BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Problemy z odpalaniem i pracÄ… na Pb M20B20

$PREZES$ - 2010-03-01, 18:37
Temat postu: Problemy z odpalaniem i pracÄ… na Pb M20B20
Witam. Sprawa wygląda tak że po nocy autko odpala po ok 3s kręcenia czyli wcale nie tak dobrze, ale sytuacja komplikuję się na ciepłym silniku. Tzn. albo odpali i zaraz zgaśnie i drugie odpalanie już normalnie albo druga opcja - ciężko odpala i po odpaleniu obroty na poziomie 500rpm i po kilkunastu sekundach wracają do odpowiednich. Dodatkowo na ciepłym silniku na PB podczas gwałtownego wciśnięcia pedału gazu i odpuszczeniu autko prawie przygasa. Na biegu jałowym również na Pb silnik pracuje jak traktor mimo iż wskazówka obrotomierza stoi w miejscu.
Na LPG wszystko ok, żadnych problemów.

A zrobiłem lub wymieniłem:
-sonda,
-regulator ciśnienia paliwa
-krokowy
-czujnik położenia wału
-cały układ zapłonowy
-sprawdzenie szczelności dolotu

Zostało mi jeszcze do wymiany: przepływomierz, wtryski, komputer no i regulacja zaworów choć były regulowane całkiem niedawno lecz pod moją nieobecność więc zrobię to jeszcze raz sam.

A może ktoś z Was miał taki przypadek???

pr0sty - 2010-03-01, 19:28

może sterownik łapie błędy na skutek instalacji LPG, ja raz na jakiś czas zdejmuję kleme aby się zresetował.
PiotrC - 2010-04-24, 21:52

Widzę, że problem ten jest ujęty w kilku osobnych tematach :)

Sprawdź czujniki temperatur: układ chłodzenia i w przepływce (oba po około 60PLN).

U mnie pomogło.

$PREZES$ - 2010-04-24, 22:10

ten w obudowie termostatu wymieniany, a czy ten w przepływce da się w ogóle wymienić i gdzie taki można kupić?
ogolny - 2010-04-25, 08:48

Podmień kompa
PiotrC - 2010-04-25, 13:42

Jest na wcisk. Trzeba zdemontować pokrywę przepływki. Ja tego nie robiłem bo istnieje ryzyko uszkodzenia rezystora klapy przepływomierza. Poza tym czujnik który kupiłem nie zmieściłby się w miejsce oryginału (ma gwint 12 i gniazdo na dwa piny).

Więc wprowadziłem go do wnętrza puszki za filterm powietrza i podpiąłem elektrykę w miejsce oryginału, odpiąłem z wtyczki przepływki przewód z pinu nr 1 i podłączyłem do czujnika, drugi pin czujnika podłaczyłem do pinu nr 4 wtyczki przepływki.

Poniżej link do czujnika w InterCarsie - mieli od ręki :) )

http://sklep.intercars.co...ic=0&lang_id=PL

Nie wiem tylko czy i jakie są różnice w przepływkach silników b20 a b25

M-4 - 2010-04-25, 13:45

Gaz masz sekwencji czy zwykły?

Może masz po prostu zwężony mocno dolot przy przepływomierzu i wtedy to nie ma prawa chodzić dobrze na benzie, a na gazie będzie ok. Niektórzy zakładają tak instalacje i od początku tak jest. Jeśli kiedyś było ok to sprawdź na innej przepływce, tym bardziej że masz gaz. Później dopiero resztę bym sprawdzał.

PiotrC - 2010-04-25, 13:49

Racja - zwężka od instalki gazowej może mieszać na benzynce
M-4 - 2010-04-26, 08:18

Miałem zakładać gaz ale jak usłyszałem, że będzie dolot z siedemdziesiątki do trzydziestki zwężony i że na benzie będzie źle chodzić to podziękowałem.
PiotrC - 2010-04-26, 08:33

Wszystko zależy od tego jaką instalkę gazu Tobie zaproponowano.

Ja mam BRC Just Heavy i nie mam z nią problemów (może dlatego że sam ją ustawiam, bo z gazownikami dojść do zgodności poglądów nie mogłem).

Moją bunią jeżdżę na gazie 6 lat i nie mam w związku z tym żadnych problemów. Po mieście z ostrą jazdą (automat 4HP22) mam spalanie około 12-14l lpg/100km, w trasie (z babolem i synem na pokładzie) 110-120km/h średnia 9-10l/100km - uważam że ma sens przy rocznym przebiegu około 40tys.km Nawet przy mniejszym ma sens - dobra instalka za jakieś 2-3tys i śmigasz z mniej opróżnionym portfelem (owszem benzynka potrzebna do rozgrzania silniczka).

Jeśli gazownik mówi że nie ma jakieś "g..o" ze zwężką, to zmień gazownika :) Wydaj nieco więc ej niż 1tys na instalację a na pewno będzie ok.

$PREZES$ - 2010-04-26, 14:12

Gaz mam z blosem i jeżeli chodzi o to, to jest rewelka w porównaniu do zwężki. A problemy z pracą na benzynie zaczęły się długo po założeniu blosa.
Również obstawiałem że temu winna jest instalacja lpg np. puszcza któryś elektrozawór co mogłoby powodować spalanie jednocześnie lpg i pb i równoznaczne z tym zlewanie silnika czy jakieś inne historie związane z lpg, ale dokładnie wszystko zostało sprawdzone i lpg nie budzi już moich podejrzeń.

Sprawdzałem dzisiaj czujnik tem powietrza zasysanego w przepływce i ma takie same wartośći jak czujnik tem. wody więc jest raczej sprawny

grzesiekd111 - 2010-04-26, 20:01

obstawiam przepływomierz :D
PiotrC - 2010-04-27, 10:52

Zgodnie ze zdaniem przedmówcy: sprawdź przepływkę, czy z niej wychodzą sygnały (zmiana napięcia przy zmianie obrotów), następnie sprawdź bezpośrednio na komputerze silnika czy sygnały zmierzone na przepływce przychodzą (można sprawdzić przejście przewodów od przepływki do kompa - rozpiska pinów powinna być w "niezbędniku").

BLOS jest super rozwiązaniem - brak zwężki i zero elektryki :) Brat śmigał kiedyś na blosie poprzednią e30 i nie narzekał.

Nie miałeś mikrostrzała zanim ostatecznie wyregulowałeś blosa?

$PREZES$ - 2010-04-27, 14:28

Cytat:
Nie miałeś mikrostrzała zanim ostatecznie wyregulowałeś blosa?

Na blosie nigdy nie miałem strzała, zresztą nawet na zwężce też nigdy mi się nie zdarzył, chociaż na zwykłym mikserze jeździłem bardzo krótko :P
Zawsze pilnuje aby układ zapłonowy był sprawny, czyli przede wszystkim dobre świece.
A co do przepływki, to po jej odpięciu gaśnie, a w ogóle to raz gdzieś znalazłem w necie właśnie jak sprawdzić sygnał z przepływki to wychodziło że wszystko ok

Tak czy owak czekam teraz na wtryski i na motronic, a jeżeli dalej nie będzie poprawy :< będe szukał przepływki

EDIT:
Korciło mnie i byłem teraz sprawdzić jeszcze raz przepływkę i wg danych znalezionych w niezbędniku ku mojemu zdziwieniu trzyma dokładnie takie same parametry jak są podane w wymienionym wcześniej niezbędniku technicznym. Czyli przepływka sprawna

M-4 - 2010-04-27, 15:51

Jak dla mnie sprawdziłeś wszystko co się dało sprawdzić.. lewego powietrza gdzieś nie zasysa?
$PREZES$ - 2010-04-27, 16:15

M-4 napisa³/a:
Jak dla mnie sprawdziłeś wszystko co się dało sprawdzić

Jeszcze zostały te wtryski i sterownik silnika, na które zresztą czekam

A lewe powietrze wykluczone, wszystkie węże i opaski wymienione, a mimo to i tak czasami psikam np. plakiem a nóż widelec coś wyjdzie :lol: , ale to takie natręctwa mi zostają od czasu kiedy walczę z tym problemem :lol: