|
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
|
TECHNICZNE - Wyciek płynu hamulcowego e30
Rafal_e30 - 2010-03-15, 21:10 Temat postu: Wyciek płynu hamulcowego e30 Witam!
Mam problem z ubywającym płynem hamulcowym w e30. Macie jakiś sprawdzony sposób jak ten wyciek zlokalizowac? Podczas codziennej eksploatacji dolewam raz w tygodniu i z racji tego, że pogoda nieciekawa nie uśmiecha mi się zalegac pod samochodem:/ Mam podejrzenia co do cylinderków w tylnych bębnach, bo jak się zostawi auto na postoju to nie widac nigdzie żadnej plamy. Dobrze kombinuję? Czy są jeszcze jakieś wrażliwe miejsca u układzie hamulcowym e30 które watro sprawdzic??
Z góry dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam
LeonE30 - 2010-03-15, 21:49
Zobacz czy któraś z tylnych felg od wewnętrznej strony nie jest tłusta od płynu hamulcowego. Ja miałem rozszczelniony cylinderek i też nie było plam tylko płyn zostawał na feldze.
Sprawdź też czy nie masz wycieku z wysprzęglika przy skrzyni.
One lubią się rozszczelnić i wtedy płyn rozbryzguje się po skrzyni i podzwoziu.
Najlepiej to podjedź na jakiś kanał/najazad i posprawdzaj autko od spodu...
wszytskie możliwe połącznie, stan przewodów i te rzeczy o których napisałem wyżej.
MARAS - 2010-03-16, 00:56
sprawdź czy z samej pompy hamulcowej nie cieknie, zdarza się że zacieka do wewnątrz auta i dywanik pod pedałem hamulca jest mokry.
Przewody pod autem też lubią z czasem skorodować, albo elastyczny przewód skruszeje i poci się.
czasem nie wysprzęglik ale pompa nad pedałem sprzegła też sie skończyła
Rafal_e30 - 2010-03-16, 22:31
Dzięki za wypowiedzi panowie
oblookam dokładnie wszystkie punkty o których wspominaliście i dam znac jaka była przyczyna wycieku.
Pozdrawiam
Bambus 3.. - 2010-07-31, 18:11
A ja mam taki problem...
Wycieka płyn do środka auta. Jak nacisnę pedał sprzęgła to mi kapie z nad niego, z takiej osłony gumowej widać jak spada kropla płynu. Sprzęgło ok ale hamulce się zapowietrzają.
Jaka może być przyczyna usterki i jak ją usunąć?
Dzięki za odpowiedzi
Yabi - 2010-07-31, 19:22
Jak leci z tego miejsca to wystarczy kupić komplet naprawczy na tłoczek i będzie lala o ile nie wytarta jest pompka w środku.
|
|