| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - [exx]ścina opony
konrad1 - 2010-02-20, 15:23 Temat postu: [exx]ścina opony jak napisałem w temacie mam problem ze scinaniem opon od srodka dzieje sie to z tyłu i z przodu. Moze mi ktos powiedzieć czy to może przez to ze jest obniżana?
ralfsc - 2010-02-20, 15:27
Sprawdz zbieżność, a znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie
Foinix - 2010-02-20, 18:56 Temat postu: Re: scina opony
| konrad1 napisa³/a: | | jak napisaÅ‚em w temacie mam problem ze scinaniem opon od srodka dzieje sie to z tyÅ‚u i z przodu. Moze mi ktos powiedzieć czy to może przez to ze jest obniżana? |
no i ? masz obniżone auto... więc koła ustawione są w negatywie... normalne że ścina Ci gumy... jak wszystkim co mają obniżone auto... przyzwyczaisz się... ja po sezonie od wewnętrznej strony mam druty na wierzchu a na zewnątrz zdrową gumę z zapasem bieżnika.... takie uroki BMW
Inka - 2010-02-20, 19:10
obniżenie auta nie ma nic do ścinania opon. Chyba, że podczas obniżania przestawiła się zbieżność Radzę podjechać na geometrię/zbieżność i ją sprawdzić i ewentualnie ponownie ustawić. Problem ścinania opon zniknie.
RafalBMW - 2010-02-20, 20:09
Mi np.zdzieralo z tylu gumy bo mialem do wymiany tuleje wachacza.Sprawdz zbieznosc i na wszelki wypadek przeglad zawieszenia,pozdro
Foinix - 2010-02-20, 20:10
| Inka napisa³/a: | | obniżenie auta nie ma nic do Å›cinania opon |
jak nic ?! jak obniżasz auto to zmienia się kąt pochylenia koła... tym samy zwiększa się negatyw... i opony zaczynają ścinać się od środka...
niech ktoś mi powie że w tym aucie się opony nie ścinają !
tigre0070 - 2010-02-21, 07:34
| Foinix napisa³/a: | | niech ktoÅ› mi powie że w tym aucie siÄ™ opony nie Å›cinajÄ… ! | w tym aucie opony siÄ™ nie Å›cinajÄ…
w tym aucie opony się ścierają ,szczególnie tylne ,co jest normalne w bmw
czapka_e30 - 2010-02-21, 15:10
negatyw to normalka przy glebie zwłaszcza przy dużej i w każdym samochodzie koła będą się rozchodzić dzięki czemu po sezonie opony do wymiany łyse od środka, przerabiałem to u siebie w e30 gdzie z tyłu miałem negatyw ale tez z racji prawie 400 tys. przebiegu załozyłem prawie nowe opony 215/40 na 9 cala były juz po 4 tys. km łyse od środka
Foinix - 2010-02-21, 16:26
to wyjaśnij mi ten schemat ?
Inka - 2010-02-22, 12:57
jak jest źle ustawiona zbieżność to będzie ścinać i tyle. Ja mam obniżoną e30 i jakoś nie mam problemu ze ścinaniem opon. Wystarczy dobrze ustawić zbieżność i tyle. A to E36 na zdjęciu to jakaś porażka jest, która zdziera a nie ścina opony Po co robić takie auto, chyba tylko i wyłącznie do lansu po mieście .
waski - 2010-02-22, 16:45
| Inka napisa³/a: | jak jest źle ustawiona zbieżność to bÄ™dzie Å›cinać i tyle. Ja mam obniżonÄ… e30 i jakoÅ› nie mam problemu ze Å›cinaniem opon. Wystarczy dobrze ustawić zbieżność i tyle. A to E36 na zdjÄ™ciu to jakaÅ› porażka jest, która zdziera a nie Å›cina opony Po co robić takie auto, chyba tylko i wyłącznie do lansu po mieÅ›cie . |
jak mi powiesz jak ustawić w e30 z tyłu zbierznosc lub geometrie to stawiam ci flaszkę
Inka - 2010-02-23, 10:05
http://www.e30m3project.c...l_sub/index.htm
najbezpieczniejszy sposób
http://img109.imageshack.us/i/belkae30tech.jpg/
są jeszcze sposoby robienia fasolek na obydwu mocowaniach wahacza tak aby regulować i kąt pochylenia koła i zbieżność, niektórzy stosują tuleje acentryczne tylnych wahaczy co też daje efekt, ale nie ma możliwości dalszej regulacji, chyba, że połączyć oba sposoby wtedy można nieźle przestawić zawieszenie. Głównie informacje czerpię od ludzi z driftforum.pl bo mają tam pojęcie i wiedzą najlepiej kiedy jak ścina opony
http://www.e30m3project.com/e30m3performance/
PS. skoro macie na wymianę opon co sezon to pewno znajdą się jakieś drobne na podane przeróbki i problem ścinanych opon zniknie
PS2. mam jeszcze nie potwierdzone info , że przy zwiększającym się negatywie powinno się coraz to bardziej zwiększać zbieżność aby niwelować zjadanie opon .
waski - 2010-02-23, 18:13
czyli się nie da bez drutów
a po co komu gleba bez negatywu
to tak jak by mieć kobiete bez .....
bez urazy do ciebie
ralfsc - 2010-02-23, 18:49
konrad1 ma problem z e36 w której ta regulacja jest, co do OT e30, e36 compact sama w sobie ma do -2 stopni na tyle, ale problemu nie ma z regulacją... http://www.allegro.pl/ite..._regulacja.html , a mówienie że taki "drut" jest gorszy od co sezonowej zmiany opon pozostawie bez komentarza. Na dużym "negu" można się lansować i jeździć na zloty, do użytku codziennego ze sporymi przebiegami to nieporozumienie.
chemik211 - 2010-02-23, 18:55
Przez to że miałem w swojej duży negatyw to podróż do Włoch i z powrotem w sumie zrobiłem troszku ponad 5tyś i z opon druty wyszły
Inka - 2010-02-24, 09:27
Mi to jakoś drutem nie śmierdzi skoro inżynierowie BMW wprowadzili właśnie takie a nie inne rozwiązanie w nowszych modelach. E30 miało być po prostu niskobudżetowym autem i wprowadzanie takich innowacji mijało się z celem, ponieważ auto musiałoby być coraz to droższe. Obniżenie auta i nie ustawienie zbieżności i kąta pochylenia koła to jest drut, bo sprężyny w aucie to każdy głupi sobie wymieni, a po zmianie sprężyn na mega niskie , możesz mieć taki negatyw , że na seryjnym zawieszeniu szybciej będzie się dało pokonywać łuki.
Obniżone auto owszem zmienia środek ciężkości na + dla prowadzenia, ale zwiększanie negatywu może masakrycznie pogorszyć trakcję
w VW T3 jest identyczne zawieszenie z tyłu jak w e30 i właśnie taka jest zastosowana regulacja a auto o wiele cięższe i o wiele większe przeciążenia przenosi.
konrad1 - 2010-02-27, 16:08
Byłem u mechanika i sprawdzał zbieżność z tyłu i z przodu no i wszystko ok, byłem nawet u drugiego z ciekawości co on na to i też ok wiec nie wiem o co chodzi.
ralfsc - 2010-02-27, 17:53
Napisz jaką masz szerokośc i et felg i rozmiar opon może tutaj jest jakiś problem, mechanicy sprawdzili też kąty czy tylko zbieżność
Endriu - 2010-02-27, 18:47
przy obniżeniu tyłu nawet o 1 cal zmienia się geometria kół.to logiczne bo wachacz idzie do góry co za tym idzie wypycha koło na zewnątrz i robi się negatyw.A czym koło jest szersze i ma niższy profil tym większe ryzyko ścierania wewnętrznej strony
konrad1 - 2010-03-06, 15:36
Kat oczywiście też sprawdzali. Odnośnie rozmiaru to przód 225/45/17 ET 20, tył 235/45/17 ET20. Już sam nie wiem czy tak jeździc czy pojechać jeszcze gdzie indziej na geometrię. Jeśli ktoś orientuje sie jakie powinny być kąty pochylenia kół bede wdzieczny za pomoc i przy nastepnym sprawdzeniu geometrii bede wiedział czy ci mechanicy znaja sie na rzeczy.
Adam86 - 2010-03-07, 09:04
..znajdz zaklad samochodowy co ma taki sprzet do ustawiania geometrii jak HUNTER. (sprzet kosmos, drogi jak cholera wiec ciezko ci bedzie znalezc warsztat z tym, bo malo kogo stac na taka wygode ) ale przy tym nie ma szans na jakies bledy czy tez zle ustawienie geometrii. cena okolo 120zl ale efekt taki.
Inka - 2010-03-08, 13:40
masz wydruk z kontroli ? Jeśli tak to jakie są wartości nierównoległości osi i jaka jest nieśladowość.
Jeśli masz krzywą budę to nie pomoże Ci żadna maszynka do ustawiania zbieżności
|
|