| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Wymiana uszczelniaczy zaworowych
ChriS - 2010-02-18, 19:37 Temat postu: Wymiana uszczelniaczy zaworowych Pacjent to V12 M70B50.Trzeba zdejmować głowice ,czy da się dojść od góry po zdjęciu pokrywy zaworów ?
Silnik mało popularny ale może ktoś robił.
kamil.k - 2010-02-18, 20:09
czy sciagniesz głowice czy nie to i tak uszczelniacz sie zakłada od gory a nie od dołu.problem to zablokowanie zaworu bo jakos trzeba go rozpiasc ,sciągnac sprezyny i pozniej znowu włożyc zamek
mozesz dorobic sobie koncowke wkrecana zamiast swiecy i wtedy kompresorem wtłaczasz powietrze do cylindra i ono przytrzymuje zawory
dobrze miec specjalny przyrzad do rozpinania zaworów i kogos do pomocy, no i warto pozatykac wszystkie otwory żeby nic nie wpadło do srodka albo w jakas szpare bo to jest najgorsze
Stammek86 - 2010-02-19, 02:20
jedyna opcja chyba to wlasnie podeprzeć czym zawor przez otwor do swiec...ale wiem ze przy m70 jest kiepskie dosjscie do swiec
ChriS - 2010-02-19, 18:28
| Stammek86 napisa³/a: | | ale wiem ze przy m70 jest kiepskie dosjscie do swiec |
Wcale nie,tylko do jednej jest trochę kłopot,ale dziękuję za troskę
MARAS - 2010-02-19, 18:47
Nie polecam wyżej opisanego sposobu przez otwór od świec bo uszkodzisz gwint w otworze. Pozatym wymienić w ten sposób 12 uszczleniaczy. Lepiej ściągnac gwłowicę.
ChriS - 2010-02-19, 19:04
| MARAS napisa³/a: | | Lepiej Å›ciÄ…gnac gwÅ‚owicÄ™. |
No nie wiem.Sprawdź sobie cenę oryginalnych uszczelek pod głowice
kafarek - 2010-02-19, 19:11
| Cytat: | No nie wiem.Sprawdź sobie cenę oryginalnych uszczelek pod głowice |
A Ty sprawdź ile kosztuje gwintowanie portów świec Nie wiem czy to gra warta wyprawki.. Gdybym miał to robić sam, to jednak inwestowałbym w uszczelki... Przy okazji kontrola wizualna tłoków i głowicy..
kamil.k - 2010-02-19, 19:15
a co by miało uszkodzic gwint bo was nie bardzo moge zrozumiec
ChriS - 2010-02-19, 19:16
| kafarek napisa³/a: | | A Ty sprawdź ile kosztuje gwintowanie portów Å›wiec |
Ale ja nie chcę nic wkręcać zamiast świec,a tłoki i głowice są ok.
slawo - 2010-02-19, 19:17
zawsze mozna sprezarka konkretna nadmuchac w otwor swiecy,ale cisnienie musi byc konkretne
MARAS - 2010-02-20, 10:41
| slawo napisa³/a: | | zawsze mozna sprezarka konkretna nadmuchac w otwor swiecy,ale cisnienie musi byc konkretne |
Sławek przez grzecznosć nie powiem, przestań ...... skąd ten pomysł że ciśnienie powietrza w cylindrze utrzyma zawóry w górze... ze zawór przylega tak idealnie do gniazada że jest 100% szczelnosci sory ale pchniesz palcem trzonek i zawór wpadnie do środka a całe ciśnienie jakie wpompowałeś uleci. pozatym zanim wciśniesz talerzyk ze spręzyną żeby wyskoczył zamek z zaworu to już zawór wepchnisz w dół i po ptakach...
Mało kolejny powód dlaczego nie ...nawet gdybyś ściąganął sprężynę i uszczelniacz jak chcesz wcisnąć nowy na trzonek by zawór nie wpadł? chwycisz palcami za zawór i przytrzymasz za trzonek?
Ktoś z was próbował taki sposób czy tylko słyszał o nim?
Jedynie co możesz zrobić Chris bo rozumiem chodzi o jeden konkretny uszczelniacz na wydechowym i nie chcesz ponosić kosztów z podniesieniem głowicy dl jednego uszczleniacza na jedym zaworze to podeprzeć przez otwór na świece podeprzeć zawór ale jak pisałem wyżej nie polecam obok ryzyka uszkodzenia gwintu jak wpadnie zawór chociaż o 1mm to już nie założysz zamków nad talerzykiem na trzonku zaworu przy montażu ponownym spreżyn i talerzyka (miski) Także od razu powiem pierdolenia dużo jak i ryzyka jeszcze więcej że coś pojdzie nie tak.
Sam się skusiłem raz tak kiedyś spróbowałem ... jeden z zaworów opadł i ch... koniec końców i tak ściągnąłęm głowiece w celu wymiany pozostałych uszczelniaczy.
I nie ma tu nic do rzeczy typ silnika zawory w każdym montowane sa na tej samejj zasadzie wiec demontaż czy mozntaż przebiega tak samo.
O jednym zapomniałem napisać Tłok nad którym będziesz demontował spręzynę zaworową musi być w górze o ile wybierzesz ten ryzykony sposób.
slawo - 2010-02-20, 11:03
| MARAS napisa³/a: | SÅ‚awek przez grzecznosć nie powiem, przestaÅ„ ...... skÄ…d ten pomysÅ‚ że ciÅ›nienie powietrza w cylindrze utrzyma zawóry w górze... ze zawór przylega tak idealnie do gniazada że jest 100% szczelnosci sory ale pchniesz palcem trzonek i zawór wpadnie do Å›rodka a caÅ‚e ciÅ›nienie jakie wpompowaÅ‚eÅ› uleci. pozatym zanim wciÅ›niesz talerzyk ze sprÄ™zynÄ… żeby wyskoczyÅ‚ zamek z zaworu to już zawór wepchnisz w dół i po ptakach...
Mało kolejny powód dlaczego nie ...nawet gdybyś ściąganął sprężynę i uszczelniacz jak chcesz wcisnąć nowy na trzonek by zawór nie wpadł? chwycisz palcami za zawór i przytrzymasz za trzonek?
Ktoś z was próbował taki sposób czy tylko słyszał o nim? |
owszem u mnie robili chlopaki na warsztacie
jak juz mowilem potrzeba do tego bardzo wydajnej sprezaki....bardzo bardzo wydajej minimum 6 atmosfer trzeba dmuchac do cylindra, to delikatna robota
MARAS - 2010-02-20, 11:17
| slawo napisa³/a: | ..., to delikatna robota |
Już raz widziałem efekt gdy się nie udało ... ponoć był strzał syk powietrza i zawór wciagniety został do cylindra....potem 5 baranów łącznie z kierownikiem serwisu VW gapiacych się w silnik z pytaniami na twarzy jak teraz wyjać zawór z cylindra... wpadli na pomysł że podniosą go tłokiem do góry... nie wzieli pod uwagę a moze z nerwów zapomnieli, że zawory nie są pionowo w stosunku do tłoka i zgieli na dodatek zawór...
Masz rację Sławo nie zaszkodzi spróbować ...jak się uda sukces jak nie zawsze można zdjąć czapke
slawo - 2010-02-20, 11:20
| MARAS napisa³/a: | | Masz racjÄ™ SÅ‚awo nie zaszkodzi spróbować ...jak siÄ™ uda sukces jak nie zawsze można zdjąć czapke |
tylko malo kto chce sie w to bawic, a ja sie nie dziwie
MARAS - 2010-02-20, 12:15
| slawo napisa³/a: | | tylko malo kto chce sie w to bawic, a ja sie nie dziwie |
Ja osobiście też się nie dziwię i sam w ten sposób się nie bawię na dodatek nie w każdym silniku da się to wykonać.
W przypadku m70 jak i przy m20 przy wymianie jednego uszczelniacza osobiście gdybym już musiał zdecydowałbym się podeprzeć zawór przez otwór świecy z tłokiem w GMP dla ułatwienia przy ponownym wkładaniu zamków w trzonek zaworu.
Tak naprawdę wolałbym zlecić to komuś niech się bawi... pracochłonny, niepewny sposób i za przysłowiowe piwo nikt tego nie zrobi. A jak ktoś wogóle nigdy nie grzebał w głowicy to nawet niech się nie zabiera.
ChriS - 2010-02-20, 17:23
Maras dziękuję za wyczerpujące wyjaśnienie.Faktycznie zdjęcie głowic byłoby rozsądniejsze,tym bardziej że chciałem wymienić wszystkie uszczelniacze.
kamil.k - 2010-02-20, 19:05
ChriS, a może poszukaj firmy co dorabia uszczelki i dorób miedziana .powinno wyjsc taniej niz ori uszczelki o ile takie drogie
ile one kosztuja bo na allegro nic nieznalazłem
ChriS - 2010-02-20, 19:38
Kamil to nie o to chodzi.Nie będę drutował 8.Po prostu nie mam teraz kasy na kompleksową wymianę,więc wstrzymam się narazie.I tak nią nie jeżdżę.
Nie pamiętam dokładnie ale za kpl. coś koło 1400zł.
kamil.k - 2010-02-20, 19:49
cena przegiecie.co w nich takiego że tyle kosztuje wie ktos
czy cena tylko taka ze do e31
mimo wszystko podpytalbym w firmach co dorabiaja bo na bank da sie zrobic uszczelki co wytrzymaja bo przeciez ten silnik nie jest jakos specjalnie wysilony
makkus - 2010-02-20, 21:45
| kamil.k napisa³/a: | ChriS, a może poszukaj firmy co dorabia uszczelki i dorób miedziana .powinno wyjsc taniej niz ori uszczelki o ile takie drogie
ile one kosztuja bo na allegro nic nieznalazłem |
miedzianą? a co to... jak stare do diesla? szczerze odradzam, pomysł nie do końca trafiony.
jedyny słuszny sposób to zdjęcie głowic (przy tym wymiana wszystkich możliwych uszczelnień poki jest dostęp, no chyba że ktoś lubi robić coś kilka razy...)
posiadanie v12 zobowiązuje a szukanie oszczędności w takiej sprawie, zawsze kończy się że całość wyjdzie o wieleeee drożej, więc to bezsens.
Pozatym spotkałem się że wymiana świec zapłonowych w v12 kosztuje 3,5tys... bo nikt kolektorów nie będzie składał na starych uszczelkach.
Grzesiek2290 - 2010-02-20, 23:09
A uszczelki chyba ze złota...
Ja rozumiem drogie części ale ja bym wolał samemu coś dorobić i nie nazwał bym tego drutem tylko dla tego że nie ma fajnego logo
makkus - 2010-02-20, 23:50
| Grzesiek2290 napisa³/a: | | A uszczelki chyba ze zÅ‚ota... |
uszczelka miski, pokrywy zaworów lekko licząc 100zł/szt
kable NW (zestaw) ~2tys
kopułka 200-500zł
sonda lambda 300-500zł
czy takie przykłady do Ciebie przemawiają?? Utrzymanie v12 to nie jest w cale takie proste ani tanie...
do ceny części dolicz sobie robocizne ( warsztat który się nie tylko podejmie, ale zrobi dobrze...)
beryl - 2010-02-20, 23:56
Kiedyś wymieniałem u siebie w M40 popychacze bez zdejmowania wałka. W tym celu zrobiłem sobie przyrząd do uginania sprężyn i w czasie uginania sprężyn zauważyłem, że jak tłok był w GMP, to zawór podpierał się o tłok i rozpinał się. Nie wiem czy wystarczyłoby to do rozpięcia zaworu, bo jak MARAS, pisze, że ugięcie 1 mm i nie zapniesz to lipa. Robota moja nie miała na celu rozpięcie zaworów, ale miałem wrażenie, że dałbym radę rozpiąć. Nie wiadomo ile w M70 jest zawór od tłoka w GMP, ile ugnie się, czy da się zapiąć. Gdybym miał zdejmować głowice, najpierw spróbowałbym tego sposobu, bo jak nie uda się to żadna strata - czapki z głów i tyle, a jak wyjdzie to kasa zaoszczędzona.
ChriS - 2010-02-21, 08:16
| makkus napisa³/a: | | posiadanie v12 zobowiÄ…zuje |
Doskonale o tym wiem,ale podchodzę do sprawy racjonalnie.Po co ruszać coś co jest dobre(uszczelki pod głowicami),a za zaoszczędzone pieniądze np kupić nowe kable WN.
Dlatego zapytałem na forum.Odpowiedź uzyskałem i sprawa załatwiona.A ze naprawa się przeciągnie,no trudno-stała 2 lata może jeszcze rok postać
MARAS - 2010-02-22, 14:46
| ChriS napisa³/a: | | Nie pamiÄ™tam dokÅ‚adnie ale za kpl. coÅ› koÅ‚o 1400zÅ‚. |
Mówisz o cenie z ASO za:
a) cena kompletu uszczelek góry silnika...
b) cena samej uszczelki pod jedną głowicę
W przypadku odpowiedzi -b- rozważyłbym na poważnie wymiane uszczelniaczy bez demontażu głowic nawet gdybym miał się pieprzyć z każdym uszczeleniaczem więcej niż godzinę.
P.S. Nie dawaÅ‚o mi to spokoju po wypowiedzi kolegi | ChriS napisa³/a: | | Po co ruszać coÅ› co jest dobre(uszczelki pod gÅ‚owicami),a za zaoszczÄ™dzone pieniÄ…dze np kupić nowe kable WN. | i postanowiÅ‚em sprawdzić.
Muszę się walnąć w pierś i przyznać oficjalnie... myliłem się. Sorry.
Można wymnienić uszczelniacze zaworowe w M70 bez zdejmowania głowic, powiem wiecej przy odrobinie wprawy bez rozbierania rozrzau i zdejmowania wałków rozrządu, demontuje się jedynie dźwignie zawrów z pod wałka. Jak w M40 tylko 3 razy więcej roboty.
Warunek odpowiedni ściągacz do spreżyn, który mozna zamocować chwytając spręzynę od spodu i góry lub dający się montować na głowicy
-przy okazji sprawdzić stan popychaczy hydraulicznych.
-na tłokach będących w DMP demontuje się dzwigienki i pastylki
-na tłokach w GMP rozpina zawory
-zawory będą się opierały na krawędziach tłoka pomimo, że denka tłoków w m70 sa wklęsłe
-nic im nie będzie ani tłokom ani zaworom nie zniszcza się, nie odkształcą
-jak zawór stoi za nisko by zapiąć zamek szypami za trzonek podciagasz go w górę i zwalniasz ściagacz sprężyna miseczką sama zatrzaśnie zamek w trzonku.
I faktycznie koszt takiej operacji jest o ponad połowę niższy niż w przypadku ściągania głowic ale ten fakt był pomijany, bo w latach świetności e31 i e32 klientów to nie obchodziło stać ich było na V12 stać i na naprawy. Pozatym mało, który wiedział jak jest silnik zbudowany więc nikt nie pytał i nikt nie udzielał takich wyjaśnień. Ogólnie chodzi jak zawsze o to samo mało zrobić dużo skasować.
ChriS - 2010-02-22, 18:55
| MARAS napisa³/a: | | ChriS napisa³/a: | | Nie pamiÄ™tam dokÅ‚adnie ale za kpl. coÅ› koÅ‚o 1400zÅ‚. |
Mówisz o cenie z ASO za:
a) cena kompletu uszczelek góry silnika...
b) cena samej uszczelki pod jedną głowicę
W przypadku odpowiedzi -b- rozważyłbym na poważnie wymiane uszczelniaczy bez demontażu głowic nawet gdybym miał się pieprzyć z każdym uszczeleniaczem więcej niż godzinę. |
Cena 2szt uszczelek pod głowice,bez innych dodatków.
Dziś znalazłem zamiennik - Goetze 250zł za 2 szt,myślę że firma nie jest zła,bo w różnych m20 miałem już 3 takie uszczelki i było ok.
Maras czyżbyś był chętny na zajęcie się moją 850 ?
MARAS - 2010-02-22, 19:40
| ChriS napisa³/a: | | DziÅ› znalazÅ‚em zamiennik - Goetze 250zÅ‚ za 2 szt,myÅ›lÄ™ że firma nie jest zÅ‚a,bo w różnych m20 miaÅ‚em już 3 takie uszczelki i byÅ‚o ok.: |
w zamienniku wystepuje Goetze i Elring komplet uszczelek góry w detalu od 850-900
| ChriS napisa³/a: | Maras czyżbyÅ› byÅ‚ chÄ™tny na zajÄ™cie siÄ™ mojÄ… 850 ?
|
Dlaczego nie, pod warunkiem, że szybko naprawią mi kręgosłup.
|
|