| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Wyrzuciłem LPG i nie odpala.
maciekwuwua - 2010-02-22, 17:49 Temat postu: Wyrzuciłem LPG i nie odpala. Jak w temacie.Silnik m30b30.Wyrzuciłem gaz.auto nie wąchało benzyny ze 4 lata.Ja nią zrobiłem ok 2000 km poprzedni właściciel zakładał lpg I generacji i zaraz spalił pompę na samym gazie zrobił ok 15 tysięcy km. potem auto 3 lata stało.Ja podjąłem decyzję że wywalam gaz.Kupiłem pompę i przepływkę (tamtą szlag trafił od strzałów).wywaliłem odcięcie wtryskow przekaźnikiem (połączyłem z powrotem przecięty plus do wtrysków ).Pompa podaje paliwo dochodzi do samego kolektora(odpinałem te dwa węże i sprawdzilem) iskra jest.A auto nie odpala.Dodam,że chodziło na samym gazie do końca.Bardzo proszę o podpowiedzi.
jackx - 2010-02-22, 18:05
na 80% "stoją" wtryski , zapiekły sie z powodu braku smarowania
maciekwuwua - 2010-02-22, 18:09
No tak też pomyślałem.ale da się odratować czy wymiana.Napięcie dostają na 100%.Może jakie czyszczenie by pomogło.??Dawałem mu strzykawką paliwo bezpośrednio w dolot to załapywał.
jackx - 2010-02-22, 18:18
czy da sie odratować hmm.... pewnie tak , ale przy tak długim czasie "posuchy" dla wtrysków nie liczył bym na jakies "cuda" , raczej wątpie ze wszystkie ruszą.
to jest własnie nawiekszy bład uzytkowników LPG , ze olewaja prace silnika na benzynie , silnik MUSI od czasu do czasu dostać benzyne , ja to robiłem w ten sposób ( oczywiscie pomijając codzienne odpalanie na benzynie) ze jak miałem jakąś trase to przynajmniej część trasy jezdziłem na benzynie z jakimś dodatkiem do czyszczenia układu zasilania paliwem
chemik211 - 2010-02-22, 18:36
kolego nie plus a masa jest od wtrysków ale to szczegół, co do wtrysków to myjka ultradźwiękowa wystarczy ,a najlepiej wyciągnij listwę tak żeby do niej dostarczać paliwo i zobacz czy aby na pewno zapiekło wtryski ,bo coś paliwa powinny podać, a na odwrót przez przypadek od paliwa nie podłączyłeś
maciekwuwua - 2010-02-22, 20:00
jednak błąd.Idzie wężem ale powietrze.Odpiąłem powrót paliwa przy regulatorze ciśnienia i nic nie leci.nawet nie kapnie.Wlałem na suchy bak 10l paliwa.Jak odkręcę wężyk przy dojściu do listwy syczy powietrze i kropelki benzyny pryskają.czyli jednak nkie dostaje wahy.Chyba bedzie trzeba jutro dolać z 10l i spróbować.A może ten układ trzeba odpowietrzyć najpierw??
jackx - 2010-02-22, 20:05
na początek to lepiej zdejmij ten zbiornik i go przemyj i załóż nowy filtr paliwa, bo ta "nowa" pompa dłuugo nie popracuje
maciekwuwua - 2010-02-22, 20:10
Heh.pompa nie nowa ale od bezgazowca. a filtr jutro zakupię i wrzucę.a zbiornik był myty.ale nie wyjmowany.Wyjąć go to porażka próbowałem
[ Dodano: 2010-02-22, 20:11 ]
Heh.pompa nie nowa ale od bezgazowca. a filtr jutro zakupię i wrzucę.a zbiornik był myty.ale nie wyjmowany.Wyjąć go to porażka próbowałem.
chemik211 - 2010-02-22, 21:00
jak jest dobrze zamontowana pompa to powinno ci zaciągnąć paliwo jak by było 10l w zbiorniku
center - 2010-02-22, 21:31
wlej z połowę baku i zacznij wtedy kombinować
używane wtryski na allegro nie kosztują majątku, poszukaj i po sprawie
maciekwuwua - 2010-02-22, 23:48
pompy inaczej zmontować się nie da bo jest na zatrzaski jutro doleję z 10 litrów to będzie z 1/4 baku to już nie ma siły żeby nie zassało.no i zwalam wtryski i czyszczę żeby mieć pewność.Bo jak na razie to nie ma w ogóle powrotu z listwy.trzeba walczyć dalej
chemik211 - 2010-02-23, 07:44
| maciekwuwua napisa³/a: | pompy inaczej zmontować siÄ™ nie da bo jest na zatrzaski jutro dolejÄ™ z 10 litrów to bÄ™dzie z 1/4 baku to już nie ma siÅ‚y żeby nie zassaÅ‚o.no i zwalam wtryski i czyszczÄ™ żeby mieć pewność.Bo jak na razie to nie ma w ogóle powrotu z listwy.trzeba walczyć dalej |
Da się źle zamontować, może ci dobrze nie zaskoczyć, wiem napiszesz że się nie da aja ci powiem że się da bo sam tak u siebie zrobiłem i mi coś nie grało jak na leży, do tego jak mogłeś źle podłączyć przewody paliwowe
maciekwuwua - 2010-02-23, 17:57
Dzisiaj wyjąłem wtryski i wszystkie stoją.Już się moczą w benzynie.Jutro kompresor i naprzód,Mam jeszcze pytanko.czy da się sprawdzić regulator ciśnienia paliwa.on ma się chyba otwierać gdy pompa nabije ciśnienie 2.5 bara.??
szwangru2 - 2010-02-23, 18:04
| maciekwuwua napisa³/a: | | Jutro kompresor | co zamierzasz z nim zrobic ? przedmuchanie na zamkniÄ™tych nic nie da . | maciekwuwua napisa³/a: | | Mam jeszcze pytanko.czy da siÄ™ sprawdzić regulator ciÅ›nienia paliwa | da siÄ™ najlepiej w ukÅ‚adzie pod ciÅ›nieniem zobaczyc czy w przewodzie podciÅ›nieniowym sterujÄ…cym membranÄ… regulatora nie ma paliwa ,jeÅ›li jest to membrana uszkodzona . | maciekwuwua napisa³/a: | | gdy pompa nabije ciÅ›nienie 2.5 bara.? | ma zrzucac gdy w ukÅ‚adzie wystÄ™puje ciÅ›nienie 3,0 bar.
maciekwuwua - 2010-02-23, 18:27
Wyjąłem i mam je pojedynczo.Mogę je otworzyć na krótko i wtedy każdy z osobna przedmuchać kompresorem kiedy jest otwarty.Zle kombinuję??Dzięki za radę z tym regulatorem...jak poskładam to lookne.
szwangru2 - 2010-02-23, 18:34
| maciekwuwua napisa³/a: | | MogÄ™ je otworzyć na krótko i wtedy każdy z osobna przedmuchać kompresorem kiedy jest otwarty | dobrze kombinujesz
maciekwuwua - 2010-02-23, 18:36
Dzia kolego.oby to pomogło
chemik211 - 2010-02-23, 18:57
A skąd wiesz że są zapieczone po czym to wnioskujesz
ogolny - 2010-02-24, 18:02
Lepsza od benzyny jest nafta
maciekwuwua - 2010-02-25, 02:55
chemik211stąd wnioskuję bo jak dmuchnąłem kompresorem po wyjęciu w każdy jeden wtrysk to zbite.
Wtryski poleżały w nitro prawie dwa dni dzisiaj wstrzykiwałem w wąż od kompresora strzykaweczkę benzyny i wszystkie udało mi się przedmuchać.przy okazji muszę kupić wszystkie oringi bo z każdego wtrysku zostawały mi w palcach w kilku kawałkach, chyba będzie.ok jutro zakładam całą listwę i powinien zapalić chyba ,że jeszcze jakieś kwiatki wyjdą.Walki ciąg dalszy
chemik211 - 2010-02-25, 22:54
Z tego co piszesz to wszystko było dobrze, no chyba że doprowadzałeś prąd do wtrysku i w tedy ciśnienie nie przechodziło
maciekwuwua - 2010-02-26, 09:39
No to jasność że …c musiaÅ‚em mu podać prÄ…d i tak też zrobiÅ‚em Na zamkniÄ™tym to raczej bez sensu.Nie jestem laikiem bo gdybym byÅ‚ to bym siÄ™ nie braÅ‚ za zdejmowanie listwy tylko prowadzaÅ‚ do warsztatu czego nie lubiÄ™ bo 90% to naciÄ…gacze i zamieniacze części.Ostatnio byÅ‚y mrozy i moja Toyota Carina staÅ‚a a spuÅ›ciÅ‚em z niej tylko wodÄ™.Potem jak zalaÅ‚em borygiem to mi ubywaÅ‚o zaprowadziÅ‚em do warsztatu bo nie miaÅ‚em ochoty w mrozy siÄ™ sam babrać.Wymieniali mi termostaty węże a pÅ‚yn jak leciaÅ‚ tak lecial.i ubywaÅ‚.Matka zostawiÅ‚a parÄ™ zÅ‚otych.Dopiero jakieÅ› 2 tyg temu jak odkrÄ™cilem osÅ‚onÄ™ kolektora wydechowego żeby jÄ… wyczyÅ›cić bo lataÅ‚a zobaczyÅ‚em że pÅ‚yn po bloku cieknie.I siÄ™ okazaÅ‚o że ten wyciek jest przez lekko wypchniÄ™ty brok.tylko żadnemu pajacowi w warsztacie nie chciaÅ‚o siÄ™ tam zajrzeć.Sorry za offtopic.
SUCHARUS - 2010-02-28, 11:56
co do gazu jeszcze...jakis rok temu zdejmowalem kumplowi instalacje z kadeta 2.0 16v (c20xe) instalacja takze byla na przyslowiowa srubke....kadet tez troche stal i byl palony z gazu bo pompa byla spalona......po zmianie pompy i wywaleniu gazu auto nie palilo dalej...akcje z wtryskami robilem podobna ....a co sie okazalo nie bylo sterowania na wtryskach poniewaz przekaznik od instalacji lpg je odlaczyl a jak wywalilem wsztko to przeoczylem to ze musze wtrychy podpiac znowu na stale
maciekwuwua - 2010-02-28, 17:35
No to jest dosyć trudny temat.Ale u mnie przekaźnik był wpięty w gruby przewód plusowy dający napięcie.Złączyłem go z powrotem tak jak powinno być.Wisiał jeszcze jeden czerwony kabelek ale jak się okazało szzedł on do przepływki.też go podpiąłem tam gdzie był.Jak już wywaliłem wtryski to wyczyścilem przedmuchałem nie powiem bo syf poszedł a przez 3 to naprawdę ledwo szło a ciśnienie dałem 7 atmosfer.teraz doszedł mi koszt oringów bo wszystkie zostały mi w palcach a tylko serwis Auto Fus Warszawa 10 pln za sztukę Będę kombinował.
chemik211 - 2010-02-28, 18:18
0.8zł w hurtowni łożysk każdej znajdziesz
maciekwuwua - 2010-02-28, 18:35
ooo to jest pomysł
|
|