BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zalewa świece podczas odpalania

$PREZES$ - 2010-01-29, 20:06
Temat postu: Zalewa świece podczas odpalania
Panowie nie mam już siły. Podczas odpalania na zimnym silniku zalewa świece, bardzo ciężko zapalić za którymś tam razem odpala, a jeżeli nie to wyjmuję bezpiecznik od pompy i kiedy załapuje wkładam i silnik pracuje ok.
Co może powodować że zalew świece podczas kręcenia rozrusznikiem??

Kable, świece, kopułka wymieniana całkiem niedawno, czujnik tem. cieczy nowy, przepływka ok, ciśnienie na listwie sprawdzone
A wszystko zaczęło się dziać od tych mrozów

Jak już odpali to później zapala od strzała

henry - 2010-01-29, 20:13

.Witam ! Zobacz w jakim stanie jest regulator ciśnienia paliwa ...........PZDR .
$PREZES$ - 2010-01-29, 20:19

Jest raczej ok skoro utrzymuję ciśnienie 2,5 bara
grzesiekd111 - 2010-01-29, 20:41

a sprawdzałeś wtryski ?
$PREZES$ - 2010-01-29, 20:44

No jeszcze nie. Ale jakby lały cały czas to byłby chyba również problem podczas pracy silnika a tu wszytko chodzi idealnie tylko podczas odpalania na zimnym silniku głupieje
makkus - 2010-01-29, 21:55

$PREZES$ napisa³/a:
czujnik tem. cieczy nowy

a jakiej firmy? nowy, nie znaczy dobry... temat przerabiałem :roll:

kamil.k - 2010-01-30, 09:10

$PREZES$, wykrecałes swiece zaraz po tym jak ci nie odpalił ?? wszystkie sa mokre ?? iskra na wszystkich jednakowa ?? jakie dokładnie masz swiece ??

sprawdz cały dolot bo moze gdzies guma od mrozów pekła a wtedy tez cieżej odpala

$PREZES$ - 2010-01-30, 13:37

Czujnik boscha, a świece tak wszystkie są mokre mimo ze jest iskra.
Świece nówki ngk

A czy sonda może powodować takie objawy.
Dodam że jak już zapali chodzi ok na zimnym może delikatnie zafaluja obroty, ale za sekundę jest idealnie póki nie zejdzie wskazówka za niebieski pole wtedy silnik pracuje nierówno tylko na pb. Kiedy się zagrzeje mocniej jest znowu idealnie

Vindevil - 2010-01-30, 15:19

Mogła by być i sonda. Na ciepłym silniku sprawdź czy się nie wiesza. Na zimnym nie ma znaczenia, a ustawienie mieszanki pamięta z ostatniego odpalenia.
$PREZES$ - 2010-01-30, 15:28

no brakuje mi już pomysłów.
Najzwyczajniej w świecie zalewa świece na zimnym silniku

kicker314 - 2010-01-30, 17:24

a jest też coś takiego jak czujnik położenia wału. w escorcie sie z czymś takim spotkałem, sprawdz również taką możliwość.
$PREZES$ - 2010-01-30, 17:38

Niestety czujnik wymieniłem w pierwszej kolejności.

Na chwilę obecna sprawa wygląda tak że zimny już odpalę ale kiedy go za chwilę zgaszę ni w ząb nie idze go uruchomić. Właśnie w tedy go zalewa.

A zaczęło się od tego że zimny długo kręcił więc sprawdziłem ciśnienie na listwie i wyszło że po postoju cofa paliwo. Założyłem zaworek zwrotny i pojawia się już 2,5 bara po wyłączeniu silnika bardzo długo. I właśnie po montażu problem z zalewaniem się pojawił.
Dodam że ten sam problem miałem lata temu jak ją kupiłem lecz w tedy też wymieniłem pół samochodu bezmała i nadal było tak samo. Po pewnym czasie problem znikł i teraz go wiąże z czasem kiedy to siadł zawór w pompie paliwa, a że teraz założyłem zaworek więc znów wróciło ciśnienie to i problem wrócił

kamil.k - 2010-01-30, 18:18

a próbowałes odrazu wyciągnąc bezpiecznik od pompy przed pierwszym odpaleniem zimnego silnika ??

udało sie chociaż raz odpalic zimny bez problemów czy zawsze jest problem ??

może faktycznie być coś z wtryskami że leja i zalewaja swiece.zimny silnik dostaje przecież wieksza dawke i widocznie u ciebie jest ona zbyt duza wiec albo wtryski albo czujnik temp niebieski.może odlacz go i zobacz czy bez niego odpala czy nie albo jak masz to podepnij stary i dotknij do masy tylko to powinno działac

$PREZES$ - 2010-01-31, 08:06

Wyjąłem zaworek zwrotny zamontowany wcześniej i jest lepiej.
Wychodzi na to że jak było ciśnienie na listwie podczas odpalania zalewało go. Czyli może wtryski pod ciśnieniem puszczały.