupie cos jeszcze ale to juz w innym terminie moj lakier nie jest porysowany ani zniszczony poprostu chcem go troszke odswierzyc
uki - 2010-02-02, 10:06
| piotrbmw4 napisa/a: | | moj lakier nie jest porysowany ani zniszczony |
To po co Ci g3?
valdi80 - 2010-02-02, 13:20
Ja się mało znam, ale ponoć g3 to pasta grubościerna, po której należy zastosować pastę wykańczającą. Po samej g3 mogą zostać ślady polerowania, gdyż jej ziarna nie dadzą rady zrobić idealnie gładkiego lakieru na "szkło".
MAJSU - 2010-02-02, 13:28
| valdi80 napisa/a: | | Ja się mało znam, ale ponoć g3 to pasta grubościerna, po której należy zastosować pastę wykańczającą. Po samej g3 mogą zostać ślady polerowania, gdyż jej ziarna nie dadzą rady zrobić idealnie gładkiego lakieru na "szkło". |
Otóż to, zapewne narobi się trochę hologramów.
uki - 2010-02-02, 14:45
Jesli juz farecla to g3 => g6 => g10 i wtedy mozna myslec o wosku
[ Dodano: 2010-02-02, 14:47 ]
| piotrbmw4 napisa/a: | | gdy sie patrzalo na golfa w sloncu i pod kontem widac bylo paski szerokosci tej ze gabki wiec samochod ladnie wygladal ale w cieniu bo na sloncu bardziej przypominal zebre |
| valdi80 napisa/a: | | Po samej g3 mogą zostać ślady polerowania, gdyż jej ziarna nie dadzą rady zrobić idealnie gładkiego lakieru na "szkło". |
[ Dodano: 2010-02-02, 14:47 ]
| Majsu napisa/a: | | Otóż to, zapewne narobi się trochę hologramów. |
piotrbmw4 - 2010-02-02, 17:35
skusilem sie na g 3 poniewasz lakiernicy stosuja ja nawet na nowy lakier
kolega pracuje w firmie gdzie produkuja jachty i takze tam stosuja g3
|
|