BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - PDC e36

Ratay - 2010-02-02, 15:51
Temat postu: PDC e36
Witam mam taki problem. Posiadam w e36 cabrio czujniki parkowania pdc. Jak wrzuce wsteczny to jest jeden ciagły pisk i czujniki nie dzialają. Jak sprawdzic który czujnik jest uszkodzony? Mam czujniki starego typu. Chciałbym to naprawić a nie wiem od czego zacząć. Moze centralka jest popsuta a moze czujniki. Ma ktoś jakiś pomysł albo robił coś takiego?
noname - 2010-02-02, 17:01

Na 99% ktorys czujnik padl. Musisz kupic czujnik i i sprawdzasz wszystkie jak leci :) Wypinasz stary wkladasz nowy , jak piszczy dalej to wkladasz stary z powrotem i podmieniasz nastepny .
siwy e-36 - 2010-02-03, 21:57

Najprawdopodobniej padl ktorys z czujnikow tak jak kolega wyzej napisal tyle ze niema co kupowac odrazu czujnika bo koszt spory.. mozna to latwo sprawdzic podpinajac auto pod kompa lub metoda dotyku tzn przekrecic stacyjke w pozycje 2 wrzucic wsteczny i sprawdzac po kolei kazdy czujnik przykladajac do niego delikatnie palec-nie wciskac mocno tylko doslownie dotknac samym opuszkiem palca. Dobre czujnki powinny tak jakby wibrowac/drgac jak sie je dotknie a te uszkodzone nie beda wykazywaly zadnej reakcji. w skrajnych sytuacjach moze byc walniety glosniczek ten co piszczy od parktronika(np u mnie w e39 tak bylo) z tym ze e39 ma osobny glosniczek z tylu do samego pdc a w e36 jest ten sam co daje gongi obc(pod kiera nad nogami kierowcy).Mam nadzieje ze cos pomoglem. Pozdrawiam
TheKowal - 2010-02-04, 21:58

Moim zdaniem lepszą metodą jest słuchanie czujników.Sprawny będzie sobie delikatnie tykał,bo mrowienie w palcu nie zawsze czuć...przynajmniej moje wielkie paluchy nie za bardzo wyczuły :)