BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [m50] Jakie różnice miedzy dwumasem a jednomasem ?

Łysol - 2010-03-23, 20:41
Temat postu: [m50] Jakie różnice miedzy dwumasem a jednomasem ?
Witam !
Jakie są różnice prz sprzęgle na dwumasie do sprzęgła na jednomasie .
Silnik m50b25.
Było koło dwumasowe, teraz aplikuję jednomas .
Oczywiście tarcz sprzęgła i docisk jest inny .
Jednomas z m50-tki.
Po złożeniu wszystkiego jednomas ze sprzęgłem jest niższy od zestawu na dwumasie.
Czyli odległość od docisku do łapy mechanizmu wysprzęglania jest inna, co spowoduje bardzo mały skok wysprzęglania.
Można porzeźbić i......podłożyć dystans pod koło zamachowe i tym samym zmniejszyć różnice odległości od docisku do łapy,albo pomiędzy łapę a łożysko podłożyć dystans i na to samo wyjdzie ,tylko czy starczy tulejki po którym przesuwa się łżoysko ?
Wolę sprawdzić jak to było fabrycznie rozwiązane.
Jakie są różnice pomiedzy tymi dwoma rozwiązaniami ?(sprzęgło na dwu i jednomasie)
Pozdro !

maju e30 - 2010-03-24, 17:28

Witam. Podłączam sie pod temat... mam m50 i mam 2masa a jednomas kupiłem z myślą o zmianie... czekam równiż na podpowiedzi jak to złożyć żeby było ok. pozdr
Łysol - 2010-03-24, 22:40

Kwestia leży w przedużeniu bolca na którym opiera się łapa .Przynajmniej tyle zbadałem ;/
chemik211 - 2010-03-24, 22:43

W m30 tylko zmieniałeś na jednomasa i sprzęgło i tyle nic więcej się nie przerabiało
maju e30 - 2010-03-25, 12:37

tak, ale moze sa jakies róznice pomiędzy b25 a b20... czy wszystko jest to samo? mam b20 więc pytam profilaktycznie...

a i profilaktycznie ile powinien mieć ten dystans pod jednomas???

Łysol - 2010-04-07, 19:26

Zamontowałem jednomas z m50 ze spiekiem.
Bolec od łapy przedużony.
Jest problem bo sprzęgło bierze na samej gorze .
Albo łapa jest źle osadzona przez przeduzenie bolca ,albo tarcz spiekowa która ma 9,5mm jest coś z nią nie tak.
Jakieś pomysły ?

slawiii - 2010-04-10, 11:10

z tego co wiem to jednomas jest lżejszy i silnik się szybciej wkręca na obroty
SUCHARUS - 2010-04-10, 15:01

Łysol napisa/a:
Zamontowałem jednomas z m50 ze spiekiem.
Bolec od łapy przedużony.
Jest problem bo sprzęgło bierze na samej gorze .
Albo łapa jest źle osadzona przez przeduzenie bolca ,albo tarcz spiekowa która ma 9,5mm jest coś z nią nie tak.
Jakieś pomysły ?

kolego mam takze jednomas w swojej m50b25 przy tarczy 9mm i skrzyni od m20b25 tez mi bierze przy gorze... sciagalem wsio 2 razy bo myslalem ze jest to jakis blad z mojej strony ale to chyba tak ma byc i poprzednio w m20 mialem to samo....